Κυκλοφορώ και αρθρογραφώ

STAR STEM GREECE, Sci Co και παιδιά αστέρια!

Μοιραστείτε το :

Ευτυχώς που έχω έξυπνο γιο -κούκου κούκου βααα- και παρευρίσκομαι σε events που υπό Κ.Σ. δε θα είχα καν ακουστά. 

Ένα τέτοιο event είναι ο Διαγωνισμός STEM STARS GREECE που υποστηρίζει και επιβραβεύει μαθήτριες και μαθητές 14-18 χρονών με ιδιαίτερη κλίση και ταλέντο, είναι αστέρια όπως λέμε στην καθομιλουμένη, στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά (STEM).  

Ο Διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες να ξεχωρίσουν στoν επιστημονικό τομέα STEM που τους ενδιαφέρει και είναι καλοί, να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο ευρύ κοινό, να γνωρίσουν και να κάνουν κονέ με ανθρώπους με παρόμοια ερευνητικά ενδιαφέροντα, επιστήμονες και επαγγελματίες STEM και να κερδίσουν σημαντικά βραβεία. 

Για πες, τι βραβεία; 

Οι νικήτριες ομάδες που θα πάρουν τις πρώτες δύο θέσεις θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό “International Science and Engineering Fair” τον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό επιστημών, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο 2022, σε ένα μήνα δηλαδή, και διαγωνίζονται για έπαθλα που αγγίζουν τα 5 εκατομμύρια δολάρια συνολικά. ΟΥΑΟΥ! 

Είναι η δεύτερη φορά που Έλληνες μαθητές θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ISEF για να διεκδικήσουν αυτά τα έπαθλα! 

Είπα ότι STEM σημαίνει Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά, έτσι; Είναι τα αρχικά αυτών των λέξεων, των εννοιών στα αγγλικά. Α, το έγραψα και πιο πάνω! 

Μόνο αυτό καταλαβαίνω όλα τ’ αλλα Star Stem στα αυτιά μου ακούγονται τύπου Star Wars τουτέστιν άλλο σύμπαν διαγαλαξιακό, όχι ο δικός μου κόσμος! 

Οι εργασίες των παιδιών που είδα με άφησαν με το στόμα ανοιχτό! Οι κατασκευές τους στηρίζονταν στην επιστημονική μεθοδολογία -προφανώς!- και ήταν πρωτότυπες και εντυπωσιακότατες!

Υπήρχαν μαθητές που μου εξηγούσαν πως έφτιαξαν μία κατασκευή που προβλέπει τον σεισμό πριν αυτός γίνει, -έχω φίλες που θα την αγόραζαν πρώτες πρώτες-, την οποία σκέφτηκαν και ξεκίνησαν να φτιάχνουν τον Σεπτέμβρη. Εμένα μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία να με άφηνες, δεν υπήρχε περίπτωση να εφεύρω κάτι, να το ολοκληρώσω και να το παρουσιάσω!

Αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία κάτωθι -τριτοδεσμίτισσα speaking- αν τo βάλεις  στο πεζοδρόμιο δημιουργεί ενέργεια από τον αέρα που προκαλούν τα αυτοκίνητα όταν περνάνε, τη βροχή και τον ήλιο

Αυτό εδώ είναι ένα frecar, ένα αυτόνομο ηλιακό-ηλεκτρικό αμάξι, πάνω στην ώρα που η βενζίνη εκτοξεύθηκε στον γαλαξία (2 ευρώ το λίτρο, για όνομα!).

Είδα κι ένα κβαντικό υπολογιστή, τι να πω, ρισπέκτ πραγματικά!

Θέλω να κάνω μια ξεχωριστή μνεία στα παιδιά της ΜΕΝΣΑ που βγήκανε 7οι στις 23 συμμετέχουσες ομάδες! Στο παρατσάκ θα παίρνανε την 5η θέση! Δημιούργησαν μια εφαρμογή για να βοηθήσουν τους συνομηλίκους τους σε θέματα που αντιμετωπίζουν, όπως μπούλινγκ, σχολικό άγχος, γονικές σχέσεις, κόβιντ. Μπράβο παιδιά! 

Συγχαρητήρια σε όλους!

Θέλω να γράψω και κάτι που μου έκανε επίσης θετική εντύπωση και μοιάζει φαινομενικά άσχετο αλλά δεν είναι! Στους τοίχους ολούθε, σε όλη την αίθουσα, υπήρχαν αφίσες με γυναίκες επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Αυτό για όσους νομίζουν ότι “τα αγόρια είναι καλύτερα στα μαθηματικά”!

Για πες καμιά λεπτομέρεια ακόμα για το Athens Science Festival!.

Ο θεσμός Athens Science Festival που ξεκίνησε το 2014, διοργανώνεται από τoν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo, την πρεσβεία των ΗΠΑ και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.  

Χορηγός του Διαγωνισμού είναι η PricewaterhouseCoopers Greece (PwC Greece), του Τελικού η Microsoft Hellas και των Βραβείων η Ο3 – Out Of the Ordinary, την οποία μόλις γκούγκλαρα γιατί δεν είχα ακουστά, και είναι lego education! Ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική προσέγγιση, θα το μελετήσω περισσότερο μόλις πατήσω το κουμπί της παρούσας ανάρτησης! 

Θα μπορούσα να το πατήσω τώρα, αλλά όοοοοοχι, θα πω κι άλλα γιατί πήρα φόρα και γιατί πιστεύω ότι αξίζει να τα μάθει όσο το δυνατόν περισσότερο «μέινστριμ» κοινό! 

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός SciCo (=Science Communication – Επιστήμη Επικοινωνία) έχει στόχο να φέρει το ευρύ κοινό, εσένα κι εμένα δηλαδή, σε επαφή με επιστημονικά θέματα, να τα κάνει δημοφιλή μέσω καινοτόμων, πάντα καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών δράσεων.  

Ιδρύθηκε το 2008 και τον στελεχώνουν επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και άνθρωποι, που ενδιαφέρονται για την επιστήμη. Και έχουν υψηλό IQ θα συμπληρώσω εγώ γιατί μάλλον είναι μετριόφρονες και δεν το αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους. 

Επικεφαλής είναι ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος και πιο συγκεκριμένα είναι ο Πρόεδρος και συνιδρυτής και σου έχω ξαναμιλήσει για εκείνον εδώ όταν σου έλεγα ότι ανήκει στη μεγάλη «οικογένεια» των εξερευνητών του National Geographic! 

Τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές διαβάζω ολόκληρο το βιογραφικό του και μια πλάκα την έπαθα! Έπρεπε να του ζητήσω αυτόγραφο! Όχι ότι η ομάδα του πάει πίσω! Κυκλοφορούν ανάμεσα μας!

Εν τω μεταξύ έχει κάνει παπάδες αλλά αυτό που ζήλεψα είναι ότι έχει ταξιδέψει σε 92 χώρες, σε 6 ηπείρους! Όνειρο ζωής να πετύχω τον αριθμό των ταξιδιών του σε χώρες και ηπείρους έστω κατά το 1/2! Κι αυτό είναι ό,τι πιο μαθηματικό θα με δεις να γράφω! 

Αυτά κυρίες και κύριοι, τον Οκτώβρη θα ξαναγίνει το φεστιβάλ, θα σας το θυμίσω να περάσετε μια βόλτα, είναι και δωρεάν για το κοινό, οπότε γιατί όχι; 

About Author

Μοιραστείτε το :