
Όσοι αγαπιούνται – Εκδόσεις Ψυχογιός
Διάβασα το βιβλίο «Όσοι αγαπιούνται» της Victoria Hislop, πασίγνωστης συγγραφέως και φιλελληνίδας και ξετρελάθηκα.
Εννοείται ότι είναι καλογραμμένο και εννοείται ότι το διάβασα με μια ανάσα. Εννοείται, επίσης, ότι έκλαψα πάρα πολύ! Ένιωσα διαβάζοντάς το έντονα συναισθήματα, συμπορευόμουν μαζί με την ηρωίδα, σελίδα τη σελίδα.
Δε θα σου πω πολλά λόγια.
Θα σου πω ότι πρέπει να το πάρεις οπωσδήποτε και να το βάλεις σε ράφι στη βιβλιοθήκη σου!
Η συγγραφέας έχει κάνει πολλή και καλή έρευνα, ξεκάθαρο αυτό. Πολλά από αυτά που ξέρει, αμφιβάλλω αν τα γνωρίζουν οι νέες γενιές. Ίσως οι νεότεροι διαβάζοντάς το, λόγω της φήμης της από το “Νησί”, να έρθουν σε επαφή με την ιστορία. Η ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται.
Να διευκρινίσω ότι το βιβλίο δεν είναι ιστορικό, μυθιστόρημα είναι, αλλά αναφέρει πραγματικές καταστάσεις που συνέβησαν και αφορούν σε σκοτεινές περιόδους της Ελλάδας.
Θα διαβάσεις δηλαδή την ιστορία της Θέμιδος, που τη μεγάλωσε μαζί με τα αδέρφια της η γιαγιά της στη Γερμανική κατοχή. Σκληρή εποχή.
Το όνομα που επέλεξε η Hislop δεν είναι τυχαίο. Η Θέμις στην αρχαιότητα ήταν η θεά της Δικαιοσύνης. Ετσι κι η Θέμις του βιβλίου είχε από μικρή έντονο το αίσθημα του δίκαιου και του σωστού και με αυτό πορεύτηκε σε όλη της τη ζωή.
Η πείνα, η βία, η σκληρότητα της εποχής σε συνδυασμό με τις οικογενειακές κόντρες, λόγω των εκ δια μέτρου διαφορετικών προσωπικοτήτων των αδερφών, λες και τους έκαναν άλλοι γονείς, κάνουν τη μικρή Θέμις να ωριμάσει πριν της ώρας της.
Μεγαλώνοντας βρέθηκε στην Αντίσταση να παλεύει για τα “πιστεύω” της και το καλό της πατρίδας της. Ακολούθησαν διώξεις, εξορίες, βασανιστήρια – εδώ να πω ότι η συγγραφέας δεν παίρνει θέση, να πει “αυτοί είναι καλοί, αυτοί κακοί”, απλά παραθέτει ιστορικά γεγονότα μέσα στη μυθοπλασία της.
Έτσι όπως τα ξέρουμε και από τους παππούδες μας ότι όντως έγιναν -Έλληνας να ντουφεκάει Έλληνα; – που έλεγε ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία “ψυχή βαθιά”.
Μέσα σε όλα αυτά ερωτεύτηκε πολύ, αγάπησε ακόμα περισσότερο, έκανε και μεγάλωσε παιδιά την περίοδο της Χούντας κι έφτασε σε βαθιά γεράματα να ζει την οικονομική κρίση του 2012 και την εμφάνιση των νεοφασιστών, της Χρυσής Αυγής.
Η ηρωίδα του βιβλίου έζησε μια ζωή γεμάτη, έντονη, περιπετειώδη και… ηρωική.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και στο συστήνω ανεπιφύλακτα, άλλωστε το όνομα Victoria Hislop είναι εγγύηση.
Από το οπισθόφυλλο:
Αθήνα, 1941. Στην κατοχική Ελλάδα, η δεκαπεντάχρονη Θέμις βλέπει την οικογένειά της να ταλανίζεται από βαθιές πολιτικές διαφορές. Και το χάσμα ανάμεσα σ’ αυτούς που αγαπά βαθαίνει, όσο η χώρα βυθίζεται στην ανέχεια. Καθώς η δυστυχία μεγαλώνει γύρω της, και φίλοι της χάνονται από τον μεγάλο λιμό, η Θέμις μπαίνει στην Αντίσταση.
Στον Εμφύλιο που ακολουθεί μετά την Απελευθέρωση, η Θέμις θα ενταχθεί στον Δημοκρατικό Στρατό, όπου θα βιώσει τον έρωτα, το μίσος και τον παραλογισμό του αδελφοκτόνου πολέμου. Ύστερα, θα έρθει η εξορία, στη Μακρόνησο και στο Τρίκερι. Μια άλλη κρατούμενη θα σταθεί στο πλευρό της στις κακουχίες, και οι ζωές τους θα δεθούν με τρόπο απρόβλεπτο. Ώσπου, κάποια στιγμή, η Θέμις θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στα πιστεύω της και στη λαχτάρα της να ζήσει…
Χρόνια μετά, καθώς αναστοχάζεται το παρελθόν της, η Θέμις συνειδητοποιεί ότι το προσωπικό και το πολιτικό, η δική της περιπέτεια και η περιπέτεια της πατρίδας της είναι άρρηκτα δεμένα. Κι ότι μπορεί κάποιες πληγές να επουλώνονται, αλλά κάποιες άλλες γίνονται πιο βαθιές στο πέρασμα του χρόνου.

