Παιδικά βιβλία

ΤΥΡΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ| Say Cheese!

Μοιραστείτε το :

Cheese! Είμαι τυράκιας! Μεταξύ τυρού, αχλαδίου και ενός ποτηριού κρασί, είμαι ευτυχισμένη!

Λατρεύω όλα τα τυριά, άσπρα, κίτρινα, σκληρά, μαλακά, πράσινα -χελλόου ροκφόρ-, μ αρέσουν οι μυζήθρες, τα τυρόγαλα, οι μοτσαρέλες, τα λαβάς κιρί, τα τρώω σκέτα, σε πίτες, με φαγητό, δεν έχω αντίρρηση να συνοδεύουν ψάρι ή σούπα! Από μένα είναι σε όλα ΝΑΙ!

Αν υπήρχε διένεξη μεταξύ τους για το ποιο είναι καλύτερο, άσπρο ή κίτρινο, φέτα ή γραβιέρα θα το έπαιζα Ελβετία! Αν όμως με υποχρέωναν οπωσδήποτε να επιλέξω, θα πήγαινα με τη φέτα! Μα είναι το εθνικό μας τυρί! Όποιος έχει φύγει για σπουδές στην Αγγλία, ξέρει την αξία της φέτας και της σοκοφρέτας!

Με τη φέτα αδερφές μου, με τη φέτα! Ειδικά αν είναι η φέτα της ιστορίας που έγραψε η Μήνα Μητροπούλου, η οποία έμπλεξε σε Τυροπεριπέτειες!

Τι συνέβη; Τι; Τι; Τι;

Τυρί! Πιο συγκεκριμένα, η βασίλισσα Γραβιέρα, αποφάσισε ότι δε θέλει πια να είναι κίτρινη! Επιθυμεί να γίνει σαν τη Φέτα που είναι άσπρη και άρα πιο όμορφη ( ; )! Επειδή Μάικλ Τζάκσον υπήρξε μόνο ένας, προχώρησε σε πλαν Μπι,  που το χαρακτηρίζουμε τουλάχιστον επιθετικό. Ποιο είναι αυτό; Να εξαφανίσει όλα τα άσπρα τυριά! Έτσι θα μείνουν μόνο τα κίτρινα και ανάμεσα τους, οκ, το χει, είναι η πιο όμορφη, έτσι δεν είναι, καθρέφτη καθρεφτάκι μου;

Πώς όμως θα το καταφέρει αυτό αφού το γάλα είναι άσπρο; Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το προστατεύει κι ένας στρατός από κατσίκες;

Αρχίζει και μηχανορραφεί, ζητά και την βοήθεια του κοινού, των άλλων κίτρινων τυριών ΑΛΛΑ ο Έμενταλ που έχει συνείδηση, ενσυναίσθηση και το άδικο δεν το θέλει, «τρέχει» στο σπίτι της φέτας και της τα λέει όλα!

Τι λέτε να έγινε; Δε θα το αποκαλύψω γιατί τους σποιλεράδες ποτέ κανείς δεν αγάπησε!

Θα σας πω όμως ότι το κείμενο είναι γραμμένο σε έμμετρο, χιουμοριστικό και σαφώς νόστιμο τόνο! Και διαβάζοντάς το πίσω από τις λέξεις, βρίσκουμε τον Αλέξη που μας υπενθυμίζει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και ότι δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να αλλάξουμε σε κάτι /κάποιον που δεν είμαστε!  Η ζήλια μας καλύτερα να γίνει κέντημα και να φτιάξουμε την προίκα μας αντί να αναλωνόμαστε στη προσπάθεια να γίνουμε Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη!

Συνοψίζοντας, οι τυροπεριπέτειες είναι ένα αντιρατσιστικό κι αντιμπούλινγκ παραμύθι που σαφέστατα αφορά στην αποδοχή της διαφορετικότητας!

Η εικονογράφηση είναι της Βιβής Μαρκάτου και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Συμμετρία για παιδιά από 4 ετών!

Αααα, μην ξεχάσω να σας πω, ότι στο τέλος του βιβλίου έχει εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθώς επίσης και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα τυριά, από τον σύζυγο της συγγραφέως που κάνει μπίζνες μαζί τους και όχι μόνο πλέζουρ που κάνουμε οι υπόλοιποι!

About Author

Μοιραστείτε το :