Παιδικά βιβλία

5 + 1 παιδικά βιβλία για την διαφορετικότητα

Μοιραστείτε το :

Όλοι ξέρουμε ότι ο Μάιος είναι ο μήνας της Άνοιξης, πόσοι όμως γνωρίζουν ότι είναι ο μήνας της διαφορετικότητας; Εμείς στο φουντουκόσπιτο μαθαίνουμε να τη σεβόμαστε στους άλλους και την αποδεχόμαστε ή τουλάχιστον είμαστε σε καλό δρόμο, και για τον εαυτό μας!

Πιστεύουμε ότι τα βιβλία συμβάλλουν σε αυτό, γι αυτό γράψαμε κι ένα, άλλωστε -πληθυντικός ευγενίας- καθώς το παιδί μπορεί να ταυτιστεί με τον ήρωα και το θέμα που αντιμετωπίζει και το «τέλος καλό όλα καλά» στο… τέλος, του δείχνει ότι μπορεί να προσπεράσει τα εμπόδια και να βρει μια λύση στο πρόβλημά του, διότι το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι, αρκεί να ψάξει να το βρει!

5 παιδικά βιβλία για την διαφορετικότητα που ξεχωρίζουμε στο σπίτι μας είναι τα εξής:

Θα ξεκινήσω με το “σελέμπριτι” παραμύθι των διαφορετικών, τον πρωτοπόρο

  1. Τριγωνοψαρούλη – Εκδόσεις Πατάκη

Το πασίγνωστο ψαράκι με το τριγωνικό σχήμα που όλοι κοροϊδεύουν, όταν όμως το δίχτυ του ψαρά τυλίγει το σχολείο, ποιος θα τους σώσει, οέο;

2. Ο Έλμερ Εκδόσεις Πατάκη

Ο παρδαλός ελεφαντάκος που ξεχωρίζει για τα τόσο χαρούμενα και όμορφα χρώματά του, τα οποία είναι σε πλήρη αρμονία με τον εσωτερικό ψυχικό του κόσμο. Αυτός ο τόσο όμορφος ελέφαντας μέσα και έξω, ήθελε να είναι γκρι σαν όλους τους άλλους! Θα αποδεχθεί τον εαυτό του;

3. Σκοτεινούπολη Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Τα τούβλα από τα τείχη της Σκοτεινούπολης αρχίζουν να εξαφανίζονται. Οι κάτοικοι ψάχνοντας να βρουν τον κλέφτη, ανακαλύπτουν ότι έξω από τα γκρίζα τείχη της πόλης τους υπάρχουν χρώματα και άνθρωποι με διαφορετικά έθιμα και συνήθειες που ως τότε αγνοούσαν. Η γκρίζα ζωή τους αρχίζει να αποκτά χρώμα. Στα συν και η ιδιαίτερη ασπρόμαυρη εικονογράφηση.

4. Ο Παράξενος -Εκδόσεις Διάπλαση

Το λάτρεψα! Και την ιστορία και την εικονογράφηση! Σεβόμαστε τη διαφορετικότητα του άλλου και αποδεχόμαστε τη δική μας «παραξενιά», λέμε!

Ο Κλεμέντε, είναι ένας απόλυτα φυσιολογικός τύπος, όπως δεν παραλείπει να τονίζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί! Θεωρεί σιγουράκι ότι θα προσληφθεί σε μια εταιρεία που ψάχνει υπαλλήλους, διότι υπερέχει από τους άλλους υποψήφιους που είναι τόοοοσο παράξενοι.  Όταν όλοι προσλαμβάνονται λόγω αυτού που εκείνος θεωρεί ελάττωμα και όταν ο ίδιος απορρίπτεται ακριβώς γιατί είναι τόσο φυσιολογικός, καταλαβαίνει ότι το να κρύβει την διαφορετικότητά του δε θα του βγει σε καλό.

Γιατί φυσικά και αυτός ξεχωρίζει σε κάτι, όπως όλοι μας! Κανείς μας δεν είναι ίδιος με τον άλλο και αυτό είναι η δύναμη μας. Κλισέ αλλά ισχύει!

5. Και last but not least ο Ξεχωριστός Μέλλιος – Εκδόσεις Παρισιάνου

Αν δεν παινέψουμε και το σπίτι μας θα πέσει να μας πλακώσει! Εκτός από τα δικά μου παιδιά, το feedback που παίρνουμε από παιδάκια προσχολικής ή πρώτης σχολικής ηλικίας, είναι τέτοιο που με κάνει να ψηλώνω και να ξεπερνάω κατά πολύ του 1.60 μου (άξιουαλι 1.59, κλέβω στην ταυτότητα!)!

Κάτι ο τρόπος γραφής που είναι μαμαδέ και τα παιδάκια νιώθουν οικεία, κάτι ο γλυκός σαν μέλι Ιππόκαμπος, κάτι η νεράιδα της θάλασσας, κάτι ο… Μεγαλοδόντης, που δεν το περίμενα, αλλά κερδίζει τους λιλιπούτειους αναγνώστες! Η φανταστική εικονογράφηση του Παναγιώτη Τσαούση στα συν!

Ο Μέλλιος είναι διαφορετικός από τους άλλους ιππόκαμπους, δεν έχει μεγάλο πτερύγιο & δεν τρέχει τόσο γρήγορα όπως εκείνοι. Στενοχωριέται αλλά όταν γνωρίσει μια νεράιδα που χρειάζεται τη βοήθειά του και καταφέρνει να τη σώσει με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι θα τα κατάφερναν οι άλλοι, οι γρήγοροι ιππόκαμποι, όλα αλλάζουν. Κυρίως ο τρόπος που βλέπει ο ίδιος τον εαυτό του!

Αυτά τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας απο 4 ετών, αλλά θα κλείσω την ανάρτηση με ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα που απευθύνεται σε γονείς: Το παιδί μου είναι διαφορετικό, πώς να το βοηθήσω από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Πραγματεύεται ΔΕΠΥ, Υψηλή νοημοσύνη, Άσπεργκερ, μαθησιακές δυσκολίες και περιλαμβάνει ασκήσεις και δραστηριότητες, ώστε να μπορεί αφενός ο γονιός να κατανοεί τα «θέλω» του παιδιού του και τις ικανότητές του, αφετέρου να του ενισχύει την αυτοπεποίθηση.

Γραμμένο από παιδαγωγό με ειδίκευση στη θετική ψυχολογία και παιδαγωγική κατάλληλο για εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ειδικής αγωγής.

About Author

Μοιραστείτε το :