Κυκλοφορώ και αρθρογραφώ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Μοιραστείτε το :

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης σήμερα και συμφωνώ και επαυξάνω σε αυτό που είχε δηλώσει ο Ντελακρουά: “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”! Μόνο μια ρομαντική ψυχή, καταλαβαίνει τι εννοείς Ντελακρουά, μον αμί!

“Αχ, έρωτα ή όλο αφαίρεσε το αγαπώ

ή πρόσθεσε το αγαπιέμαι

κι αδικίες σβήσε.

Τον πόθο κοίτα να μοιράζεις ίσα και στους δυο,

αν θέλεις να σε λεν θεό,

αλλιώς θεός δεν είσαι.”

Παγκόσμια ημέρα ποίησης λοιπόν η 21η Μαρτίου, που είναι επίσης η μέρα εαρινής ισημερίας, δηλαδή η μέρα και η νύχτα έχουν πάνω κάτω την ίδια διάρκεια – η φετινή 21η Μαρτίου βέβαια, ξημέρωσε σκοτάδι, ο ήλιος αράζει πίσω από τα σύννεφα. Η ημερομηνία δεν ήταν τυχαία αλλά μοιραία, τη διαλέξαμε επί τούτου!

Το α’ πληθυντικό, διότι εμείς, οι Έλληνες, ήμασταν αυτοί που το σκεφτήκαμε πρώτοι και το κάναμε πράξη! Είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει ημέρα Ποίησης και μάλιστα Παγκόσμια, να την κάνουμε γνωστή σε όλον τον κόσμο, να τη γιορτάζουν οι πάντες!

{Τώρα μου θυμίζω τον Πορτοκάλος του my Big Fat Greek wedding:

“There’s two kinds of people: Greeks and everybody else who wish they were Greek! – There is a boyfriend in the house, no Greek, a xeno, A XENO with big long hair on top of his head!”!

Δε θα σας ψεκάσω όμως με windex αλλά με κανα δυο πληροφορίες}

Ο Έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε το 1997 στην Εταιρεία Συγγραφέων να οριστεί συγκεκριμένη μέρα να γιορτάζουμε την ποίηση!

Η πρώτη φορά που γιορτάστηκε, ήταν το 1998 στην πλατεία Κοτζιά με λίγα χρήματα, πολύ εθελοντισμό και τεράστια επιτυχία!

Το πιστεύω γιατί η νούμερο 1 σε επισκεψιμότητα ανάρτηση στο Blog μου, είναι τα 20 ερωτικά ποιήματα που με συγκλονίζουν! Ποιος να μου το λεγε όταν πατούσα το κουμπί δημοσίευσης!

Η ημερομηνία επιλέχθηκε από την Λύντια Στεφάνου, επειδή η εαρινή ισημερία συνδυάζει το φως από τη μια και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η Ποίηση δείχνει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας αλλά ταυτόχρονα και το σκοτεινό πρόσωπό του πένθους! Ωραία που το έθεσε, ε; Βραβευμένη ποιήτρια γαρ, δεν ήταν κάποια τυχαία!

Το 1999, ο Βασίλης Βασιλικός κορυφαίος μας Πεζογράφος και Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουνέσκο, εισηγήθηκε εκεί στην στρογγυλή τραπέζη, να ανακηρυχθεί σε Παγκόσμια Ημέρα. Οι υπόλοιποι Πρέσβεις από τις άλλες χώρες συμφώνησαν, κι έτσι απέκτησε ο κόσμος Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης!

Φάε τη σκόνη μας Πάμπλο Νερούντα, που σ’ αγαπώ πολύ, και σένα και τις κερασιές σου, αλλά δεν ήσουν εσύ αυτός που σκέφτηκε να υπάρξει Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης!

Έχει διάφορες σχετικές εκδηλώσεις δωρεάν/με έκπτωση για σήμερα, γκουγκλάρετε μήπως θέλετε να πάτε σε καμία!

About Author

Μοιραστείτε το :