Βιβλιοθήκη

Οι λύκοι μες στους τοίχους|Βιβλιοπαρουσίαση στην Chica Chica Book

Μοιραστείτε το :

Για το graphic novel “Οι λύκοι μες στους τοίχους που παρουσίασα πρώτα στην Chica Chica Book, έχω να δηλώσω ότι:

1. Το λάτρεψα.

2. Δεν είναι για όλα τα γούστα!

Ένα ιδιαίτερο παιδικό βιβλίο, από έναν ιδιαίτερο και πολύ πετυχημένο συγγραφέα τον Neil Gaiman, που προσωπικά γνώρισα από το Sandman στο Netflix!

Έχει γράψει ένα σωρό κόμικ, graphic novels, fiction, nonfiction, όλα με με μια σκοτεινιά, ένα κάτι τις υπερφυσικό, κάπως spooky που λένε και οι συντοπίτες του οι Άγγλοι. Ένας ενδεικτικός τίτλος -πετυχημένου- βιβλίου του είναι το «The Graveyard». Άρα όσοι δεν τον γνωρίζουν, καταλαβαίνουν το στιλ!

Είμαι πολύ περίεργη να μάθω την τύχη των παιδικών του βιβλίων στην ελληνική αγορά! Στη χώρα του πάντως πουλάει σαν φρεσκοφουρνιστό ψωμάκι και μάλιστα οι Λύκοι του ανέβηκαν σε παιδική παράσταση, (όπου τα παιδιά όχι μόνο δεν τρομάξανε αλλά γελούσανε) !

Οι λύκοι μες στους τοίχους είναι ένα αλληγορικό, «μαύρο» παραμύθι σε μορφή κόμικ, που θυμίζει εκείνα των αδερφών Γκριμ, πριν τους τα στρογγυλέψουμε εμείς. Πώς είναι τα «Τα 3 μικρά λυκάκια»; Καμία σχέση!

Πιστεύω ότι απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και πάνω ή ακόμα καλύτερα σε ενήλικες. Η Wednesday Addams μάλλον διαφωνεί με αυτό. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλά παιδικά βιβλία που απευθύνονται σε μεγάλους.

Κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου των New York -πράγματι, η εικονογράφησή του είναι ατόφια Τέχνη. Συγχαρητήρια Dave McKean!- και το βραβείο Primetime Emmy για το video εικονικής πραγματικότητας (VR) (θα βάλω λινκ στο τέλος!).

Η υπόθεση του βιβλίου είναι η εξής:

Η Λούσι πιστεύει ότι υπάρχουν λύκοι μέσα στους τοίχους του σπιτιού της, τους ακούει, τους νιώθει, το ξέρει. Ακούει γρατζουνίσματα, θροΐσματα, συρσίματα, κριτσανίσματα και τραγανίσματα. Έχει πολλές ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις.

Φοβάται πολύ και ενημερώνει τους τους γονείς της αλλά εκείνοι δε δίνουν σημασία, η μαμά της θεωρεί πιο σημαντικό να γεμίσει με μαρμελάδα φράουλα τα βαζάκια της, αντί να ασχοληθεί με την κόρη της. Η μικρή βιώνει ματαίωση και βρίσκει παρηγοριά στο λούτρινο κουκλάκι της, ένα γουρουνάκι.

Κάποια στιγμή οι γονείς της της λένε ότι «Αν οι λύκοι βγουν από τους τοίχους, τότε όλα τελείωσαν». Πολύ τρομακτικό και απόλυτο, έτσι δεν είναι;

«Ποιοι το λένε;» ρωτάει η μικρή. «Μα, όλος ο κόσμος» της απαντάνε.

Όταν οι λύκοι όντως βγουν από τους τοίχους, η οικογένεια φεύγει άρον άρον και κατασκηνώνει στον κήπο – μέρος χωρίς τοίχους.

Άραγε όλα τώρα θα τελειώσουν; Και ποια είναι αυτά τα «όλα;»

Η Λούση, οι γονείς και ο αδερφός της από τον κήπο βλέπουν τους λύκους να καταλαμβάνουν το σπίτι τους, να παίρνουν τη θέση τους, να κάνουν ό,τι κάνανε εκείνοι, να βλέπουν τηλεόραση, να τρώνε, να κάνουν πάρτι.

Κι ενώ οι γονείς της σκέφτονται να μετακομίσουν μακριά και κάνουν σχέδια για το πού να πάνε να ζήσουν, η Λούσι κάνει σχέδια για το πώς να πάρει πίσω το σπίτι της.

Πρώτα όμως, πρέπει να πάρει το αγαπημένο της γουρουνάκι, θα μπορούσε να ναι αρκουδάκι, αλλά δεν είναι, που άφησε πίσω όταν φύγανε βιαστικά.

Γι αυτό, θα αντιμετωπίσει τον μεγάλο φόβο της, επιστρέφοντας σπίτι για να το σώσει. Η σειρά της να μπει μέσα στους τοίχους (όπου πριν βρισκόντουσαν οι λύκοι) και μετά από δωμάτιο σε δωμάτιο, να βρει το γουρουνάκι της.

Υπάρχουν διάφορα μηνύματα σε διάφορα επίπεδα ανάγνωσης, ανάλογα με την ηλικία και την εμπειρία του καθενός.

Ένα πρώτο επίπεδο ανάγνωσης, είναι η νίκη του φόβου. Πολλά παιδιά φοβούνται τους ήχους τη νύχτα, φαντάζονται τέρατα μέσα σε ντουλάπες και κάτω από το κρεβάτια. Βέβαια αν είναι πολύ μικρό παιδί και φοβάται πολύ ίσως να αποφύγουμε να διαβάσουμε το συγκεκριμένο βιβλίο για να μην αρχίσει να σκέφτεται και λύκους μέσα σε τοίχους!

Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, οι ενήλικες δεν έχουν το αλάνθαστο του πάπα, πολλές φορές έχουν παρωπίδες, αργά αντανακλαστικά και δεν «ακούνε» τα παιδιά, ειδικά αν τους λένε κάτι που είναι «απίθανο» να συμβαίνει. Ακόμα πιο ειδικά, μέσα στο σπίτι τους.

Σε άλλα επίπεδα ανάγνωσης, μήπως οι λύκοι δεν ήταν «κακοί» και θεωρούσαν κι εκείνοι ότι αυτό είναι το σπίτι τους; Μήπως φοβούνταν και εκείνοι τους ανθρώπους;

Και τελικά, μήπως αυτό που “λέει όλος ο κόσμος”, δεν ισχύει;

Οι τοίχοι άραγε προστατεύουν;

Όσο το σκέφτομαι ξεπηδάνε όλο και περισσότερα φιλοσοφικά, ηθικά, κοινωνικά, και όχι μόνο, ερωτήματα! Υπέροχο, πραγματικά υπέροχο. Λογοτεχνία.

Σίγουρα δεν είναι για όλους, αλλά για όσους είναι, θα το λατρέψουν!

📌Από τις Εκδόσεις Φουρφούρι

🎬Το βραβευμένο animation:

#chicachicabook

 

 

About Author

Μοιραστείτε το :