
Ο σοκολατένιος αγώνας της Tony’s Chocolonely
Πρόσφατα δοκίμασα μια νέα σοκολάτα, την Tony’s Chocolonely!
Αρχικά, μου κίνησε το ενδιαφέρον το περιτύλιγμά της. Έγραφε στο χαρτί “Crazy about chocolate, serious about people”, το οποίο μου φάνηκε έξυπνο μήνυμα, αν και δεν κατάλαβα ότι αφορούσε σε κάτι πολύ συγκεκριμένο.
Ούτε κατάλαβα ότι υπήρχε λόγος που τα κομμάτια της σοκολάτας μέσα ήταν χωρισμένα άνισα. Νόμιζα ότι ήταν απλώς πρωτότυπο το σχέδιο.
Έπειτα, τη δοκίμασα και η γεύση ήταν κα-τα-πλη-κτι-κή.
Αποφάσισα να ασχοληθώ μαζί της, να δω από πού κρατάει η σκούφια της κι αυτά που βρήκα με συγκλόνισαν και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας.
Κάπου εδώ, να πω ότι το κείμενο δεν είναι διαφημιστικό.
Συνεχίζω λέγοντας, οτι έμαθα ότι το 60% του κακάο παγκοσμίως προέρχεται από τις φυτείες που βρίσκονται στην Ακτή Ελεφαντοστού και στη Γκάνα.
Μέχρι εδώ ok.
Αυτό που δεν είναι καθόλου ok, είναι ότι στις φυτείες αυτές απασχολούνται 2μισι εκατομμύρια παιδιά, όχι απλώς παράνομα, αλλά σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς.
Επιπλέον, 90 χιλιάδες παιδιά και ενήλικες στη δυτική Αφρική είναι θύματα τράφικινγκ και καταναγκαστικής εργασίας.
Τραγικό, τραγικότατο.
Η συγκεκριμένη εταιρεία «Tony’s Chocolonely» παράγει από το 2005 σοκολάτες απαλλαγμένες από οτιδήποτε έχει σχέση με σκλαβιά.
Πώς ξεκίνησαν όλα;
Πριν από έντεκα χρόνια, ένα ολλανδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Teun van de Keuken ερευνούσε την αλυσίδα εφοδιασμού κακάου.
Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής έρευνας ,ο Teun van de Keuken ανακάλυψε σοκαρισμένος ότι μεγάλο μέρος της σοκολάτας που πωλείται στα σούπερ μάρκετ είναι κατασκευασμένα από ανθρώπους που εργάζονταν ως σκλάβοι.
Ανάμεσα τους, πολλά παιδιά.
Θεωρώντας το -ως φυσιολογικός άνθρωπος-, απαράδεκτο, προσπάθησε να συνεννοηθεί με τους κατασκευαστές σοκολάτας για την παραγωγή σοκολάτας με διαφορετικό τρόπο.
Καμία από τις εταιρείες με τις οποίες ήρθε σε επαφή δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον ή την καλή διάθεση να αλλάξει το οτιδήποτε και τότε αποφάσισε να πραγματοποιήσει ο ίδιος την αλλαγή που ήθελε.
Αρχικά, κατέγραψε τον εαυτό του να τρώει 17 σοκολάτες και στη συνέχεια, αυτομηνύθηκε, ναι, μήνησε τον εαυτό του και τον πήγε στο δικαστήριο με την κατηγορία της εν γνώσει του αγοράς παράνομα κατασκευασμένου προϊόντος.
Έπεισε και τέσσερις πρώην παιδικούς δούλους από την Ακτή Ελεφαντοστού να καταθέσουν εναντίον του αλλά αυτό την τελευταία στιγμή ναυάγησε.
Τότε αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του σοκολάτα που θα παράγεται αποκλειστικά από κακάο που δε θα προέρχεται από καλλιέργειες σκλάβων.
Το 2006 έκανε εγγραφή της εταιρείας του στο Εμπορικό Επιμελητήριο και έτσι η Tony’s Chocolonely ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο της σοκολάτας με στόχο να εξαλείψει τη δουλεία από τη σοκολατοβιομηχανία.
Εισήγαγε στην αγορά μία καινούρια σοκολάτα γάλακτος, κάνοντας μάλιστα τα κομμάτια της άνισα κατανεμημένα, δηλώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την άνιση μορφή της αλυσίδας παραγωγής των σπόρων κακάου και στηλιτεύοντας την παιδική εκμετάλλευση από τις μεγάλες εταιρείες της σοκολατοβιομηχανίας.
Πού βρίσκει το κακάο η Tony’s Chocolonely;
Το 2012 η εταιρεία ξεκίνησε να αγοράζει τους σπόρους κακάο απευθείας από τους παραγωγούς κακάου στη Δυτική Αφρική.
Συνεργάζεται με 6 συνεταιρισμούς κακάου: 2 στην Γκάνα και 4 στην Ακτή Ελεφαντοστού και πληρώνει υψηλότερη τιμή γι’ αυτούς, ώστε να μη χρειάζονται τα παιδικά εργατικά χεράκια.
Υπάρχει ποικιλία στις γεύσεις;
Βεβαίως!
Για όλα τα γούστα!
Και γάλακτος και υγείας και με καραμέλα και αμύγδαλα και φουντούκια και τέλοςπάντων, έχεις να διαλέξεις! Μπες στο site τους να δεις!
Αυτή με το θαλασσινό αλάτι και την καραμέλα, την έχουμε λατρέψει στο φουντουκόσπιτο!
Στη Wikipedia, διάβασα ότι η εταιρεία εισάγει τρεις νέες γεύσεις σοκολάτας κάθε χρόνο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Η πιο δημοφιλής από τις τρεις περιορισμένες εκδόσεις προστίθεται στη συνέχεια στην αποκλειστική συλλογή και μερικές φορές στη μόνιμη συλλογή.
Προς το παρόν δεν παράγουν sugar-free σοκολάτες ή μπάρες γιατί ο στόχος τους και η αποστολή τους και το 100% όλης τους της ενέργειας έχει κατεύθυνση την εξάλειψη της δουλείας.
Μα, είναι δυνατόν το -σχεδόν- 2021 να μιλάμε για δουλεία;
Πού τις βρίσκουμε;
Τις σοκολάτες τις βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ, όπως είναι ο Σκλαβενίτης ή ΑΒ αλλά και σε επιλεγμένες κάβες ποτών, εμείς τις αγοράζουμε από κάβα της περιοχής μας!
Θα κλείσω με το ότι υπέγραψα την αίτηση (petition) που υπάρχει στο site τους, ανταποκρινόμενη στην προτροπή τους «ελάτε όλοι μαζί να κάνουμε θόρυβο»! Και σας προτρέπω με τη σειρά μου να κάνετε το ίδιο!
ΥΓ: Τα στοιχεία τα πήρα από το site και τα σόσιαλ μίντια της Tony’s Chocolonely, στα οποία είμαι πιστή follower!

