Κυκλοφορώ και αρθρογραφώ

Το ξεχωριστό νούφαρο Victoria Regia, ο Ξεχωριστός Μέλλιος και οι νεράιδες των γλυκών νερών

Μοιραστείτε το :

Τι βλέπετε στη φωτογραφία; Κάτι νούφαρα; Και τον Ξεχωριστό Μέλλιο με την Ιόλη; 

Για ελάτε πιο κοντά, για ρίξτε μια πιο προσεχτική ματιά στη λίμνη, μη μένετε μόνο στην επιφάνεια που επιπλέουν τα νούφαρα! 

Δε βλέπετε τίποτα; Μάλλον κρύφτηκαν, άλλωστε είναι γνωστό ότι θέλουνε να κυκλοφορούν γιορ μάι λάβερ άντερκάβερ, ινκόγκνιτο, απαρατήρητα, πώς το λένε, και το κάνουν για το καλό σας, να μη σας περάσουν για τίποτα αλαφροΐσκιωτους! 

Επειδή εγώ τα είδα όμως, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, να σας πω ότι κάτω από τα νούφαρα, μέσα στη λίμνη, υπάρχει ένα μυστικό νεραϊδοβασίλειο, το Victoria Regia, που πήρε το όνομά του από το πιο ξεχωριστό νούφαρο στον κόσμο! 

 Ίσως να το υποψιαζόσασταν βέβαια μια και η αρχαία ελληνική ονομασία του νούφαρου είναι «νυμφαία» και όλοι καταλαβαίνουμε ότι η βάση -παντεσπάνι της λέξης είναι «Νύμφη», άκα νεράιδα!

Στο κάτω μέρος των φύλλων βρίσκονται τα νεραιδόαρχοντικά τους προστατευμένα από τους μίσχους του νούφαρου που τα καλύπτουν με αιχμηρά αγκάθια  και κρατάνε μακριά τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, υδρόβια ζώα, ξαδέρφια του μεγαλοδόντη & κακομαθημένους πρίγκηπες βατράχους! 

Τα νεραιδάκια περνάνε τις μέρες τους τσιμπολογώντας νόστιμους καρπούς στο μέγεθος των μπιζελιών που φυτρώνουν μόνα τους, χωρίς κόπο και κόλπο, στα υπόγεια των νούφαρων, κάνοντας βουτιές και ηλιοθεραπεία στα γυαλιστερά φύλλα σε σχήμα καρδιάς που επιπλέουν στο νερό, κρυμμένα από αδιάκριτα βλέμματα πίσω από τα εντυπωσιακά ακτινωτά λευκά, κόκκινα, μπλε, ροζμωβ λουλούδια που φτάνουν σε μέγεθος και τα 30 εκατοστά, τρου στόρι!  

Μία από τις αγαπημένες τους ασχολίες είναι να χαζεύουν τους ανθρώπους που με τη σειρά τους χαζεύουν τα εντυπωσιακά λουλούδια, χωρίς να υποψιάζονται τον μυστικό κόσμο που βρίσκεται λίγο πιο βαθιά! 

Ειδικά το διάστημα από Μάιο έως και τον Αύγουστο, είναι η καλύτερή τους γιατί ανθίζουν τα λουλούδια του νουφάρου κι έχουν πολλούς ανθρωποεπισκέπτες και έτσι δε βαριούνται, όλο και κάτι καινούριο έχουν να δούνε και να σχολιάσουν! 

Όταν δεν ασχολούνται με τους ανθρώπους, διασκεδάζουν με τους Σάτυρους, στα πάρτι του θεού Διόνυσου, και όλοι ξέρουμε τι γίνεται σε αυτά τα πάρτι, κυκλοφορεί πολύ ούζο! Δεν αφήνουν γιορτή γονιμότητας για γιορτή γονιμότητας που να μην την τιμήσουν! Ναι, μπορείς να πεις ότι είναι λίγο πιο προχωρημένες από την αθώα μικρή θαλασσινή Ιόλη μας. 

Οι νύμφες των γλυκών νερών, πηγών, ποταμών, λιμνών, στην ελληνική μυθολογία λέγονταν  «Ναϊάδες» και ήταν ξαδέρφες των Νηριήδων, δηλαδή νεράιδών – βλέπουμε ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη, στον κόσμο του Ξεχωριστού Μέλλιου και της Ιόλης, δηλαδή. 

Ναϊάδα πλησιάζει τον κοιμώμενο Ύλα. Πίνακας του Τζον Γουίλιαμ Γουότερχάουζ

Για τις Νεραιδοκατοίκους της συνοικίας του μπλε νούφαρου που βρίσκεται σα παν και που ανοίγει τα άνθη του την ημέρα και τα κλείνει την νύχτα και τις νεραιδόκατοίκους του λευκού νούφαρου που ανοίγει τα άνθη του την νύχτα και τα κλείνει την ημέρα, καθώς και τις μεταξύ τους σχέσεις, μόλις ξεκλέψω λίγο χρόνο, θέλω να γράψω μια αυτοτελή ιστορία!  

Και τώρα ακολουθούν μερικά υστερόγραφα:

📍Η Victoria  Regia, ονομάζεται πλέον Victoria Amazonica μια και την πρωτοείδαν και πρωτοθαμπώθηκαν από την ομορφιά της στον εξωτικό Αμαζόνιο. Αναδύει μια φρουτένια μυρωδιά λόγω της οποίας σε συνδυασμό με το μεγααααααλο μέγεθος και τα εντυπωσιακά χρώματα των μπουμπουκιών της, της δώσανε τον τίτλο της Βασίλισσας των νούφαρων και των υδρόβιων λουλουδιών!  

Γι αυτό το λουλούδι της που από αθώο λευκό μετατρέπεται σε think pink και στο τέλος hot red (=αυτό σημαίνει ότι το λουλούδι έχει επικονιαστεί, ίσως επισκέφθηκαν τις νεράιδες οι φίλοι τους οι Σάτυροι), τσακώνονταν οι Βικτωριανοί κηπουροί στο Γιου Κέι!

Μεγάλος ανταγωνισμός για το ποιος θα κατάφερνε να το καλλιεργήσει πρώτος, δύσκολο τασκ μια και ο καιρός στην Αγγλία δεν είναι και ολόιδιος με αυτόν του Αμαζονίου, το λες και καμία σχέση!

Από αυτή την ευγενική άμυλα νικητής στέφθηκε ο Τζόζεφ Πάξτον  που το 1849 κατάφερε να ανθίσει στον Βοτανικό Κήπο του Λονδίνου ΤΟ υπερνούφαρο Victoria Regia! Κλαπ κλαπ, χειροκρότημα! Φαντάζομαι η Βασίλισσα τον αντάμειψε με κανά τίτλο η Βασίλισσα, ή ίσως κάνα πατ πατ στον ώμο με το σπαθί, ή έστω με ένα πουγκί γεμάτο στερλίνες! 

Καλά όλα αυτά, ωστόσο, να πούμε ότι τα νούφαρα της φωτογραφίας βρίσκονται στον δικό μας Βοτανικό Κήπο -Διομήδους! 

About Author

Μοιραστείτε το :