Βιβλιοθήκη

30 χρόνια Εκδόσεις Μεταίχμιο| Μεγαλώνουμε διαβάζοντας!

Μοιραστείτε το :

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο γιορτάζουν 30 χρόνια λειτουργίας! Χρόνια τους πολλά πολλά, να βγάζουν πάντα όμορφα βιβλία να μεγαλώνουμε διαβάζοντας!! Παρακάτω σας έχω μια ποικιλία βιβλίων, για παιδιά, για γονείς, από Έλληνες και ξένους συγγραφείς, που σίγουρα θα σας έρθει η όρεξη για διάβασμα!

Πάμε να τα δούμε:

Μα πού πήγαν όλοι; Το λάτρεψα. Είναι της βραβευμένης με βραβείο ΙΒΒΥ Σοφίας Δάρτζαλη που είχε γράψει και το επίσης λατρεμένο μου «Έχεις λίγο χρόνο;» που είχα ρίξει ποταμούς δακρύων. Εικονογράφος είναι ο Βασίλης Κουτσογιάννης.

Όσοι αγαπούν κι ασχολούνται με  την Τέχνη, θα το θέλουν στη βιβλιοθήκη τους! Έχει διάφορες αναγνώσεις το βιβλίο, ανάλογα με την ηλικία του μικρού αναγνώστη. Ξεκάθαρα πάντως είναι γραμμένο με χιούμορ και προσελκύει τα παιδιά συστήνοντάς τους τα μεγάλα έργα τέχνης των κορυφαίων ζωγράφων! 

Την όλη αφήγηση κάνει σε πρώτο πρόσωπο ο Πέδρο, ένα παιδί Αριστοκράτης των προηγούμενων αιώνων που μαζί με τη χήνα του είναι ζωγραφιά σε έναν πίνακα. Σε ένα μουσείο που όπως ξέρουμε καλά από τις ταινίες, το βράδυ που κλείνουν οι πόρτες στους επισκέπτες, ζωντανεύει! 

Κάποια μέρα όμως οι πόρτες θα μείνουν σφαλιστές. Για καιρό. Πόλεμος; Σεισμός Επιδημία; Κάτι άλλο; Οι εικασίες που κάνουν οι ζωγραφισμένοι στους πίνακες πολλές. Χωρίς επισκέπτες και εγκλωβισμένοι σε ένα ένα κάδρο χωρίς να έχει νόημα η ζωή τους, αρχίζουν και τσακώνονται και να κατηγορούν ο ένας τον άλλον. 

Ο Πέδρο παίρνει τη χήνα του, βγαίνουν από τον πίνακα και μαζί πηγαίνουν από αίθουσα σε αίθουσα να μάθουν τι έχει συμβεί. 

Στις διάφορες αίθουσες θα έρθει σε επαφή με τον Κυβισμό, τον ιμπρεσιονισμό και τον σουρεαλισμό και θα κάνει έναν καινούριο φίλο τον Σεβάχ, τον Θαλασσινό που θα του διηγηθεί ιστορίες γεμάτες ήλιο! 

Για παιδιά από 7 ετών

Οι μουσικοί: της Αγγελικής Δαρλάση που χει ένα σωρό βραβεία, επαίνους και είναι και υποψήφια συγγραφέας για το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2024. Όλοι οι Μεγάλοι μας μουσικοί είναι εδώ στην παιδική τους ηλικία, εξού και το μεγάλοι με μικρό «Μ». Ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητά τους και τα βιογραφικά στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά. Διαβάζουμε όλες οι δυσκολίες που όμως συνέβαλαν να γίνουν  αυτό που έγιναν. Τσιτσάνης, Θεοδωράκης, Σαμίου, Κάλλας, Χατζηδάκης, Ξυλούρης, Αρλέτα και άλλοι είναι εδώ!

Η εικονογράφηση είναι της Σοφία Παπαδοπούλου. Στο οπισθόφυλλο θα βρείτε το ειδικό QR code, το οποίο μπορείτε να σκανάρετε με smartphone ή tablet για να κατεβάσετε δωρεάν το σχετικό με το βιβλίο εκπαιδευτικό υλικό.

Για παιδιά δημοτικού.

Πανέξυπνα πλάσματα της Shelby Van Pelt σε μετάφραση της Ιλαείρα Διονυσοπούλου. Το χω φτάσει μέχρι τη μέση, το διαβάζω κάθε βράδυ μέχρι που κλείνουν τα μάτια μου και γλιστράει από τα χέρια μου. ΠΟΣΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ! Η 70χρονηΤόβα είναι χήρα και έχει χάσει το γιο της εδώ και 30 χρόνια. Δουλεύει σε ένα ενυδρείο και εκεί γνωρίζει τον Μάρκελο, ένα… χταπόδι του Ειρηνικού!! Γίνονται φίλοι!Ο Μάρκελος είναι πρωταγωνιστής, μιλάει στο πρώτο ενικό και δε θα πω πολλά αλλά επειδή είναι πανέξυπνος σαν καλός ντετέκτιβ, έχει  καταλάβει ακριβώς τι συνέβη στον γιο της ανθρώπινης φίλης του και σκοπεύει να τη βοηθήσει να τον βρει. Συγκινητικό με χιούμορ, ανυπομονώ να μάθω τι θα γίνει!!

Ναι στις Οθόνες όταν κάνουν καλό: Απευθύνεται στους γονείς που θέλουν να πετάξουν το κινητό/τάμπλετ έξω από το σπίτι- μου θύμισε πλάκα πλάκα, τη μαμά μου που έλεγε ότι θα πετάξει την τηλεόραση από το μπαλκόνι, έιτις- δεν υπήρχαν άλλες οθόνες τότε!

ΟΧΙ! Μην το κάνετε γονείς! Η ψηφιακή εποχή είναι εδώ και μπορούμε να κάνουμε φόκους στα καλά της, προσέχοντας τα αρνητικά. Ο συγγραφέας που δεν είναι τυχαίος, τον είχε κι ο Ομπάμα στην ομάδα του μας, λέει επί του πρακτικού διάφορα τιπς όπως επαναδιατυπώσεις φράσεων που κάποιοι από εμάς έχουμε πει κάποιες φορές: «έχεις κολλήσει στο κινητό» «παίζεις αυτό το παιχνίδι πολλή ώρα», «πρέπει να κάνεις παρέα και με αληθινό κόσμο» – ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ το βιβλίο αυτό! Θέλουν όλα εκπαίδευση. Όπως μαθαίνουμε και προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για τον αληθινό κόσμο, πώς να μιλάνε, πώς να συμπεριφέρονται, να λένε ευχαριστώ – παρακαλώ, τι να αποφεύγουν, τα ίδια πρέπει να κάνουμε και στον ψηφιακό κόσμο. Δε γίνεται να τους κρατήσουμε εκτός. Όπως σωστά αναφέρει μέσα, φαντάζεστε να είχαν απαγορέψει την ανάγνωση παλιά, για να μην εκτεθούν τα τότε παιδιά σε ρητορικές μίσους;

Για τους γονείς και κηδεμόνες!

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα (Για παιδιά από 9 ετών)

Η εκπληκτική δύναμη του ακτιβισμού και πώς μπορεί να αλλάξει τον κόσμο: τι είναι ακτιβισμός, παλεύοντας για την ισότητα, εργασιακά -πολιτικά – δικαιώματα, δικαιώματα για τα παιδιά, για όλους, διαδηλώνουμε για τον πλανήτη. Οι άνθρωποι όταν ενώνονται καταφέρνουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Οι απέραντοι ωκεανοί της γης και η σημασία τους για τον πλανήτη: Ένα θα σας πω, έχει μέσα και τον Μεγαλοδόντη του Ξεχωριστού Μέλλιου!

Έχει πολλές πληροφορίες, αυτό που δεν είχα ιδέα είναι ότι υπάρχει μια ολόκληρη παραλία φτιαγμένη από…κακά ψαριών. Τρελό; Επίσης η μεγαλύτερη οροσειρά της γης βρίσκεται μέσα στον ατλαντικό ωκεανό! Κι αυτό απίθανο μου φάνηκε!

Τελευταίο και καλύτερο: Άλκη Ζέη και ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου. Δε θέλει συστάσεις! Είναι η Επετειακή Συλλεκτική Έκδοση και στολίδι στη βιβλιοθήκη μου!

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος που πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να του λέει: «Σήκω…, έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;»
Όταν ο πόλεμος έφτασε στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο, αγαπούσε με πάθος τις αμερικάνικες ταινίες και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία του. Τώρα όμως τον βιώνει κάθε μέρα, μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο, μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών, με την ελπίδα να σιγοκαίει κάπου στο βάθος…

Για παιδιά από 10 ετών

About Author

Μοιραστείτε το :