The Crown! Μια ματιά από την κλειδαρότρυπα!
Αυτόν τον καιρό βλέπω στο Netflix το “The Crown”!
Γινόταν ντόρος γι αυτήν τη σειρά, είχα ακούσει θετικά σχόλια, ότι είναι καλογυρισμένη, κουλουπού, κουλουπού, αλλά δίσταζα να την ξεκινήσω.
Μου φαινόταν ότι θα βαριόμουν «αυτά τα οικογενειακά για τη Βασίλισσα Ελισάβετ και όλο της το σόι».
Εκ του αποτελέσματος, μου κρατάει το ενδιαφέρον η Royal κλειδαρότρυπα!
Έχω φτάσει στα “πρόσφατα” γεγονότα, στα επεισόδια με την Νταϊάνα -τι εννοείς δεν είναι πρόσφατα; – και θα μπορούσα να περιμένω να ολοκληρώσω τη σεζόν αλλά ok, ανεβάζω τώρα και κάνω update, αν δω ότι θέλω να συμπληρώσω κάτι!
Αρχικά, θέλω να σχολιάσω ότι η μόνη που παντρεύτηκε αυτόν που ήθελε, αυτόν που ερωτεύτηκε και επέλεξε, ήταν η Βασίλισσα Ελισάβετ.
Το λαβ στόρι τους ξεκίνησε όταν εκείνη 13 ετών τον είδε και κεραυνοβολήθηκε! Το love at first sight τους, κράτησε μια αιωνιότητα και μία μέρα, ακριβώς γιατί ήταν μεγάλος έρωτας -οκ, και γιατί απαγορεύονταν να χωρίσουν, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα!
Οι υπόλοιποι στο πηγάδι κατούρησαν!
Καμία εξαίρεση στον κανόνα.
Δεν ξέρω, αν παίζει το ενδεχόμενο σπόιλερ στη συγκεκριμένη σειρά, δεδομένου ότι είναι η πραγματική και γνωστή Royal ιστορία, ωστόσο, τα περισσότερα προσωπικά δεν τα ήξερα, οπότε αν συνεχίσεις να διαβάζεις από δω και κάτω είναι με δική σου ευθύνη!
Που λες, την αδερφή της Queen, την πανέμορφη Μαργαρίτα, αφού τη δούλεψαν ψιλό γαζί ως προς το αν θα πάρει τον Σμηναγό που αγαπούσε -την είχαν στο περίμενε, αρχικά δύο χρόνια, στη συνέχεια άλλους έξι μήνες- τελικά της ανακοίνωσαν ότι «α, δε στα πάμε, δε θα τον παντρευτείς.»
Καλύτερη επιλογή θεώρησαν τον μπάι κι άπιστο φωτογράφο που δεν την αγαπούσε, σίγουρα όχι τόσο, όσο ο Σμηναγός κι είχε παράλληλα άλλες τρεις σχέσεις, εκ των οποίων η μία ήταν έγκυος στο παιδί του». Εντάξει, οι άνθρωποι είχαν τα κριτήριά τους!
Ο γιος της, ο -ακόμα, νυν και αεί- Prince of Wales Κάρολος, είχε παρόμοια τύχη.
(Να κάνω μια παρένθεση και να σου θυμίσω εδώ ότι αγαπώ την Ουαλία! Λατρεύω τη γλώσσα της τη μελωδική, την ξωτικόπαραμυθένια)
Τη γυναίκα που ήθελε να παντρευτεί του την πάντρεψαν πίσω από την πλάτη του, με τον πρώην της ενώ εκείνον τον είχαν στείλει ταξίδι στην άλλη άκρη του κόσμου.
Οοοοχι. Όλοι έπρεπε να πάρουν αυτόν και αυτή που «πρέπει».
Και αυτό όλοι ξέρουμε τι σημαίνει.
Δυστυχία.
Δε πα να έχεις όλα τα λεφτά και τους τίτλους του κόσμου, κοινός θνητός ή γαλαζοαίματος, αν δεν έχεις δίπλα σου αυτόν που ποθείς, δε σε νοιάζει τίποτα.
Όπως και το ανάποδο. Αν έχεις αυτόν που θέλει δίπλα σου, όλα τα δεινά αυτής της όμορφης ζωής, σου φαίνονται μικρότερα!
Το δεύτερο που θέλω να σχολιάσω είναι ότι συμπάθησα πολύ τον άμοιρο, θλιμμένο Κάρολο, που τόσο μπούλινγκ έφαγε σαν παιδί και τόση καταπίεση και υποτίμηση μεγαλώνοντας.
Τόσα χρόνια ήμασταν team «πριγκίπισσα Νταϊάνα» και ίχνος συμπόνοιας δεν είχαμε για τον ευαίσθητο Κάρολο που αναγκάστηκε να παντρευτεί αυτήν που θεωρούσαν κατάλληλη οι δικοί του.
Που όμορφη, καλή, χρυσή, αθώα , φυσικά και δεν έφταιγε πουθενά η Νταιάνα, χίλια και δυο χιλιάδες καλά είχε, αλλά τι να κάνουμε, αυτός ήθελε την Καμίλα, η οποία προυπήρχε!
Εκείνη ήταν η the one and only!
Έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ πόσο συγκλονίζομαι με έρωτες σαν κι αυτούς! Που ΡωμαιοΙουλιετίζουν.
Ακριβώς επειδή είναι σπάνιοι!
Τον Κάρολο και την Καμίλα τους ένωνε η αόρατη κόκκινη κλωστή και ήταν γραφτό ή πες το όπως θες, να καταλήξουν μαζί!
Μα, τι έρωτας!
Κρίμα βέβαια για την Νταιάνα που τον ερωτεύτηκε κι ήταν μονόπλευρο, βέβαια σε όλους έχει συμβεί λίγο – πολύ κάτι σχετικό.
Κάποια στιγμή όμως όλοι βρίσκουμε αυτόν που κόβει φλέβα για εμάς!
Όπως κι εκείνη τον βρήκε, αργότερα. Δεν μπόρεσε να το ζήσει βέβαια σε όλο του το μεγαλείο, αλλά τι να κάνουμε, αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτει, λέει ο σοφός λαός μας.
Τελειώνοντας με τους έρωτες έχω να πω για τη σειρά τα εξής:
Το αρχικό ζεύγος ηθοποιών που υποδύονταν τη Βασίλισσα Ελισσάβετ και τον δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππο -ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί δε λέγεται βασιλιάς- οι Claire Foy και Matt Smith, ήταν καταπληκτικοί και καταπληκτική επιλογή για τους συγκεκριμένους ρόλους.
Η ηθοποιός αποδίδει άψογα την αλλαγή που συντελείται στην τουέντι σάμθινγκ Ελισσάβετ, που από ευαίσθητη, εύθραυστη, φιλότιμη, στην πορεία, γίνεται μπιτς ρομπότ, το στέμμα πάνω από συζύγους, παιδιά, σκυλιά, άλογα.
Το ίδιο καλά “παίζει” κι ο πολύ cool, σέξι θα έλεγα, Matt Smith, τον Φίλιππο, ειδικά στις σκηνές που φαίνονται τα ψυχολογικά που κουβαλάει από την παιδική ηλικία.
Δεν ήταν και λίγα… Στην ουσία δεν είχε γονείς, πατρίδα, οι αδερφες του παντρεύτηκαν Ναζιστές, σκοτώθηκαν, το να, το άλλο, η μία τραγικότητα διαδέχονταν την άλλη και η αλήθεια είναι ότι τα κατάφερε μόνος του.
Γι’ αυτό, ενώ σε πάρα πολλές σκηνές τον βλέπουμε πόσο καλός μπαμπάς είναι, με τον Κάρολο είναι απαράδεκτος, σαν να μην τον συμπαθεί, και να μην τον εκτιμά, που οκ, ψυχολόγος δεν είμαι αλλά πρέπει να χει σχέση με την υπερ-ευαισθησία και ρομαντισμό του γιου του, χαρακτηριστικά που θεωρούσε -προφανώς -ανεπίτρεπτα.
Και, οκ, φαντάζομαι ότι έπαιξε ρόλο και η συμπάθεια, φροντίδα, στοργή, που έδειχνε στον Κάρολο, ο Ντίκι, ο θείος του, που τον είχε σαν πατέρα.
Ένιωθε ότι ο γιος του του τον “έκλεψε”.
Είχε τη συμπάθειά μου ο Φίλιππος, «βλέπω» το παιδί που διψάει για αγάπη αλλά από κάποιο σημείο και μετά, μπήκε μπλακ λιστ. Δεν του φταιγε ο Κάρολος πουθενά κι αν δεν μπορούσε να ξεπεράσει μόνος του τα υπαρξιακά του, ας πήγαινε σε έναν ειδικό.
Σε άλλα νέα, οι ηθοποιοί που υποδύονται το Βασιλικό ζεύγος σε μεγαλύτερη ηλικία δε χρειάζονται συστάσεις, είναι βραβευμένοι και πασίγνωστοι.
Την Βασίλισσα Ελισάβετ υποδύεται η Ολίβια Κόλντμαν (έχει κερδίσει Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου) και την αδερφή της, Μαργαρίτα, η Έλενα Μπόναμ Καρτερ.
Τις λατρεύω και τις δύο, ειδικά τη δεύτερη, αλλά σε αυτούς τους ρόλους δεν ξέρω, ενώ τους υποδύονται μια χαρά, δε μου ταιριάζουν.
Καταρχάς, η νεαρή Υψηλοτάτη Μαργαρίτα της ηθοποιού Vanessa Kirby είχε καταγάλανα φανταστικά ΕλιζαμπεθοΤειλορικά μάτια. Σε μαγνήτιζαν. Η Έλενα πάλι έχει τα «μαύρα μάτια σου, όταν τα βλέπω με ζαλίζουνε». Ας έβαζε ένα φακό επαφής!
Θα μου πεις καλά, κολλάς σε κάτι λεπτομέρειες
Ε, εμένα με ενοχλεί. Ήθελα να μοιάζουν περισσότερο,
Κατά δεύτερον, ο «ώριμος» Φίλιππος, κάτι έπαθε και ξαφνικά στα 50 του μιλάει όπως ο Σβαρτζενέγκερ, ενώ μια χαρά άρθρωνε ξερωγώ μεχρι τα 40κάτι του. Κι έγινε και ξινός, πολλή γκρίνια και κρεβατομουρμούρας αδερφάκι μου…
Είναι καλογυρισμένη σειρά, συμφωνώ με τη φήμη που προηγήθηκε πριν την παρακολουθήσω, ωραία σκηνικά, «ταξιδεύουμε» νοερά στην Ουαλία και στην Σκωτία, αχ, υπέροχη Σκωτία! Βλέπουμε και την Αθήνα μας σε κάποια επεισόδια.
Αυτό λόγω της πεθεράς της Βασίλισσας Ελισάβετ, της πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας – εξαιρετική η ηθοποιός Jane Lapotaire που την υποδύεται.
Η σειρά διαθέτει κι ωραία κοστούμια, μακιγιάζ, γενικά, έχει πέσει χρήμα και το βλέπεις!
Το μεγάλο ατού της πάντως ξεκάθαρα είναι οι ηθοποιοί. Είναι όλοι εξαιρετικοί!
Κι οι πρωταγωνιστές που υποδύονται τα μέλη της βασιλικής οκογένειας αλλά και εκείνοι που υποδύονται πρωθυπουργούς -εξαιρετικός ο Τσώρτσιλ -παρατρεχάμενους και τέλος πάντων τους δεύτερους ρόλους!
Θέλω να σχολιάσω και την εκπληκτική ομοιότητα της ηθοποιού Emma Corrin που υποδύεται την Ντάιάνα. Δηλαδή Ουάου!
Ουάου και για την εξ φάιλς Γκίλιαν Άντερσον που υποδύεται τη Θάτσερ! Μπράβο της!
Τώρα θα κάνω ένα μπρος – πίσω και θα ξαναγυρίσω στον Φίλιππο, αλλά θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι ο νεαρός ηθοποιός που τον υποδύεται στην ηλικία των δέκα (;) χρονών, είναι κα-τα-πλη-κτι-κός!
Ταλεντάρα! Πόσο εκφραστικός! Υπάρχουν σκηνές που με έκανε να κλάψω – ξέρω δεν είμαι δύσκολη, ωστόσο τα άξιζε τα δάκρυα μου η υποκριτική του δεινότητα!
Πάντως το γενικό συμπέρασμα από τη σειρά είναι ότι η Βασίλισσα της Αγγλίας είναι διακοσμητική και στην ουσία δεν έχει καμία εξουσία.
Δεν μπορεί καν να έχει άποψη, πόσο μάλλον να την διατυπώσει δημόσια και ως επί τω πλείστω η δουλειά της είναι απλώς να ενημερώνεται από τα υψηλά ιστάμενα άτομα της χώρας της και να δεξιώνεται υψηλά ιστάμενα άτομα εκτός χώρας.
Άραγε τη βλέπει τη σειρά η Βασίλισσα; Κι αν ναι, μουρμουράει, όπως η γιαγιά μου -μια φορά κι έναν καιρό- όταν έβλεπε τη Λάμψη ή τα ατίθασα νιάτα;
Τη φαντάζομαι να ξινίζει στις σκηνές που την παρουσιάζουν σνομπ, στρίγγλα ή αλλού για αλλού, ο κόσμος να καίγεται κι εκείνη να πηγαίνει για κυνήγι ελαφιών, και να κάνει τα παράπονά της στους «μουστακαλέους» που έλεγε κι ο σύζυγός της!
Το βλέπετε; Σας αρέσει;
Να βάλω και το τρέιλερ και να κλείσω!