Βιβλία ενηλίκων

Η θεία Μπέμπα

Μοιραστείτε το :

Μερικά βιβλία σε κερδίζουν από το εξώφυλλο! Καλή ώρα, σαν τη Θεία Μπέμπα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός!  

Το διάβασα μονορούφι! Η γραφή της Ισμήνης Μπάρακλη που ρέει σαν νερό, το λεξιλόγιο, η υπόθεση, το βίνταντζ στιλ, που είναι το αγαπημένο μου, όλα μαζί, μου το έκαναν εύκολο να διαβάσω 288 χορταστικές -και κυρίως απολαυστικές- σελίδες, την ίδια μέρα!  

Συναισθηματικό, συγκινητικό, γλυκό, σαν σοκολατάκι νουαζέτα -see what I did here?- με χιουμοριστικές πινελιές, είχα ένα χαμόγελο καθ’ όλη τη διάρκεια που το διάβαζα! 

Να σας συστήσω τους πρωταγωνιστές του βιβλίου;  

Η θεία Μπέμπα! Πρώτη και καλύτερη και η κεντρική ηρωίδα, όπως φαίνεται κι από τη μαρκίζα, τον τίτλο δηλαδή! 

Η Μπέμπα ήταν οικονόμος του αρχοντικού των Ροδοπουλέων στην Προκυμαία του Ναυπλίου! Δυναμική, χαρισματική, γεμάτη θετική ενέργεια και καλά βάιμπς, αρετές και αξίες, με κοφτερό μυαλό, μάτι και γλώσσα! Κυρίως όμως τίγκα αγάπη που απλόχερα μοίρασε ολούθε! 

Ο κύριος Βασιλάκης Ροδόπουλος  

Καλόκαρδος, χουβαρντάς, καλός έμπορος – επιχειρηματίας – πελούσιος, και… Βασιλάκης! Αυτό τα λέει όλα, ότι τον φωνάζαν όλοι Βασιλάκη. Ε, δε φαντάζεσαι κάποιον άντρακλα, έναν Ράμπο, έναν Καλ Ντρόγκο, της Καλίσι του Γκέιμ οφ Θρόουνς! 

Τι άλλο να πω για τον πάτερ φαμίλια; Ίσως το μότο του, το ψωμί, ελιά και κώτσο Βασιλιά;

Η σύζυγος Βασιλάκη Ροδόπουλου, Ελπινίκη.  

Η Πάστα Φλώρα του Ροδοπουλέικου, συλλέκτρια φτερωτών καπελαδούρων, που εεε, θα την έλεγες και διακοσμητική μέχρι τη μέση του βιβλίου. Μετά ήρθε ο πόλεμος του 40 που έφερε αλλαγές σε όλους, εκείνη δε, έπαθε μετάλλαξη.

Οι δύο κόρες, Αριστέα και Νανά, μεγαλωμένες με γαλλικά και πιάνο, καλλιτέχνης η μία, σύζυγος ποδοσφαιριστή, η άλλη, έχουν το ρόλο τους κι αυτές στην υπόθεση. 

Ο μικρός αδερφός, Ντίνος!  Πονηρούλης από τα γεννοφάσκια του και αδυναμία της θείας Μπέμπας. Από μικρός δήλωνε ότι όταν μεγαλώσει θα γίνει γυναικολόγος. 

Κάποιοι μικρότεροι ρόλοι, όλοι με τη σημασία τους, δεν περισσεύει κανείς κι όλοι μαζί δένουν το γλυκό. 

Η Βαρβάρα Ροδοπούλου, μητέρα του Βασιλάκη, η Ελένη, προσωπικό των Ροδοπουλέων, ο Αντώνης  ο Σοφέρ, ο Φωτάκης ο φαρμακοποιός, οι δυο γιοι της Μπέμπας. 

Η υπόθεση: 

Λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μπέμπα, μικροπαντρεμένη και χήρα, με δύο παιδιά που σπουδάζουν / δουλεύουν μακριά της, μετακομίζει -για λίγο- στο αρχοντικό των Ροδόπουλων. Τη θέλει για παρέα η μητριάρχης της οικογένειας, η Βαρβάρα! 

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, περνάει σε εκείνο το σπίτι δύο δεκαετίες. 

Γίνεται μέλος της οικογένειας, τα πάντα όλα περνάνε από τα χέρια της, τα παιδιά, ιδίως ο Ντίνος, το στερνοπούλι των Ροδόπουλων, το νοικοκυριό, έρωτες, μια δεύτερη δική της ευκαιρία στη ζωή κι ένα μυστικό… βόμβα!  

Από το οπισθόφυλλο:  

Ενόσω στις σκοτεινές κουζίνες της Γερμανίας μαγειρεύεται ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, εις την Οικία Ροδόπουλου εορτάζεται η έλευση του Βασιλιά με ταγκό, πίπερμαν ως και σοκολατάκια λικέρ εκ Φλόκα. Παραλής γαρ, ο κύριος Βασιλάκης ευημερεί εκ του εμπορίου ραδιοφώνων Philips και η ευτυχής, πλην άχρηστη, σύζυγος Ελπινίκη, φανατική συλλέκτρια φτερωτών καπέλων, διάγει ζωή χαρισάμενη.  

Το αυτό και ο μικρός τους υιός, ο Ντίνος, ο οποίος ζαχαρώνει γυναικείους ποδόγυρους, κάτω από τραπεζαρίες φορτωμένες εδέσματα. Μέχρι την ημέρα κόλαφο, που η Μπέμπα, η δαιμόνια οικονόμος, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το επτασφράγιστο μυστικό του αρχοντικού για χρόνια…  

About Author

Μοιραστείτε το :