Παιδικά βιβλία

Θα είμαι πάντα κοντά σου! Έτσι λέμε όλες οι μαμάδες Αρκούδες!

Μοιραστείτε το :

Είμαστε όλες μαμάδες αρκούδες, εκτός από κουκουβάγιες, και θα καταλάβετε γιατί το λέω αν διαβάσετε το παραμύθι της Σωτηρίας Μπιλιανού «Θα είμαι πάντα κοντά σου», που μόλις κυκλοφόρησε από τον Εκδοτικό Οίκο της καρδιάς μου, τις Εκδόσεις Παρισιάνου!

Η Σωτηρία γνωστή κι αγαπητή στην μπλογκόσφαιρα με το My little world της, έγραψε ένα πολύ καουάι, που θα λέγανε και οι φίλοι μας οι Γιαπωνέζοι, παιδικό βιβλίο! 

«Καουάι» σημαίνει πολύ χαριτωμένο και συνεχίζοντας τους επιθετικούς προσδιορισμούς στα ελληνικά, το βιβλίο της είναι τρυφερό, γλυκό, προσεγμένο, ό,τι πρέπει για παιδάκια ηλικίας συν πλην 4 χρονών! 

Ένα μικρό αρκουδάκι φοβάται τους ήχους τη νύχτα, το σκοτάδι, τις αστραπές, τα τέρατα που ως γνωστόν κρύβονται κάτω από το κρεβάτι ή μέσα στη ντουλάπα. Ε, πώς να κοιμηθεί με τόσους κινδύνους ολούθε; 

Ευτυχώς η μαμά Αρκούδα έρχεται πάντα στο κρεβάτι του ή το δέχεται στο δικό της, να το καθησυχάσει, να διώξει τους φόβους του και να το βάλει πάλι για ύπνο!  

Όσες φορές κι αν χρειαστεί να σηκωθεί, όσο αργά κι αν είναι, όσο κι αν σκουντουφλάει από τη νύστα, δεν πα να χει να πάει στο γραφείο το πρωί ή να κάνει τις δουλειές του σπιτιού που ποτέ δεν τελειώνουν, η μαμά είναι πάντα εκεί, δίπλα του, με ανοιχτή αγκαλιά, ήρεμη δύναμη, καθησυχαστική, φροντίζει να έχει όνειρα γλυκά το παιδάκι της! 

Ένα μικρό παιδί δυσκολεύεται να καταλάβει την έννοια του πραγματικού κινδύνου, cause and effect το λένε οι επιστήμονες, συχνά τον μπερδεύει με την έντονη φαντασία του και έτσι προκύπτουν οι «παράλογοι φόβοι».

Όταν συμβαίνει αυτό, το μόνο που χρειάζεται είναι να το διαβεβαιώσει η μαμά του ότι έχει το μάτι του Σάουρον από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών που εντοπίζει πάντα που είναι το precious, το πολυτιμότερο της!

Νιώθει ασφαλής όταν ξέρει ότι εκείνη δε θα αφήσει να πάθει το παραμικρό κακό, ότι ουαί κι αλίμονο σε όποιον πάει να πειράξει το παιδάκι της, κι ότι έχει τη λύση για κάθε πρόβλημά του! Κι αυτό θα ισχύει πάντα και γι αυτό υπάρχει και στον τίτλο!

Οι εικόνες είναι παραμυθένιες, βίνταντζ στάιλ, όπως στα παιδικά βιβλία της δικής μου εποχής του Νώε, κι έχουν μια νοσταλγία, μία καθαρότητα και μια αθωότητα, που πολύ αγαπώ! Γι αυτόν τον λόγο, επειδή είμαι αυτής της αισθητικής, επέλεξα κι εγώ για τον Ξεχωριστό Μέλλιο τον ίδιο εικονογράφο, τον ταλαντούχο Παναγιώτη Τσαούση που ζωγραφίζει τα παραμύθια στο χέρι, με πινέλα, ακουαρέλες και τέτοιες ολντ φάσιοντ μεθόδους και περνάει το τελικό φινίρισμα στον υπολογιστή! Εξαιρετική δουλειά, Παναγιώτη, ξεπέρασες τον εαυτό σου!

Α και μην ξεχάσω να πω ότι στο τέλος της ιστορίας, τα μικρά μας αρκουδάκια θα βρούνε μπόλικες διασκεδαστικές δραστηριότητες και παιχνίδια! Αμέ! Θα ζωγραφίσουν, θα βρούνε ομοιότητες και διαφορές, θα βγάλουν από τον λαβύρινθο το αρκούδι της ιστορίας, θα περάσουν ωραία! 

Καλοτάξιδο και καλοδιάβαστο το βιβλίο σου Σωτηρία μου, να φτάσει ψηλά και μακριά!

About Author

Μοιραστείτε το :