
Σαν τον παθιασμένο έρωτα του Τριστάνου και της Ιζόλδης, δεν έχει!
Ο παθιασμένος έρωτας του Τριστάνου και της Ιζόλδης έχει το μεσαιωνικό ιπποτικό παραμυθένιο των εραστών της Τερουέλ αλλά στο πιο ολοκληρωμένο και στο λιγότερο απωθημένο. Βασίζεται στον «Tristan» του Γκότφριντ φον Στράσμπουργκ αλλά οι περισσότεροι τον μάθαμε μέσω της όπερας που συνέθεσε ο Βάγκνερ, ο οποίος την εμπνεύστηκε όταν γνώρισε τον πλούσιο έμπορο Βέζεντονκ και τη γυναίκα του, την όμορφη Ματίλντε. Τη Ματίλντε κυρίως.
Μισό, να τα πιάσω από την αρχή!
Ο Βέζεντογκ ως μεγάλος θαυμαστής της μουσικής του Βάγκνερ, τον χρηματοδοτούσε επί σειρά ετών και του άνοιξε και το σπίτι του γιατί δεν ήξερε, δε ρώταγε, να του πούνε ότι οι μουσικοί και οι μπάρμεν με τα ποτά και τα ξενύχτια έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια.
Η Ματίλντε έγινε γκρούπι και μούσα του Βάγκνερ και πέντε χρόνια μετά, ο έρωτας του για εκείνη είχε εκδηλωθεί ποικιλοτρόπως. Υποτίθεται ότι ήταν πλατωνικός, αλλά αν με ρωτάς, έγινε το μοιραίο και συμφωνεί μαζί μου και η σύζυγος του Βάγκνερ η Μίνα που τον χώρισε, αν και κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι αυτό οφείλεται στο ότι κι εκείνη είχε βρει άλλον!
Γενικά ο Βάγκνερ είχε θυελλώδεις έρωτες, ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, η Γκουγκλ με ενημερώνει από το κοντρόλ ότι ήταν φιλοχιτλερικός και πολύ ξενερώνω τώρα, έγραψε δοκίμια, ποιήματα και φυσικά συνέθεσε ένα από τα συγκλονιστικότερα ερωτικά μουσικά θέματα που γράφτηκαν ποτέ, την όπερα του Τριστάνου και της Ιζόλδης!
Πάμε στο Ιν λαβ στόρι του Τριστάνου και της Ιζόλδης!
Η ΠΛΟΚΗ
Ο Βασιλιάς Μάρκος της Αγγλίας έστειλε τον ανιψιό του Τριστάνο στην Ιρλανδία να κάνει τα εξής:
Να τους πολεμήσει και να τους νικήσει για να μάθουν οι παλιοΙρλανδοί που είχαν επιτεθεί στο παρελθόν στην Αγγλία, στη συνέχεια να κάνει ειρήνη μαζί τους και μετά να αρπάξει την πριγκίπισσα Ιζόλδη και να τη φέρει στην Κορνουάλη, γιατί έχει ακούσει ότι είναι κούκλα και τη θέλει για γυναίκα του! Με αυτήν τη σειρά!
Βούτυρο στο ψωμί του Τριστάνου που του άρεσαν οι περιπέτειες, και είχε αφίσα πάνω από το κρεβάτι του τον Ηρακλή και τον Θησέα! Μάλιστα κι ο ίδιος, όπως τα πρότυπά του, είχε σκοτώσει ένα τέρας της Ιρλανδίας, προς το οποίο οι Κορνουάλιοι πρόσφεραν ετησίως 100 νέα κορίτσια και αγόρια για τροφή.
Δεν ήταν κανένας μπούλης ο Τριστάνος, ρωμαλαίος και ομορφάντρας, να τα λέμε κι αυτά!
Θα μπορούσε να τον έχει ερωτευτεί ούτως ή άλλως η Ιζόλδη, αν βέβαια δεν ήταν ένας ξένος πολιορκητής /κατακτητής που ήρθε να την απαγάγει και να την πάει λάφυρο στον θείο του!
Λόγω αυτής της λεπτομέρειας, δεν ήθελε να τον βλέπει ζωγραφιστό στα μάτια της κι αυτό ήταν πολύ δύσκολο πάνω στο καράβι της επιστροφής στην Αγγλία.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η Ιζόλδη ζήτησε από την υπηρέτρια που τη συνόδευε ένα απεριτίφ, να πιει να πάνε κάτω τα φαρμάκια.
Η υπηρέτρια μπέρδεψε τα μπουκαλάκια, όπως κι εγώ κάποτε μπέρδεψα το μπουκάλι του νερού με εκείνο του τσίπουρου και τα είδα όλα, και της έδωσε να πιει κατά λάθος ένα μαγικό ερωτικό φίλτρο που όσοι το πίναν ερωτευόντουσαν αμοιβαία και παράφορα, το ίδιο ακριβώς φίλτρο που έδινε κάτι αιώνες αργότερα η Κατίνα στις Μάγισσες της Σμύρνης.
Ο Τριστάνος που έτυχε να μπει εκείνη τη στιγμή διψασμένος στο δωμάτιο, της άρπαξε το ποτήρι πριν το αδειάσει εκείνη και με δυο καλές γουλιές το αποτελείωσε!
Και Τώρα; Τώρα LaLa Land, οι δυο τους ερωτεύονται κεραυνοβόλα και ξεχνάνε και Βασιλιά Μάρκο της Αγγλίας και την Αγγλία την ίδια.
Δεν μπορούν να ξεκολλήσουν ο ένας από τον άλλο, έχουμε σκηνές του Τιτανικού πριν πέσει πάνω στο παγόβουνο, και γενικά γίνεται του αχαλίνωτου και μεσοπέλαγα και όταν φτάσανε στο Γιου Κέι!
Κάθε βράδυ και μέχρι το ξημέρωμα, στον κήπο του παλατιού κάνουν όλες τις στάσεις του κάμα σούτρα, επινοούν και δικές τους και τραγουδάνε το city of stars are you shining just for me! Το φανάρι και τις τσίλιες τα κρατάει η δόλια η υπηρέτρια που καλά να πάθει που δεν πρόσεχε με τα μαγικά φίλτρα!
Όλα αυτά συνεχίζονται μέχρι που ένας Aρτέμης Mάτσας που πολύ θα ήθελε να είναι στη θέση του τον “καρφώνει” στον Βασιλιά. Όλα βγαίνουν στη φόρα κι ο Τριστάνος ξιφασκεί θυμωμένα με τον ζηλιάρη Αρτέμη Μάτσα, ο δεύτερος όμως που ήταν και πιο ξεκούραστος γιατί δεν έκανε έρωτα όλη νύχτα, τον καρφώνει και κυριολεκτικά και τον αφήνει λαβωμένο στο έδαφος.
Στο επόμενο επεισόδιο ένας πιστός φίλος του Τριστάνου τον έχει μεταφέρει στο κάστρο του να αναρρώσει αλλά ξέχασε να φωνάξει κανένα γιατρό ίσως δεν το σκέφτηκε, κρίμα που δεν τον έσωσε ένας φίλος που να του κόβει κιόλας, κι ο Τριστάνος μετράει αντίστροφα.
Κάποια στιγμή συνέρχεται ο πληγωμένος και του λέει “για όνομα του Θεού ρε φίλε, πεθαίνω, φώναξε την Ιζόλδη που ξέρει από μαγικά βότανα και έχει μαγικά φίλτρα να ρθει να με κάνει περδίκι”! Όντως, ο φίλος στέλνει το ταχυδρομικό περιστέρι με συστημένο γράμμα για την πριγκίπισσα κι εκείνη ξεκινά αμέσως αλλά καθυστερεί στη διαδρομή, δεν κάνανε και γρήγορα κουπί οι ναύτες, ποιος ξέρει.
Με το που φτάνει σε αυτόν, πριν προλάβει να βγάλει τα ματζούνια από την τσέπη της, εκείνος ξεψυχάει στην αγκαλιά της. Η Ιζόλδη, βγάζει μια κραυγή και πεθαίνει κι εκείνη ακαριαία, ακολουθώντας τον έρωτά της, τον Love of her life στο τελευταίο εκείνο ταξίδι…
Σε μία παραλλαγή, που όμως βλέπουμε ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη,
Με το που τους ανακάλυψαν, ο Τρίσταν με την ξανθή αγαπημένη Παναγιά, γιατί η Ιζόλδη ήταν ξανθιά, δεν ξέρω αν σας το είπα, τρέξαν και κρύφτηκαν στο δάσος! Ούτε ξιφασκίες ούτε τίποτα! Εικάζω ότι στο δάσος ο Τριστάνος με τα γυμνασμένα μπράτσα του, έφτιαξε πανευκολάκι μια καλύβα, όσο η Ιζόλδη έπαιζε με το μπάμπι το ελαφάκι!
Κόβανε καρπούς από τα δέντρα, απαγορευμένα μήλα και άλλα, τρώγανε αγάπη κι έρωτα!
Ζούσαν ευτυχισμένοι στο δάσος, όπου χωρίς τηλεόραση φανταζόμαστε πώς περνούσαν τον καιρό τους, ψήνανε συνέχεια μαρσμέλλοους στη φωτιά!
Τρία χρόνια αργότερα όμως η Ιζόλδη είπε «τέλειο το κάμπινγκ, αλλά και λίγο το παλάτι δε θα με χαλούσε. να κάνω ένα καυτό μπάνιο ρε αδερφέ».
Διαπραγματεύτηκαν την επιστροφή της Ιζόλδης με τον Βασιλιά, όπου τη δέχτηκε πίσω, με μόνο όρο ο Τριστάνος να πάρει το τρίτο το μακρύτερο… μονοπάτι από το Βασίλειο!
Πράγματι, ο Τριστάνος έφυγε για τη Βρετάνη όπου παντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα που κοίτα να δεις σύμπτωση τη λέγανε κι εκείνη Ιζόλδη! Καλό αυτό, να μην μπερδεύει και τα ονόματα! Η Ιζόλδη Βου δεν ήταν ξανθή αλλά είχε Λευκά Χέρια, που σημαίνει ότι δεν έκανε κάμπινγκ, ηλιοθεραπεία και τα συναφή.
Γι’ αυτό και ο Τριστάνο δεν μπορούσε να ξεχάσει τον έρωτα του τον αγιάτρευτο για την Ιζόλδη Α και συχνά πυκνά πήγαινε και την έβλεπε μεταμφιεσμένος και ζούσαν τον έρωτά τους. Part time lovers λόγω των συνθηκών.
Κάποια στιγμή, ο Τριστάνος τραυματίστηκε από ένα δηλητηριασμένο βέλος, που κάτι μου λέει ότι δεν ήταν ατύχημα, και γνωρίζοντας πως το γιατρικό που πρέπει να πάρει το ‘χει μόνο η Ιζόλδη Α, της έστειλε μήνυμα κωδικοποιημένο «ποιος θα μου χαρίσει αγάπη εδώ και τώρα; Ποιος θα μου το δώσει το αντιδοτόοοοο»
Εκείνη ακούγοντας Άννα Βίσση, καταλαβαίνει πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και επιβιβάζεται στο πρώτο πλοίο της γραμμής στο οποίο βάζει λευκά πανιά όπως της έγραφε στο ίδιο σημείωμα, παρακάτω.
Ο Τριστάνος μαθαίνει από την Ιζόλδη Βου ότι το πλοίο φθάνει. Τη ρωτάει με αγωνία αν έχει μαύρα πανιά, κι εκείνη επειδή είναι Βου, του λέει πσέματα ότι είναι μαύρα! Αυτο δίνει το τελειωτικό χτύπημα στον Τριστάνο. Με το που βλέπει τον ερωτά της νεκρό, η Ιζόλδη η ξανθή πεθαίνει το ίδιο λεπτό γιατί τι να την κάνει τη ζωή χωρίς αυτόν. Μαζί στην αιώνια ζωή, αιώνιος ο έρωτάς τους!
End of story!
ΥΓ: Η ιστορία τους έχει γυριστεί και ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Φράνκο στο ρόλο του Τριστάνου!
Ιδού το τρέιλερ:
About Author

