Κυκλοφορώ και αρθρογραφώ

Τη Μέλισσα και τα μάτια μας!

Μοιραστείτε το :

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και θέλω να σου μιλήσω για την σπουδαία μέλισσα, το μικρό αυτό ζουζουνάκι που είναι όμως τόσο σημαντικό και πολύτιμο και πρέπει να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας!

Αρχικά, θέλω να σου συστήσω το The Bee Camp που αποτελεί την πρώτη Οργάνωση στην Ελλάδα με στόχο την προστασία των μελισσών και της βιοποικιλότητας!

Το σάιτ του είναι υπέροχο, κατατοπιστικότατο, χαρούμενο, εκπέμπει θετική ενέργεια, σε κάνει να θέλεις να ασχοληθείς ενεργά!

Έχει μέσα πληροφορίες για τις μέλισσες, βιωματικά εργαστήρια, μεμονωμένα εργαστήρια ή κύκλους εργαστηρίων ειδικά σχεδιασμένους για σχολεία, περιβαλλοντικά πάρκα και χώρους δημιουργικής απασχόλησης εταιρικά προγράμματα, χίλια δυο, αξίζει το κλικ σου!

Προσωπικά, το έμαθα όταν η ομάδα mom tales της οποίας είμαι μέλος, μου έστειλε ένα πακέτο με δημητριακά και μπάρες HONEY CHEERIOS της Νεστλέ που στηρίζουν το camp αλλά και bomb seeds, πηλό με σποράκια δηλαδή, που έπρεπε απλώς να το ρίξουμε στο χώμα και να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της!

Έπειτα, να πω μερικά πράγματα για τη Μέλισσα!

Λένε ότι ουδείς αναντικατάστατος αλλά να, που εκείνη είναι! Όλοι οι κανόνες έχουν τις εξαιρέσεις τους, άλλωστε!

Γιατί είναι τόσο σημαντική; Γιατί λένε ότι αν εξαφανιστεί η μέλισσα, θα εξαφανιστεί και το ανθρώπινο είδος;

Λόγω της επικονίασης.

Χωρίς την επικονίαση, η τροφή που καταλήγει στο πιάτο μας θα ήταν πολύ λιγότερη, καθώς το 1/3 της παγκόσμιας καλλιέργειας τροφίμων οφείλεται στην ακούραστη δουλειά της.

Τι είναι επικονίαση; Το λέμε αλλά αν μας ρωτήσουν, ξέρουμε να το εξηγήσουμε;

Η επικονίαση είναι η διαδικασία μεταφοράς της γύρης, που παράγεται από τον ανθήρα (το αρσενικό τμήμα ενός άνθους) στο στίγμα (το θηλυκό μέρος του άνθους) ενός φυτού του ίδιου είδους.

Στη συνέχεια, η γύρη γονιμοποιεί το θηλυκό άνθος με αποτέλεσμα την παραγωγή σπόρου, καρπών και της επόμενης γενιάς φυτών.

Ένας κόσμος χωρίς μέλισσες θα ήταν ένας κόσμος χωρίς μέλι προφανώς, και αυτό είναι μεγάλο πλήγμα από μόνο του, ειδικά στο φουντουκόσπιτό μας, αλλά δε θα ήταν και το μοναδικό! Δε θα υπήρχαν φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι! Οι γεωργοί δεν θα μπορούσαν να γονιμοποιήσουν τα χωράφια και τους οπωρώνες τους, δε θα είχαν τίποτα να θερίσουν, τα χόρτα θα εξαφανίζονταν, τα βοσκοτόπια θα ήταν ξερά, οπότε τα ζώα της κτηνοτροφίας δε θα είχαν τι να φάνε και με τη σειρά του κι ο άνθρωπος, παμφάγος ή βετζιτέριαν, δε θα είχε τι να φάει.

Γι’ αυτό πρέπει να (την) προσέχουμε για να έχουμε!

Τώρα κάτι άλλο που έμαθα από το The Bee Camp, είναι το εξής:

Δε φοράνε όλες οι μέλισσες τη φανέλα της ΑΕΚ, δεν είναι όλες κιτρινόμαυρες δηλαδή!

ΌΟΟΧΙ, υπάρχουν και οι Άγριες Μέλισσες και δεν εννοώ αυτές στο Διαφάνι της τιβί! Αυτές οι μέλισσες είναι πράσινες, μπλε, μαύρες, μεταλλιζέ, χνουδωτές και λείες!

Δραστηριότητα στο BEE CAMP

Υπάρχουν 20.000 είδη μελισσών στον κόσμο και 1150 από αυτά τα είδη βρίσκονται στην Ελλάδα. 

Τα περισσότερα από αυτά ζουν μοναχικές ζωές, σε μόνιμο social distance και όχι κοινωνικά σε αποικίες με βασίλισσες, εργάτριες και κηφήνες. Θα μπορούσε κανείς να πει πως κάθε μοναχική μέλισσα είναι και μία βασίλισσα. Χτίζει μόνη της τη φωλιά της, συλλέγει γύρη και νέκταρ από τα λουλούδια και γεννάει αυγά χωρίς τη συντροφιά άλλων μελισσών.

Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι χρώμα και υφή κι αν κυκλοφορούν, κινδυνεύουν και αν κινδυνεύουν αυτές, κινδυνεύουμε κι εμείς!

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι γι αυτό;

  • Τα Φυτοφάρμακα: Τα εντομοκτόνα αποτελούν έναν από τους πιο άμεσους κινδύνους για τους επικονιαστές, και ο νούμερο ένα επικονιαστής είπαμε, είναι η μέλισσα!
  • Χάνονται ή υποβαθμίζονται οι βιότοποι που κάποτε ήταν κατάλληλοι για τη δημιουργία φωλιάς και για την εύρεση τροφής.
  • Η κλιματική αλλαγή, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, οι αλλαγές στα επίπεδα βροχοπτώσεων και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Η έλλειψη τροφής, ιδίως στις αστικές και τις γεωργικές περιοχές.

Μπορούμε να τις βοηθήσουμε; Πώς;

Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!

Αρχικά, μαθαίνουμε για τις μέλισσες, ενημερωνόμαστε από το Bee Camp, από μελισσοκόμους, από την παντογνώστρια Γκουγκλ, απ’ ότι μας είναι πιο εύκολο κι έπειτα από τη θεωρία προχωράμε στην πράξη!

Αν ξέρουμε πώς να το κάνουμε, θα μπορέσουμε και να το κάνουμε! Αν δεν ξέρουμε να το κάνουμε, πώς θα το κάνουμε;Και μετά από αυτό το φιλοσοφημένο περνώ στο παρασύνθημα!

  1. Φυτεύοντας αγριολούλουδα! Εμείς με τις σποροβόμβες που μας στείλανε, το κάναμε και ανυπομονούμε να δούμε τα αποτελέσματα, αν και η φύση έχει το δικό της ρυθμό και συνήθως δε βιάζεται!
  2. Στο μπαλκόνι μας φυτέψαμε λεβάντα, δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο στις γλάστρες !
  3. Προτιμάμε βιολογικά Φρούτα και Λαχανικά!
  4. Φτιάχνουμε «ξενοδοχεία» και μελισσόκηπους, δείτε εδώ!
  5. Κάνοντας μια δωρεά εδώ!
  6. Last but not least, δεν τις σκοτώνουμε. Από τα αυτονόητα, προφανώς, αλλά δεν εννοώ μόνο επί τούτου, τη δολοφονία εκ προθέσεως αλλά και της αμέλειας. Όταν τυχαία συναντηθούν οι δρόμοι μας, να μην τις ταράξουμε – τρομάξουμε και τις κάνουμε να μας τσιμπήσουν, γιατί αν μας τσιμπήσουν, μαζί με το κεντρί τους αφήνουν και ένα κομμάτι του θώρακά τους και αντί να πάνε να φτιάξουν μέλι, πάνε να βρούνε τους προγόνους τους!

Αυτά λοιπόν, τη μέλισσα και τα μάτια μας!

About Author

Μοιραστείτε το :