Παιδικά βιβλία

Ο Ξεχωριστός Μέλλιος είναι ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα & την αυτοπεποίθηση (από 4+)

Μοιραστείτε το :

Ο Ξεχωριστός Μέλλιος που είναι επίτηδες γραμμένος με δύο «Λ» στο όνομά του, δεν είναι ένας «κανονικός» Ιππόκαμπος, ξεχωρίζει από όλους τους άλλους!  

Δεν έχει ένα ενιαίο και μεγάλο πτερύγιο να κολυμπάει γρήγορα. Είναι αργός κι αυτό τον στενοχωρεί πολύ.

Όταν όμως συναντήσει μια νεράιδα της θάλασσας που χρειάζεται τη βοήθειά του και βρει έναν τρόπο να ξεφύγουν από τις δοντάρες του φοβερού και τρομερού Μεγαλοδόντη, θα αποδεχτεί τη διαφορετικότητα του κι όλα θα αλλάξουν στη ζωή του!

Το μήνυμα του βιβλίου;

Ο σεβασμός της διαφορετικότητας, όποια κι αν είναι αυτή, είτε είναι επιλογή μας, είτε όχι, είτε είναι ορατή κι εύκολα αντιληπτή, όπως κάποιο χαρακτηριστικό της εμφάνισής, είτε κάποια πάθηση που δε φαίνεται.

Δυστυχώς ακόμα δεν είναι αυτονόητος, η κοινωνία δε δέχεται εύκολα το διαφορετικό, στοχοποιεί και βάζει στο περιθώριο όσους ξεφεύγουν από το καλούπι της ομοιομορφίας. 

Όλοι όμως είμαστε διαφορετικοί κι ας μην φαίνεται πάντα εκ πρώτης όψεως και πρέπει και οι ίδιοι να αποδεχόμαστε τις ιδιαιτερότητες και τα χαρίσματα μας.  

Ο ρόλος του Ιππόκαμπου για πρωταγωνιστή της ιστορίας; 

Ο Ιππόκαμπος είναι ψάρι αλλά εντελώς διαφορετικής εμφάνισης από τα συνηθισμένα ψάρια.

Είναι ένα ξεχωριστό θαλάσσιο πλάσμα που κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά, όπως για παράδειγμα,ότι το αρσενικό, ο μπαμπάς δηλαδή, γεννάει τα παιδιά κι όχι η μαμά! 

Το περιβάλλον που διαδραματίζεται η ιστορία είναι θαλάσσιο και αφού το μήνυμα αφορά στη διαφορετικότητα, ο «ρόλος» ήταν δικός του εξαρχής! 

Ο ρόλος της Νεράιδας;

Η νεράιδα κανονικά δε θα χε την ανάγκη κανενός, αλλά να που την έσωσε κάποιος που φαινομενικά είναι σε δυσχερέστερη θέση.

Ο ρόλος της μαμάς Ιπποκαμπίνας και της δασκάλας χελώνας;

Η οικογένεια και το σχολείο, τα πρώτα κοινωνικά και μαθησιακά περιβάλλοντα ενός παιδιού, είναι αυτά που χτίζουν την αυτοπεποίθηση και τις «άμυνες» του.

Η σύγκριση με τους συνομήλικους έξω από το προστατευτικό περιβάλλον του σπιτιού του κι η επιθυμία αποδοχής, είναι πηγές άγχους, πόσο μάλλον αν το παιδί απομονωθεί επειδή «ξεχωρίζει» από αυτούς.

«Τα πτερύγιά σου είναι ξεχωριστά και εσύ είσαι ξεχωριστός και στους ξεχωριστούς συμβαίνουν ξεχωριστά πράγματα!», του λένε και οι δύο.

Ξεχωριστά πράγματα μπορούν να συμβούν όταν αποδεχτούμε την διαφορετικότητα μας και επικεντρωθούμε σε αυτά που κάνουμε καλά!

Η θετική οπτική των πραγμάτων

Τα πάντα είναι θέμα οπτικής, πώς βλέπεις το ποτήρι, μισογεμάτο ή μισοάδειο. Έλκουμε αυτό που σκεφτόμαστε αλλά και αυτό να μην ισχύει, σίγουρα η αρνητική σκέψη δε βοηθάει πουθενά.

Όλοι έχουμε -και- δυνατά σημεία. Καμιά φορά επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά, «κολλάμε» σε αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε και υποτιμάμε όλα αυτά που καταφέρνουμε!

Audiobook: Αφήγηση και τραγούδι

Το βιβλίο για τους… ακουστικούς τύπους έχει και σιντί! Ό,τι πρέπει για τις διαδρομές με το αυτοκίνητο! Η παραμυθένια φωνή της αφήγησης είναι της ηθοποιού Λίνα Σακκά.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ, σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία (Ιανό, Πολιτεία, Ευριπίδη) αλλά και σε όλα τα μικρά! Στηρίζουμε τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μας! Αν δεν το έχουν, θα σας το φέρουν άμεσα με παραγγελία! Ναι, φυσικά το έχουν και στο Public!

About Author

Μοιραστείτε το :