Βιβλία ενηλίκων,  Κυκλοφορώ και αρθρογραφώ

Έχετε ακουστά το Κορακοβούνι; 

Μοιραστείτε το :

Έχετε ακουστά το Κορακοβούνι; 

Το όμορφο χωριό στο Δήμο Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας, παραδίπλα από το παράλιο Άστρος και κάνα δίωρο από την Αθήνα; Αυτό!

Ε, κυκλοφόρησε βιβλίο για χάρη του, ολοκαίνουριο, του κουτιού! «Καρακοβούνι μέσα στον χρόνο» είναι ο τίτλος του κι ο Παναγιώτης Λυτρίβης ο συγγραφέας του.

Τώρα αναρωτιέστε, αν είναι Κορακοβούνι ή Καρακοβούνι! Τα γράφει μέσα αναλυτικά το βιβλίο, θα πω όμως συνοπτικά ότι στα τελευταία ΦΕΚ άλλαξαν τα φωνήεντα! Και «κα» και «κο» είναι σωστό και το ίδιο και το αυτό!

Θέλω να σας μιλήσω για το βιβλίο αυτό, αφενός γιατί η φίλη μου η Κορακοβουνίτισσα Γιάννα Τετώρου, έκανε την επιμέλειά του, αφετέρου γιατί έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από εκεί.  

Η Γιάννα με έχει καλέσει πολλές φορές στο σπίτι της στο Κορακοβούνι, και έχω ταυτίσει το μέρος με όμορφες στιγμές της -πρώτης- νιότης μας!

Δεν ξαφνιάστηκα καθόλου που ανέλαβε την επιμέλεια του βιβλίου ούτε που έμαθα ότι βοήθησε ενεργά για την πραγματοποίησή του, αφιλοκερδώς. 

Περίμενα ότι θα έγραφε και η ίδια ένα, είναι πολύ δεμένη με τον τόπο καταγωγής της και τους ανθρώπους του, που ούτως ή άλλως αυτοί κάνουν το κάθε μέρος, και σε κάθε ευκαιρία, γιορτή και σχόλη βρίσκεται εκεί. 

Άλλωστε, γράφει υπέροχα, όσο υπέροχα μιλάει. Θα το διαπιστώσετε στο βίντεο για την παρουσίαση του βιβλίου που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης.

Τα ελληνικά της είναι εξαιρετικά. Δε γνωρίζω άλλον άνθρωπο που να μιλάει έτσι την ελληνική γλώσσα. Κι αν προσέξετε καλύτερα, δεν έχει καν σημειώσεις μπροστά της.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε καθημερινά φτωχό λεξιλόγιο, έναντι του λεξιλογικού πλούτου της ελληνικής γλώσσας! Όχι όμως η Γιάννα, η οποία παρεμπιπτόντως είναι ο πιο πολυπράγμων άνθρωπος που γνωρίζω και με ό,τι ασχολείται δίνει όλο της το «είναι». 

Χαρισματική και ταλαντούχα. Και περιμένω, όπως και πολλοί άλλοι, από κείνη πολλά και λογοτεχνικά!

Το βιβλίο «Καρακοβούνι μέσα στον χρόνο» είναι ένα αφιέρωμα στον τόπο του συγγραφέα και της επιμελήτριάς του, μέσα από πρόσωπα, μνήμες, εικόνες κι αφορά στην ιστορική μνήμη, τη γνώση, αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. 

Ο συγγραφέας Παναγιώτης Λυτρίβης, έκανε μεγάλη έρευνα. Βρήκε έγγραφα, αρχεία και ιστορικά ντοκουμέντα και ανέδειξε την ιστορική πορεία του Κορακοβουνίου ανά τους αιώνες, εστιάζοντας στα πρόσωπα που διαμόρφωσαν με τα έργα τους την κοινωνικοπολιτική εξέλιξη του τόπου τους, όπως οι εκδότες εφημερίδων και λογοτεχνικών περιοδικών που συναναστρεφόντουσαν με γνωστούς ποιητές σαν τον Καρυωτάκη, οι μετανάστες στην Αμερική που βοήθησαν τον τόπο τους στέλνοντας χρήματα με ιδρώτα βγαλμένα αλλά και οι ήρωες αγωνιστές που πολέμησαν για την ελευθερία του τόπου τους/μας.

Αφιέρωσε ώρες αναζήτησης για να συγκεντρωθεί το υλικό του βιβλίου, γυρίσανε με την φίλη μου όλα τα κάστρα, εκκλησίες, μνημεία του τόπου, χρησιμοποίησαν drones για τις φωτογραφίες.

Η φίλη μου δε, δεν έχει καλύτερο από το να ανεβοκατεβαίνει σε βουνά και λαγκάδια, να ανακαλύπτει καινούρια μέρη ή καινούριες πληροφορίες για γνωστά μέρη. Άλλωστε ένα κυνήγι θησαυρού είναι και αυτό, μια βουτιά στο παρελθόν, τέτοια δώσε της και την ψυχή της πάρε!

Αυτά τα λέω όχι για να τους παινέψω αλλά γιατί όντως έκαναν πολύ καλή δουλειά με το βιβλίο και θα άξιζε να το διαβάσετε, ειδικά αν είστε από εκείνα τα μέρη!

Στο τέλος της παρουσίασης, μικροί Κορακοβουνίτες, μαθητές του σχολείου, ανέφεραν ονομαστικά τους πεσόντες αγωνιστές του τόπου τους. Η συνεισφορά των Κορακοβουνιτών στην Επανάσταση του 1821 ήταν σημαντική, καθώς πάνω από 100 αγωνιστές διακρίθηκαν στις μάχες των Δολιανών, Βερβένων, της Τριπολιτσάς κ.α. και πόσοι ακόμα έπεσαν ηρωικά στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Ά Παγκόσμιο, στη Μικρασιατική καταστροφή, στο ΕλληνοΙταλικό Μέτωπο. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση ΑΕΒΕ και τη χρηματοδότηση του ανέλαβε εξολοκλήρου ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, να τα λέμε κι αυτά!

Καλοτάξιδο το βιβλίο σας κύριε Λυτρίβη!

Ολόκληρη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ:

About Author

Μοιραστείτε το :