Κυκλοφορώ και αρθρογραφώ

Χρόνια Πολλά Ελλάδα μας! 

Μοιραστείτε το :

Χρόνια Πολλά Ελλάδα μας! 

Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος εδώ που αν τον σταματήσουν στο δρόμο με το μικρόφωνο και τον ρωτήσουν τι γιορτάζουμε σήμερα, να αρχίσει να λέει για το “ΟΧΙ” που είπαμε στους Ιταλούς! Πάντα μου έκανε εντύπωση πώς κάποιοι μπερδεύουν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τον ΕλληνοΙταλικό πόλεμο του 40.

Θέλω να πω δυο λόγια για το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας που πήγαμε με το φουντούκι μου, το οποίο διαθέτει μια εξαιρετική πτέρυγα για την Ελληνική Επανάσταση με πλούσιο υλικό, πιστόλες, μαχαίρες, προσωπικά αντικείμενα των ηρώων αγωνιστών μας, ομοιώματα, πίνακες ζωγραφικής και έργα γλυπτικής που εικονίζουν τους πρωταγωνιστές των ιστορικών ναυμαχιών! 

Η εκδήλωση της Ελληνικής Επανάστασης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ναυτικό μας. Τρία νησιά είχαν τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους: η Ύδρα (186 πλοία), οι Σπέτσες (64 πλοία) και τα Ψαρά (40 πλοία).  

Με την κήρυξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, τα ίδια εμπορικά πλοία μετατράπηκαν σε πολεμικά. Αργότερα βέβαια, προστέθηκαν οι μικρότεροι στόλοι των υπολοίπων αιγιοπελαγίτικων νησιών. 

Τα πλοία των Ελλήνων επαναστατών με τον περιορισμένο οπλισμό, δεν μπορούσαν να  αντιμετωπίσουν σε κανονική ναυμαχία τον Οθωμανικό στόλο που διέθετε πλοία με δύο ή τρεις σειρές κανονιών. 

Το καλό το παλικάρι όμως ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Τι σκέφτηκαν οι ήρωες μας; ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ! 

Θυσίαζαμε κάποια από τα πολύτιμα δικά μας πλοία –μπρίκια, όπως λέγονταν- τους βάζαμε φωτιά και τα στέλναμε με φόρα πάνω στα Τούρκικα. 

Το ομοίωμα ενός πυρπολικού ή μπουρλότου, όπως επίσης λεγόταν, υπάρχει στο μουσείο και παρουσιάζει με αναλυτικό τρόπο την κατασκευή και λειτουργία αυτού του τόσο αποτελεσματικού όπλου. Η ονομασία προήλθε από τη βυζαντινή λέξη (ο) «μπούρλος» που σήμαινε στουπί κι από τη βενετσιάνικη «burloto». Από τα 1825, το είπαν πυρπολικό, από το αρχαίο ρήμα πυρπολώ που σημαίνει περιφέρομαι και καταστρέφω με φωτιά.

Στη συλλογή του Μουσείου υπάρχει κι ο περίφημος πίνακας του Κωνσταντίνου Βολανάκη που απεικονίζει την ανατίναξη ενός τουρκικού στην Λέσβο από το πυρπολικό του Ψαριανού Δημητρίου Παπανικολή και αποδίδει με μνημειώδη τρόπο την ήττα ενός πλοίου και την αγωνία του πληρώματός του για το φοβερό τέλος.

Καθοριστική για τη θετική έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης υπήρξε η Ναυμαχία του Ναβαρίνου την 20η Οκτωβρίου του 1827, στην οποία ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπέστη συντριπτική ήττα με τη βοήθεια των στόλων της Μ. Βρετανίας, Γαλλίας& Ρωσίας.

Χρόνια Πολλά και ελεύθερα Ελλάδα μας!

About Author

Μοιραστείτε το :