σινεμά
Σκέφτομαι και γράφω

Θερινό σινεμαδάκι, σ’αγαπώ!

Μοιραστείτε το :

Καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά, γίνεται; Δε γίνεται! Κι ας υπάρχουν κουνούπια, κι ας γαυγίζει ο σκύλος στο μπαλκόνι της απέναντι πολυκατοικίας κι ας υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει καμιά ξαφνική βροχή, όπως μας συνήθισε ο Ιούνιος!

Τα θερινά σινεμά είναι θεσμός! Τελεία και παύλα! Κι αγαπάμε θερινά σινεμά! Επίσης τελεία και παύλα. Έχουν κάτι γοητευτικό και ρομαντικό, κάτι τα αστέρια στον ουρανό, κάτι το γιασεμί και τα νυχτολούλουδα, που έλεγε κι ο Κηλαηδόνης. Κι εμείς είμαστε ρομαντικές ψυχές!

Πήγαμε λοιπόν με τις φιλενάδες μου κι είδαμε την πρώτη μας ταινία σε θερινό για φέτος, το:  “Book Club”.

Δεν πήγαμε για κάτι βαθυστόχαστο, ούτε για κάτι οσκαρικό. Πήγαμε να αράξουμε, να δούμε μια ανάλαφρη ταινία, να πιούμε και το ποτάκι μας που ταιριάζει άψογα με το ποπ κορν.

Η ταινία με το άρωμα “Sex and the City”,  αφορούσε σε τέσσερις φιλενάδες που έχουν περάσει προ πολλού τα 60 έτη ηλικίας. Όπως έχουμε πει, αυτό είναι ένα απλό νούμερο στην ταυτότητα, διότι κι οι άνω των 60 έχουν ψυχή και θέλουν να διασκεδάσουν και να κάνουν σεξ και και και να ζήσουν, ρε αδερφέ. Με αφορμή το βιβλίο του σέξι κι όποια αντέξει, mr Grey, του “50 shades”, παίρνουν μπρος.

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες και ηθοποιοί ήταν απολαυστικές στην ταινία.

Η αειθαλής Jane Fonda, που είμαστε όλες μεγάλες φαν της, η πολύ γλυκιά Diane Keaton, που οκ, παίζει λίγο πολύ τα ίδια τελευταίως, η Candice Bergen κι η Mary Steenburgen, φαντάζομαι το διασκέδασαν!

Ξαναλέω, δεν είναι τίποτα σούπερ γουάου, αλλά εμείς και γελάσαμε και μας άρεσε κι αυτό ήταν το ζητούμενο.

Τι άλλο; Jane Fonda, σε θέλουμε ξανθιά!

Κάτι άλλο;

Χμ, θέλετε να κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία των θερινών σινεμάδων;

  • Το καλοκαίρι του 1900 έγινε η αρχή του θερινού σινεμά, με τι πρώτες συστηματικές προβολές στα καφενεία της πλατείας Συντάγματος.
  • Το 1907 είχαν καταγραφεί 30 θερινοί στην Αθήνα, η «νέα μόδα», όπως αναφέρουν τότε τα χρονικά.
  • Το 1939 λειτουργούν στην Ελλάδα 280 κινηματογράφοι.
  • Το πιο παλιό θερινό σινεμά στην Αθήνα, που λειτουργεί μέχρι και σήμερα, είναι η «Αίγλη» στο Ζάππειο, κι η πρώτη του ταινία «έπαιξε» το 1903 ήταν μια γαλλική η «Δέκα γυναίκες κυνηγούν έναν άντρα».
  • Πριν δύο χρόνια το Θησείο είχε ανακηρυχθεί ο πιο όμορφος θερινός του κόσμου από το CNN, κυρίως για τη μαγευτική θέα του στην Ακρόπολη.
  • Σε άλλη λίστα, αυτή του Guardian, η οποία ανέγραφε τους δέκα καλύτερους θερινούς κινηματογράφους, συγκαταλέγονταν δύο ελληνικά σινεμά: το Cine Paris στην Πλάκα και το Cine Καμάρι στη Σαντορίνη.
  • Τα θερινά συνέχισαν τη λειτουργία τους και κατά την περίοδο της κατοχής, παρόλο που υπήρχε αμφιβολία αν επιτρεπόταν λόγω της υποχρεωτικής συσκότισης, αλλά τελικά το φως από τη μηχανή προβολής δεν αποτέλεσε εμπόδιο.
  • Το 1960 θεωρείται η χρυσή εποχή του θερινού σινεμά, ενώ το 1970 οι θερινοί κινηματογράφοι στην Αθήνα είναι 542.
  • Στο εξωτερικό τα θερινά σινεμά στήνονται σε πάρκα, πλατείες, παλάτια, ποτάμια και λίμνες, κάστρα.

Για την ιστορική αναδρομή χρησιμοποίησα στοιχεία από τα εξής site:

 http://www.elculture.gr/blog/article/therina-sinema-apo-ti-nostalgia-stin-pragmatikotita/

http://www.thetoc.gr/magazine/therina-sinema-istoria-pou-murizei-agioklima-kai-giasemi

About Author

Μοιραστείτε το :