outlander
Σειρές

Outlander: Ταξίδι στον χρόνο κι ένας έρωτας φωτιά

Μοιραστείτε το :

Σου αρέσει η Σκωτία; Οι μεγάλοι, παθιασμένοι, αμοιβαίοι Έρωτες; Θα σου άρεσε να είχες τη μαγική δύναμη να ταξιδεύεις στον χρόνο; 

Αν απάντησες «ναι» σε όλα, είσαι στη σωστή σειρά του Netflix, την Outlander

Σκηνοθεσία, φωτογραφία, καστ, ερμηνείες, μουσική επένδυση, κοστούμια, κι όχι απαραίτητα με αυτήν τη σειρά, σε όλα βάζω άριστα δέκα! 

Όσο για τον Έρωτα που πραγματεύεται…τι να λέμε… πρόκειται για τον ορισμό της λέξης.  

Μιλάμε για ένα συγκλονιστικό έρωτα!  Κι αυτό από μόνο του φτάνει για να τη δεις, αλλά μαζί με όλα τ΄ άλλα που ανέφερα, την κάνει ένα διαμαντάκι!  

Έχω δει τις πρώτες δύο σεζόν και έχω παθιαστεί μαζί της! Πόσο καιρό μου λεγε η φίλη Blogger myfavourites.gr να το δω και όλο έλεγα, “τώρα θα το ξεκινήσω” αλλά στη στροφή το προσπερνούσαν στο παρά πέντε άλλες σειρές! Τέλος πάντων, κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Η σειρά είναι και δεν είναι επιστημονικής φαντασίας, με την έννοια ότι ναι, προφανώς δεν υπάρχει χρονοκάψουλα in real life αλλά αυτό είναι και το μoναδικό φαντασιακό κομμάτι. 

Είναι σειρά εποχής, με μπόλικα ιστορικά γεγονότα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ιστορίας, Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, προσπάθειες ανεξαρτησίας της Σκωτίας από την Αγγλία (σου χτύπησε κουδουνάκι του Braveheart,ε ; ), κάτι για δούλους στην Αμερική έχω ακούσει που είναι σε παρακάτω σεζόν όμως, και δεν ξέρω και τι άλλο, αν και μπήκα στον πειρασμό να μάθω τι γίνεται!

Τι είπες; Δε σ’ αρέσουν οι σειρές εποχής; Αυτή θα σ’ αρέσει!

Να σου πω λίγο για την υπόθεση:  

Μόλις έχει τελειώσει ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος και μια Αγγλίδα η Κλαιρ, η οποία υπηρετούσε στο μέτωπο ως νοσοκόμα, επιστρέφει και συναντάει τον σύζυγό της, τον Φρανκ. Αποφασίζουν να πάνε ταξίδι αναψυχής στο Invernes της Σκωτίας, να ξαναθυμηθούν ο ένας τον άλλον γιατί ήταν πολλά τα χρόνια χώρια και πολλή η φρίκη επίσης που έζησε η Κλαιρ.  

Στο Invernes λοιπόν που η Κλαιρ με τον σύζυγο Φρανκ πήγαν να αναθερμάνουν τον έρωτα τους, πετυχαίνουν την περίοδο που οι κάτοικοι γιορτάζουν το Samhain το οποίο είναι πρόγονος του Χάλοουίν και γίνονται διάφορες παγανιστικές τελετές. Άμα έχεις τάιμινγκ..

Η οικονόμος του σπιτιού που μένουν -βλέπουμε αργότερα ότι είναι ιέρεια στη μυστικιστική γιορτή που ακολουθεί- ξέρει να λέει το φλιτζάνι του τσαγιού, ναι, κάτι σαν τον δικό μας ελληνικό καφέ και να διαβάζει χέρια, ναι, όπως κάνουν οι τσιγγάνες.

Διαβάζοντας της Κλαιρ, της είπε ξαφνιασμένη ότι πρώτη φορά βλέπει τέτοια παλάμη, όλοι οι κοινοί θνητοί έχουν μία γραμμή ζωής αλλά η δική της δε διακόπτεται, κάνει ένα παρακλάδι και βλέπει δύο συζύγους, τέσπα αναστατώνει την Κλαιρ ελαφρώς.

Το ίδιο βράδυ που χει πανσέληνο, οι γυναίκες της πόλης συγκεντρώνονται σε ένα ξέφωτο της περιοχής και γύρω από το πανάρχαιο μνημείο Craigh na Dun, τελούν όλη τη νύχτα με πυρσούς στα χέρια, ένα αρχαίο χορό.  

Το ζεύγος παρακολουθεί το δρώμενο κρυμμένο σε μια γωνίτσα. Είναι επιστήμονες και δεν πιστεύουν σε πνεύματα, προλήψεις, θρύλους και τα σχετικά, ωστόσο ένα κάτι τις το νιώθουν στο «είναι» τους, ειδικά η Κλαίρ. 

Την επόμενη μέρα η Κλαιρ θέλοντας να μαζέψει ένα βότανο που είδε το προηγούμενο βράδυ στα μνημεία, γιατί είναι και οπαδός της ομοιοπαθητικής, πάει μόνη στο Craigh na Dun, ακουμπάει μία από τις πέτρες και…μεταφέρεται στο 1743.  

Ίδιο μέρος, αιώνες πριν.  

Στην αρχή προσπαθεί με τη λογική, τύπου “κοιμάμαι και βλέπω όνειρο” ή “πρόκειται για γυρίσματα ταινίας Χαιλάντερς εναντίον Άγγλων”, να εξηγήσει τα ανεξήγητα, μέχρι που μια ξώφαλτση πολύ αληθινή σφαίρα της λέει ότι όντως μαγικά έχει βρεθεί στο παρελθόν.

Μοναδικός τρόπος να επιστρέψει στην εποχή της και τον άντρα της είναι να ακουμπήσει πάλι εκείνες τις πέτρες -μνημεία και να βρεθεί ξανά στο 1945. Που κι αυτό δεν είναι σίγουρο έτσι; Μπορεί να βρεθεί σε άλλη χρονολογία μπρος ή πίσω, δεν της εγγυάται κανείς ότι θα πιάσει.

Μέχρι να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί, πέφτουν τουφεκιές, προσπαθεί να προφυλαχθεί, κατρακυλάει μακριά απο τις πέτρες μνημεία, ένας σωσίας του άντρα της με στολή Άγγλου λοχαγού του 18ου αιώνα προσπαθεί να τη βιάσει, τη σώζουν κάποιοι Σκωτσέζοι που δεν τους λες όμως φιλικούς και γενικώς ένας χαμούλης.

Η μία περιπέτεια ακολουθεί την άλλη, με διάφορους που την κυνηγάνε, τη βλέπουν καχύποπτα και υποπτεύονται από το ότι είναι κατάσκοπος Νέλλη, (αλλιώς τι εξήγηση να δώσουν για μια μυστηριώδη Αγγλίδα που βρέθηκε μόνη της στα Χάιλαντς) μέχρι μάγισσα.

Προσπαθεί αλλά το να φτάσει στις πέτρες είναι μία κουβέντα. Της συμβαίνουν τα άπειρα κι ευτυχώς που ήταν νοσοκόμα και γνώριζε από ιατρική αλλά και πώς να χρησιμοποιεί τα βότανα και έτσι ήταν εξαιρετικά χρήσιμη να μείνει ζωντανή. Πολύ υπέρ της αυτές οι γνώσεις.

Επίσης, προερχόμενη από το μέλλον γνωρίζει καλά την ιστορία, το αποτέλεσμα των εξεγέρσεων, την προσωπικότητα των αυτοκρατόρων, ημερομηνίες γέννησης και θανάτων βασιλιάδων και λοχαγών, τους λιμούς και τους καταποντισμούς που ΘΑ συμβούν, τέλοςπάντων, έχει ένα πλεονέκτημα. 

Βοηθάει ότι ήταν καλή μαθήτρια και ότι ο άντρας της ο Φρανκ είχε εμμονή με τους προγόνους και το παρελθόν. Αναρωτιέμαι αν βρισκόμουν τυχαία στο παρελθόν λίγο πριν ξεκινήσει η Ελληνική Επανάσταση αν θα τα κατάφερνα καλά, κι αν θα θυμόμουν διάφορες ημερομηνίες και λεπτομέρειες για τους Αλή Πασάδες, να μπορέσω να βοηθήσω.

Εκεί στο παρελθόν λοιπόν θα γνωρίσει τον γοητευτικό, ευαίσθητο, καλόκαρδο, πληγωμένο, -απίστευτα σέξι να τα λέμε κι αυτά- πολεμιστή κι αρχηγό φατρίας Σκωτσέζο Τζέιμι και θα αναγκαστεί να τον παντρευτεί για να σωθεί. Ναι, είναι ήδη παντρεμένη αλλά στο 1945, όχι στο 1743! Technically speaking δεν μπορεί να είναι δίγαμη ή να απατάει κάποιον που δεν έχει γεννηθεί ακόμα!

Του φροντίζει τις πληγές και σώζει τη ζωή πολλάκις και πλειστάκις. Τον γιατρεύει και ξαναματαγιατρεύει, -δεν κάθεται και φρόνιμος ο χριστιανός- και κακά τα ψέματα αν δεν ήταν αυτή εκεί, αυτός θα είχε πεθάνει προ πολλού.

Αλλά κι εκείνος τη σώζει αρκετές φορές και της λέει λόγια αγάπης που οκ, τι να πω, μπράβο στη συγγραφέα Diana Gabaldon, ατάκες που θα μείνουν αλησμόνητες (δε θα στα πω όλα, να δεις τη σειρά!).

Τον οποίο Τζέιμι κυνηγάει με λύσσα ο προ προ προ προ πρόγονος του συζύγου της Φρανκ, ο σωσίας που λέγαμε πριν (ο ηθοποιός Tombias Menzies παίζει διπλό ρόλο και είναι εξαιρετικός. Στο Crown που έπαιζε τον 50άρη Βασιλιά Φίλιππο δεν τον είχα εκτιμήσει όπως του έπρεπε), για τον οποίο όπως ανέφερα και προηγουμένως γνωρίζει τα πάντα, όλο του το γενεαλογικό δέντρο. 

Αν πάθει κάτι αυτός που είναι «κακό σκυλί κα ψόφο δεν έχει», δε θα υπάρξει μελλοντικά ούτε ο Φρανκ που είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και τον αγαπάει η Κλαιρ και οκ, δεν έχει φταίξει και πουθενά.

Τον αγαπάει τον Φρανκ αλλά με τον Τζέιμι ζει τον απόλυτα καρμικό έρωτα, γι αυτό κι όταν θα χει τη δυνατότητα να γυρίσει στην εποχή της…χμ, εμ, δεν είναι σίγουρο ότι θα το κάνει. Έρως ανίκατε μάχαν.

Να προτιμήσεις να μείνεις στον 18ο αιώνα, χωρίς ηλεκτρισμό κι άλλες πολυτέλειες που θεωρείς αυτονόητες, τύπου σουπερμάρκετ, κουζίνες, πλυντήρια κλπ, να κοντεύεις να σε κάψουν σαν μάγισσα, να μην υπάρχουν φάρμακα, να πεθαίνουν δίπλα σου από πυρετό, να κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να σε μαχαιρώσουν, βουρδουλίσουν, αποκεφαλίσουν, ενώ μπορείς να γυρίσεις πίσω στον πολιτισμό σου, ε, αυτό θα πει έρωτας.

Ο Φρανκ εν τω μεταξύ την ψάχνει παντού, έχει βάλει αστυνομία, λυτούς και δεμένους να τη βρούνε, κι όλοι τον κοιτάνε με οίκτο γιατί φυσικά όλοι θεωρούν ότι η Κλαιρ τον εγκατέλειψε για έναν άλλον άντρα που ως ένα βαθμό βέβαια, μέσα πέφτουν. 

Συνοψίζοντας, το Outlander με κέρδισε γιατί:
χαζεύω την παραμυθένια Σκωτία,
μ’ αρέσει η η γλώσσα τους, τα κιλτ, τα διάφορα σκωτσέζικα τέλος πάντων,
η πρωταγωνίστρια δεν τα παρατάει ποτέ, είναι δυναμική, γενναία και μπροστά από την εποχή της σε όποια εποχή κι αν βρίσκεται,
οι σκηνές αίμα, δάκρυα και ιδρώτα είναι ρεαλιστικότατες, είτε πρόκειται για σεξ που κάνουνε σκηνή παρά σκηνή, είτε για βασανιστήρια που τα είχαν επίσης ψωμοτύρι,
οι ερμηνείες των ηθοποιών, πρωταγωνιστών, δευτεραγωνιστών και κομπαρσών, είναι εξαιρετικές!

Λαστ μπατ νοτ λιστ, τη βλέπω γιατί το συγκεκριμένο λαβ στόρι είναι το κάτι άλλο, η χημεία των Caitriona Balfe – Sam Heughan ξεχειλίζει από την οθόνη, βλέπεις πόσο διακριτικά αναφέρομαι στις γυμνές σκηνές που μοιράζονται! Βέβαια και μόνος του ο Sam Heughan, θα ήταν αρκετός λόγος! Sorry Catriona!

ΥΓ: Έχω μια απορία, αφού ο Τζέιμι δεν μπορεί να ταξιδέψει στο μέλλον, ποιος είναι αυτός που είδε ο Φρανκ εκείνη τη νύχτα στην πρώτη σεζόν, του οποίου το σκίτσο έκανε η αστυνομία όταν ψάχνανε την Κλαιρ; Όποιος ξέρει, ας αφήσει ένα σχόλιο εδώ, στα σόσιαλ, όπου βολεύεται!

Το τρέιλερ: 

About Author

Μοιραστείτε το :