![agatha christie](https://nouazetamefountouki.gr/wp-content/uploads/2018/10/agatha125.jpeg)
Ποιος διαβάζει Άγκαθα Κρίστι;
Σηκώνω χεράκι! Αγαπώ Άγκαθα Κρίστι, τη «Βασίλισσα του Εγκλήματος» τίτλος που της δόθηκε για τα -ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά ογδόντα- αστυνομικά βιβλία μυστηρίου που έγραψε με φοβερή επιτυχία.
Φαντάζομαι όλοι γνωρίζετε τη διάσημη Αγγλίδα συγγραφέα με πωλήσεις άνω των δύο δισεκατομμυρίων αντιτύπων μεταφρασμένα σε 103 γλώσσες, αλλά θα σας πω κι εγώ ένα δυο πραγματάκια παραπάνω.
Το όνειρο μου είναι όλα της τα βιβλία να αποκτήσουν κάποια στιγμή τη θέση που τους ανήκει, σε κάποιο ράφι της βιβλιοθήκης μου! Και η συνέχεια του ονείρου αυτού είναι να αποκτήσω ένα δωμάτιο – βιβλιοθήκη εντοιχισμένη από κάτω μέχρι πάνω, να μετακινούμαι με σκάλα, και να ψαχουλεύω τα βιβλία που θα είναι τακτοποιημένα ανά συγγραφέα. Οκ, ο νους αρχίζει να γυρνά σε ονειροδρόμια τώρα, οπότε το σταματώ πριν ξεφύγω εντελώς και πάμε πάλι πίσω στην αγαπημένη μου Άγκαθα.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Agatha Mary Clarissa Miller και ήξερε να διαβάζει από την ηλικία των πέντε χρονών έχοντας κίνητρο την αγάπη της και το πάθος της να μαθαίνει και να λέει ιστορίες. Σχολείο δεν πήγε, έκανε μαθήματα κατ’ οίκον και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, χάνοντας τον μπαμπά της όταν η ίδια ήταν έντεκα χρονών.
Η μαμά της αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δούλεψε σκληρά για να μπορέσει να στείλει την κόρη της στο Παρίσι να σπουδάσει φωνητική και πιάνο. Τελικά τα κατάφερε γιατί όταν πρόκειται για το παιδί μας κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά.
Πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων, εργάστηκε ως εθελόντρια νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού την περίοδο του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου κι ως βοηθός φαρμακοποιού την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ίσως γι’ αυτό έπαιζε στα δάχτυλα της τα δηλητήρια, τα οποία χρησιμοποίησε ουκ ολίγες φορές στα μυθιστορήματά της για να σκοτώσει κάποιον, περιγράφοντας λεπτομερώς πώς και τι κάνουν.
Είχε δηλώσει ότι αποφάσιζε στο τελευταίο κεφάλαιο ποιος θα είναι ο δολοφόνος. Διάλεγε πάντα τον χαρακτήρα που δεν πήγαινε το μυαλό μας, αυτόν που ήταν εξαρχής λιγότερο πιθανό να εκληφθεί ως ύποπτος. Στη συνέχεια γυρνούσε πίσω στα προηγούμενα κεφάλαια κι έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στο κείμενο για να «ενοχοποιήσει» το χαρακτήρα αυτό.
Τα εγκλήματα με δηλητήριο ή όποια άλλη μέθοδο τα εξιχνίαζαν στα βιβλία της εναλλάξ δύο διάσημοι ντετέκτιβ – δημιουργήματα της φαντασίας της, ο Ηρακλής Πουαρό με το θρυλικό μουστάκι και η μις Μαρπλ! Ο πρώτος απέκτησε αυτό το όνομα επειδή η Άγκαθα λάτρευε την ελληνική μυθολογία και κάθε τι ελληνικό, όσο για τη δεύτερη φαντάζομαι είναι ένα κοινό αγγλικό όνομα.
Της άρεσαν τα ταξίδια και είχε επισκεφθεί δυο φορές στη χώρα μας, τη μία μάλιστα στο ταξίδι του μέλιτός της. Της άρεσε το μπλε της θάλασσας, ο ήλιος, τα γραφικά στενάκια, όπως κάθε Άγγλος τουρίστας που σέβεται τον εαυτό του και στην Αθήνα έμενε στο Μεγάλη Βρετανία, όπως όλοι οι διάσημοι επιφανείς ξένοι, οπότε τα καλύτερα είχε να λέει.
Τα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, πολλάκις και πλειστάκις, ακόμα και πέρυσι κυκλοφόρησε στο σινεμά το «Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές» ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία της, με ένα καστ, Α’ λιστ ηθοποιών. Εγώ βέβαια, πάντα θα ξεχωρίζω την αγαπημένη μου Μάγκι Σμιθ, από παλιότερη μεταφορά.
Εκτός από το «Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές», στον κινηματογράφο κυκλοφόρησαν με επιτυχία και το « Μάρτυς Κατηγορίας» (θεατρικό έργο που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια τη Μάρλεν Ντίτριχ και διεκδίκησε έξι Όσκαρ), οι «Δέκα Μικροί Νέγροι», Έγκλημα στο Νείλο (εδώ παίζει κι η αγαπημένη μου Μάγκι Σμιθ), «Murder she said» (αγαπημένη μις Μάρπλ).
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω την «Ποντικοπαγίδα», που είναι όχι μόνο το πιο επιτυχημένο της θεατρικό, αλλά το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου, αφού παίζεται ασταμάτητα από το 1952 έως και σήμερα.
Έχει γράψει και ρομαντικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ, αλλά δεν ξέρω τι επιτυχία είχαν. Πάντως καταγράφηκε η πληροφορία στον σκληρό μου δίσκο και με μία πρώτη ευκαιρία, θα πάρω ένα να δω τον τρόπο γραφής της σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχω συνηθίσει να τη διαβάζω.
Θα κλείσω την ανάρτηση με τις λέξεις που την περιγράφουν, όπως τις είδα στην επίσημη σελίδα της: Writer, Traveler, Playwright, Wife, Mother, Surfer.
Well done, Agatha!
—
ΥΓ1.: Τα περισσότερα τα γνώριζα, κάποια άλλα τα έμαθα από εδώ κι από εδώ.
ΥΓ2: πηγή φωτογραφίας
About Author
![](https://nouazetamefountouki.gr/wp-content/uploads/2018/10/despoina.jpg)
![](https://nouazetamefountouki.gr/wp-content/uploads/2018/10/image.png)