Τέχνη

Οι Kαρυάτιδες κι ο Λόρδος Έλγιν – Βόλντεμορτ!

Μοιραστείτε το :

-Κάρυ, είχες κανένα νέο από το ξενιτεμενάκι μας;

– Τα ίδια… Προσπαθεί να γυρίσει πίσω, αλλά δύσκολο…

-Έκανε μεγάλη ζημιά ο you know who.

– Τι δουλειά έχει στη συζήτησή μας τώρα ο Βόλντεμορτ;

– Τον Τομ Μπρους, λέω παιδί μου

– Τομ Ριντλ δεν είναι καλέ το όνομα του Βόλντεμορτ;

– Ξεκόλλα από τον Χάρυ Πότερ, χριστιανή μου, εεε, δωδεκαθεϊστριά μου, τον κλέφτη λέω τον απαγωγέα, τον Τομ Μπρους που ήρθε σπίτι μας και το σήκωσε σχεδόν όλο, πήρε και την αδερφή μας μαζί!

– Ο Λόρδος του Έλγιν δεν ήταν αυτός, καλέ;

– Ναι, έτσι τον λένε τον ακατανόμαστο, Τομ! Λόρδος είναι ο τίτλος ευγενείας του, τρομάρα του!

-Α, δεν το ξέρα!

-Ναι ναι…Κι αν σκεφτεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν με τον αρραβώνα του… επειδή ήθελε να κάνει σόου οφφ στο κορίτσι του!

– Ναι, ήθελε να φτιάξει μια βιλάρα με τα μέα της και τα σέα της για τη Μαίρη Νίσμπετ!

Και βάλε κήπους και πισίνες, βάλε τέχνη και αρχαία, το κάψανε κυρ Στέφανε! Με τις γνωριμίες του και τα φιρμάνια του Οθωμανού Σουλτάνου που τα έδειχνε στους φύλακες στην είσοδο της Ακρόπολης, όπως το 2021 δείχνουν το χαρτί του εμβολιασμού και του ράπιντ τεστ, -ή rabbit όπως το λένε κάποιοι- κόντεψε να κουβαλήσει τον μισό Παρθενώνα στο Γιου Κέι!

-Έλα ντε, δεν πήγε να κλέψει καμιά αιγυπτιακή πυραμίδα, ελληνική πτέρυγα ήθελε να στήσει!

-Λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αφού!

-Και όχι τίποτα άλλο αλλά χάλασε ο γάμος και του έμειναν τα αρχαία στο χέρι!

-Ναι, δεν ήξερε πού να τα βάλει! Προσπάθησε να τα πουλήσει εκεί στη βουλή των Λόρδων, αλλά τα δινε ακριβά «Τόσα δίνω πόσα θες, στα λαδάδικα πουλάνε αυτό που θες», εν τέλει,  απελπισμένος, τα δωσε στην Αγγλική κυβέρνηση για ένα κομμάτι ψωμί ή μάλλον παντεσπάνι, αξίας ₤35.000!

-Ναι ρε συ, που κακό χρόνο να χει, μέχρι και οι συμπατριώτες του τον γιουχάραν, θυμάσαι τον Λόρδο Μπάυρον που του είπε: «Ακόμα και τα κύματα αρνήθηκαν να γίνουν συνένοχοι της ιεροσυλίας σου»;

-Ναι, τότε που ναυάγησε κοντά στα Κύθηρα το πλοίο Μέντωρ που κουβαλούσε τα κλεμμένα του, αν γκουγκλάρεις θα δεις λεπτομέρειες!

-Θυμάμαι, θυμάμαι και μείναμε 5 οι αδερφές, μαύρα μάτια έχουμε κάνει να δούμε την 6η από το 1800τόσο.

– Ντουμ Σπίρο σπέρο αδερφές μου, κάποια στιγμή, θα επιστρέψει στο σπίτι μας, στο Ερέχθειο, που είναι τόσο όμορφο, ιωνικού στιλ -μαμά, έχει το σαλιγκαράκι πάνω πάνω, έτσι ξεχωρίζει από το δωρικό- και θα ξαναχαζέψει τη μοναδική θέα, βόρεια της Ακρόπολης.

Έτσι που λέτε! Ανάμεσα σε αυτό που λέμε «ελγίνεια μάρμαρα», συντομογραφία του «παρθενώνια μάρμαρα κλεμμένα από τον Έλγιν», εκλάπη και μία Καρυάτιδα!

Έτσι ονομάζεται το γλυπτό γυναικείας εμφάνισης που χρησίμευε στην στήριξη κτιρίων στα παλιά τα χρόνια, πες, αρχαία, αντί για κίονες! 

Αν είχε αρσενικό λουκ, ονομαζόταν Άτλας! Προσοχή, όχι κούρος! Κούροι, το κάναμε και χθες στην ιστορία του γιου μου, είναι οι γυμνοί άντρες με τα χέρια κολλημένα στα πλευρά και το ένα πόδι μπροστά σαν να περπατάνε! 

Στην αρχή τα αγάλματα αυτά ονομάζονταν απλώς Κόρες, μετέπειτα όμως τις αποκάλεσαν Καρυάτιδες και έτσι λέγονται μέχρι και σήμερα! 

Σχημάτιζαν ένα «Π» όπως στέκονταν και στήριζαν με το κεφάλι τους την οροφή μέσω ενός αρχιτεκτονικού μέλους σαν καλάθι!

Μοιάζουν, μα κάθε μία είναι μοναδική. Φοράνε όλες ένα ωραιότατο πλισέ δωρικό πεπλοφόρεμα με αποκαλυπτικούς ώμους και τα μαλλιά τους είναι επιμελώς χτενισμένα από τον Τρύφωνα Σαμαρά της εποχής γιατί στην αρχαία Αθήνα, τα χτενίσματα ήταν ένα σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης και οικονομικης τάξης!

Αν ζούσαν σήμερα θα κρατούσαν τσάντα λουίβιτόν ξερω γω και το πέπλο τους θα ήταν μάρκας πράντα!

Το χτένισμα τους επίσης δεν είναι ίδιο κι ας έχουν όλες τη μαλλούρα χτενισμένη προς τα πίσω!

Η κώμη τους έχει γίνει και special project σε πανεπιστήμιο του Γιου Ες Έι (Κονέκτικατ), όπου έξι φοιτήτριες με πελούσιο μαλλί κάθισαν υπομονετικά να τους φτιάξουν το χτένισμα των Καρυάτιδων.

Για κάθε μία σύγχρονη καρυάτιδα, οι κομμωτές χρειάστηκαν περίπου μια ώρα να ολοκληρώσουν, οπότε οι αρχαίες αποκλείεται να τα κάναν μόνες τους! Κι αφού «λεφτά υπάρχουν», θα έπαιρναν τη βοήθεια του κοινού, των υπηρετών δηλ, πες δούλων καλύτερα!

Τώρα, για την ονομασία, μπορεί να είναι λόγω καταγωγής, από τις Καρυές της Λακωνίας συγκεκριμένα, συντοπίτισσες μου δηλ κατά το ήμισυ, ή λόγω ιδιότητας και πιο συγκεκριμένα, να ήταν ιέρειες της Καρυάτιδας Αρτέμιδος.

Ή να ήταν απλώς κόρες πλουσίων οικογενειών της πόλης, ποιος μπορεί να ξέρει σίγουρα;

About Author

Μοιραστείτε το :