Βιβλία ενηλίκων

Μην ενοχλείτε τη Μις Κάλλας – Εκδόσεις Ψυχογιός

Μοιραστείτε το :

Το βιβλίο «Μην ενοχλείτε τη Μις Κάλλας» είναι νέα κυκλοφορία των Εκδόσεων Ψυχογιός,

Το διάβασα μέσα σε μία μέρα γιατί και είναι καλογραμμένο από τους ηθοποιούς Αλέξανδρο Αντωνόπουλο και Μιχάλη Ρέππα, σε μορφή «αγαπητό μου ημερολόγιο» του πρώτου, αλλά και γιατί ο παππούς μου με πήγαινε μικρή στη Λυρική σκηνή και η θεματολογία μου έκανε κλικ!

Ο ίδιος ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος μου ήταν πάντα ένας συμπαθής ηθοποιός και τον παρακολουθώ από τότε που πρωταγωνιστούσε στο Δις εξαμαρτείν.

Δεν είχα ιδέα ότι η γιαγιά του ήταν η θρυλική Κατίνα Παξινού και ο Αλέξης Μινωτής!

Ως εκ τούτου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλές και σπουδαίες προσωπικότητες!

Μία από αυτές ήταν η Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου, δηλαδή η Μαρία Κάλλας, η κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος και η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας!

Απόλυτα δυναμική στα επαγγελματικά της και απόλυτα πειθήνια και υποταγμένη στα προσωπικά της.

Μία αδιάκοπη μάχη της Μαρίας με την Κάλλας, του απλού πληγωμένου κοριτσιού που διψούσε για αγάπη και αποδοχή με την άτρωτη λαμπερή ντίβα της όπερας.

Η Μαρία πίστευε πως «στη ζωή μιας γυναίκας ο έρωτας είναι πιο σημαντικός από κάθε καλλιτεχνικό θρίαμβο». «Είμαι δική σου, μπορείς να με κάνεις ό,τι θέλεις», έγραφε στον  Αριστοτέλη Ωνάση.

Γνωστός ο έρωτάς τους, το πάθος, η προδοσία του Ωνάση, η δυστυχία της Κάλλας.

Δεν ήξερα ότι μετά τον γάμο αυτόν ο Ωνάσης παρακαλούσε την Κάλλας για επανασύνδεση και μάλιστα της έκανε απανωτές προτάσεις γάμου που εκείνη απέρριψε.

Το έμαθα από αυτό εδώ το βιβλίο.

Δεν είναι ακριβώς βιογραφία, είναι το «ημερολόγιο της εικόνας της Κάλλας στο μυαλό του Αλέξανδρου Αντωνόπουλου».

Η ίδια δεν άφησε κάποια αυτοβιογραφία, υπάρχουν μόνο κάποιες συνεντεύξεις και γράμματα αλληλογραφίας.

Οπότε, όπως καταλήγει ο κ Αντωνόπουλος, ας την ακούμε να τραγουδά, αυτό που ήθελε πάντα, κι ας μη γράφουμε πια για εκείνη.

Ας την αφήσουμε ήσυχη τη Μις Κάλλας.

Από το οπισθόφυλλο:

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος λόγω της γιαγιάς του Κατίνας Παξινού και του παππού του Αλέξη Μινωτή, είχε την τύχη να γνωρίσει πολλούς θρυλικούς καλλιτέχνες, ξένους και Έλληνες. Ωστόσο, η Κάλλας, για κάποιον περίεργο λόγο, του ενέπνευσε κάτι παραπάνω από θαυμασμό. Είχαν μόνο πέντε σύντομες συναντήσεις∙ σίγουρα ασήμαντες για εκείνη αλλά καθοριστικές για τον μικρό Αλέξανδρο.

Την πρώτη φορά που βρέθηκαν μαζί, το 1958, ο Αλέξανδρος ήταν έντεκα ετών και αρχικά αισθάνθηκε απέναντί της φόβο, που εξελίχθηκε σχεδόν αμέσως σε μια ενθουσιώδη φιλία, όταν η Κάλλας τού χάρισε την πρώτη του λευκή σοκολάτα. Χάρη σε αυτή τη λευκή σοκολάτα έγινε λάτρης της όπερας και παραμένει μέχρι σήμερα. Και όχι μόνο της όπερας αλλά και της ίδιας της Κάλλας, που σιγά σιγά αποτυπώθηκε στο μυαλό του ως μια συμβολική εικόνα πάθους και αφοσίωσης στην τέχνη.

Το ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ ΤΗ ΜΙΣ ΚΑΛΛΑΣ είναι η ιστορία αυτής της εικόνας, όπως καταγράφηκε στην παιδική και νεανική ψυχή του Αλέξανδρου∙ μιας εικόνας, που βρίσκεται στον βυθό της μνήμης πια, ωστόσο εκπέμπει ακόμα την αινιγματική της σαγήνη. Ποια ήταν, όμως, η Μαρία Κάλλας;

Πραγματικότητα, φαντασία, εξιδανίκευση και απομυθοποίηση συμπλέκονται και αλλοιώνουν την εύθραυστη ύλη της αλήθειας των γεγονότων, που φαντάζει όλο και πιο απροσπέλαστη. Το μόνο που μας μένει είναι η αλήθεια των αισθημάτων μας.

About Author

Μοιραστείτε το :