Η Chica Chica Book μας συστήνει το Maypole Dance της Πρωτομαγιάς!
Καλό μήνα και Καλή Πρωτομαγιά από την chica chica book! Οι εικόνες δείχνουν το Maypole ή May day dance, όπως έμαθα ότι λέγεται, που είδα σε ένα ξένο παιδικό βιβλίο, δεν το γνώριζα και το έψαξα, γιατί εμένα μου έμοιαζε απλώς για το δικό μας γαϊτανάκι!
Οι ρίζες του βρίσκονται στον 12ο αιώνα, πιστεύεται ότι ξεκίνησε από την Ουαλία, μετά εξαπλώθηκε σε όλη τη Βρετανία και από κει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης -ακόμα δεν έχει φτάσει στη δική μας!
Τα παιδιά σε Αγγλίες, Γερμανίες, Αυστρίες και αλλού, περιμένουν κάθε πρώτη του Μάη πώς και πώς αυτό το … γαϊτανάκι -επιμένω- που έχει χορό, χρώματα, λουλούδια και Άνοιξη και γι αυτό οι Δάσκαλοι οργανώνονται από νωρίς, κυκλοφορεί εκπαιδευτικό υλικό πώς στήνεται, πώς χορεύεται και ιδέες να αξιοποιήσουν το έθιμο.
Το Maypole dance πάντως δεν είναι παντελώς άσχετο με τα στεφάνια που εμείς φτιάχνουμε την Πρωτομαγιά!
Να τα πάρουμε από την αρχή!
Το έθιμο της δημιουργίας στεφάνων από λουλούδια έχει τις ρίζες του στο παγανιστικό φεστιβάλ Beltane που γιόρταζαν οι αρχαίοι Κέλτες στην Ιρλανδία, τη Σκωτία και άλλα μέρη της Ευρώπης!
Σε αυτό το φεστιβάλ που τελούνταν παραδοσιακά την 1η Μαΐου διακοσμούσαν σπίτια και δημόσιους χώρους με λουλούδια και πράσινο καλωσορίζοντας έτσι την επιστροφή της Άνοιξης και την ανανέωση της ζωής!
Ένα από τα βασικά σύμβολα του Beltane ήταν το Maypole, το οποίο ήταν ένα ψηλό κοντάρι διακοσμημένο με κορδέλες και λουλούδια! Νέοι και νέες χόρευαν γύρω από αυτό κρατώντας τις κορδέλες του αντιπροσωπεύοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των αρσενικών και θηλυκών ενεργειών και τη γονιμότητα της γης.
Σε κάποια μέρη της Ευρώπης, το Maypole αντικαταστάθηκε από τη δημιουργία στεφάνων από λουλούδια, τα οποία φορούσαν στο κεφάλι ή κρεμούσαν σε πόρτες και παράθυρα ως σύμβολο του ερχομού της Άνοιξης.
Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, πολλές ειδωλολατρικές γιορτές σαν αυτή απαγορεύθηκαν! Ωστόσο, η παράδοση της δημιουργίας στεφάνων λουλουδιών που κρεμάμε στις πόρτες ή βάζουμε στα κεφάλια μας παρέμεινε!
Το στεφάνι της Πρωτομαγιάς φτιαγμένο από φρέσκα λουλούδια και πρασινάδα, αντιπροσωπεύει τη νέα ανάπτυξη και ζωντάνια της εποχής και το κυκλικό του σχήμα συμβολίζει την κυκλική φύση της ζωής και τη συνεχή ανανέωση και αναγέννηση του φυσικού κόσμου.
Στην αρχαιότητα, οι νέοι φορούσαν τα στεφάνια στο κεφάλι τους και χόρευαν μαζί γύρω από το Maypole, για να εκφράσουν την επιθυμία τους για ρομαντισμό και γάμο.
Λογικά, αυτό πρέπει να χει σχέση και με τα στέφανα γάμου, που στην Αρχαία Ελλάδα ήταν από μυρτιές και δάφνες, τα φυτά της Θεάς Αφροδίτης, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση!
Πάντως θα κλείσω με το ότι το δικό μας γαϊτανάκι, που ήρθε στην Ελλάδα από τους Πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, που χορεύουμε τις Απόκριες, συμβολίζει ακριβώς το ίδιο, το πέρασμα από τη χαρά στη λύπη, από τον χειμώνα στην άνοιξη και από το θάνατο στη ζωή και το ανάποδο!