Κυκλοφορώ και αρθρογραφώ

Παγκόσμια ημέρα φιλιού!

Μοιραστείτε το :

Με την Παγκόσμια ημέρα φιλιού, έχω ξαναασχοληθεί στο Blog, όταν έγραψα τα δέκα γνωστά ερωτικά ποιήματα με επίκεντρο το φιλί, εδώ!

Με το που μου το θύμισαν σήμερα τα ίντερνετς, το πρώτο που σκέφτηκα να ανεβάσω είναι η επική, επικότατη, σκηνή στο The Notebook, με τον Ράιαν Γκόσλινγκ και την Ρέιτσελ Μακ Άνταμς να φιλιούνται στη βροχή! Αξεπέραστη σκηνή! Γνώμη μου! Την έχω κάνει ανάρτηση όμως στις δέκα καλύτερες ταινίες ή κάπως έτσι.

Μετά σκέφτηκα τον Κλιμτ και το φιλί του, αλλά έχω κάνει ανάρτηση γι αυτόν στο Blog, τον έχω και σε πίνακα και σε διάφορα αντικείμενα, άσε που έγινε λίγο «σούπα», μόνο σε καλαμάκι δεν τον βγάλανε, οπότε λίγο βαρέθηκα.

Και τρίτο και καλύτερο, μου ρθε το πιο διάσημο γλυπτό στον κόσμο, αυτό του Ροντέν! Αλήθεια, ΠΟΣΟ υπέροχο είναι! Ήξερες ότι υπάρχουν τέσσερα αντίγραφα, νόμιμα και αριθμημένα, και ότι το ένα από αυτά, είναι μπρούντζινο και υπάρχει στο φουαγέ της Στέγης του ιδρύματος Ωνάση; Γενικώς, ξέρεις την ιστορία του; Γιατί το γλυπτό σίγουρα το χεις δει, δε ρωτάω!

Διάβασα στο ελ culture το εξής: “Το Φιλί πηγάζει από ένα ανάγλυφο σύμπλεγμα που κοσμούσε το μέσον του αριστερού πλαισίου της Πύλης της Κολάσεως (γύρω στο 1880-1881) και απεικόνιζε τον Πάολο και τη Φραντζέσκα ένα ξακουστό ζευγάρι εραστών που έζησαν στα τέλη του 13ου αιώνα και δολοφονήθηκαν από τον απατημένο σύζυγο Gianciotto Μalatesta, άρχοντα του Ρίμινι, την ώρα που αντάλλασσαν το πρώτο τους φιλί. Οι δυο εραστές είναι η γυναία του και ο αδερφός του. Το επεισόδιο αναφέρεται από τον Δάντη στη Θεία Κωμωδία, στο V άσμα της Κολάσεως”.

Πριν κλείσω αυτή την ανάρτηση σφηνάκι, θα κάνω άλλη μία ερώτηση: Γνωρίζεις πώς ξεκίνησε η ιστορία του φιλιού;

Οι επιστήμονες,  οι ανθρωπολόγοι δηλ, λένε ότι το φιλί είναι η εξέλιξη της κίνησης που έκαναν οι άνθρωποι, αιώνες πριν, όταν μυρίζονταν μεταξύ τους. Γιατί, αιώνες πριν, η όσφρηση ήταν μουλτιτάσκινγκ σκιλ, αν είχες μύτη εσύ, μπορούσες να διαπιστώσεις τη διάθεση, τη υγεία -και υγιεινή- και κοινωνική θέση του άλλου που προφανώς όσο καλύτερη ήταν, τόσο πιο ωραία θα μύριζε. Σε κάποια στιγμή, μύτη μύτη, κάπως κατέληξαν στα χείλη και αποφάσισαν ότι εκεί είναι πολύ καλύτερα. Εκτός από τους Εσκιμώους!

Έτσι είναι αυτά, καμιά φορά τα απρόοπτα είναι τα καλύτερα!

Οι πρώτες πάντως καταγεγραμμένες περιγραφές ενός ρομαντικού φιλιού στην ιστορία καταγράφτηκαν στα σανσκριτικά το μακρινό 1.000 π.Χ. στην Ινδία ,ως εξής: «Ακούμπησε το στόμα της στο στόμα μου κι έκανε έναν ήχο που μου προκάλεσε ευχαρίστηση». Εντ δε ρεστ ιζ χίστορι!

Φοβερή ανακάλυψη, έτσι;

Θέλετε, αν θέλετε, να βάλετε στα σχόλια τα φιλιά που ξεχωρίζετε στην Τέχνη; Ποίηση/Ζωγραφική /πίνακες/γλυπτά/Ταινίες; Ό,τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού;

Για να δούμε!

About Author

Μοιραστείτε το :