Βελονισμός και Κινέζικη Ιατρική
Γράφει ο Ευθύμης Φωτεινός…
Τι είναι ο βελονισμός;
Υπάρχουν πολλά συστήματα ιατρικής ,στις διάφορες κουλτούρες και λαούς ανά τον κόσμο και την ιστορία. Η δική μας αρχαία Ελληνική, η Αγιουρβέδα που έρχεται από την Ινδία, και η Κινέζικη ιατρική, με προέλευση την Ασία.
Ο βελονισμός τα τελευταία χρόνια παίρνει δημοσιότητα και αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο, ακόμα και στην δυτική κοινωνία, με τη Γερμανία και άλλες χώρες να τον τοποθετούν μέσα στα νοσοκομεία τους, δίπλα σε φυσικοθεραπευτές και ψυχολόγους.
Τι είναι όμως ο βελονισμός; Λειτουργεί; Κι αν ναι, πώς το να τοποθετείς βελόνες λεπτές όσο μια τρίχα, σε μικρό βάθος στον ιστό, μπορεί να βοηθάει με πληθώρα προβλημάτων, όπως οι αϋπνίες, το άγχος, νευρομυϊκά προβλήματα, πονοκεφάλους και πολλά άλλα;
Η κορυφή ενός παγόβουνου, αυτό είναι ο βελονισμός. Απλά και μόνο το μέσον, με το οποίο οι θεραπευτές της αρχαίας Κίνας, επηρέαζαν την ενέργεια στο σώμα του ασθενούς.
Υπάρχει μια τεράστια φιλοσοφία πίσω από τον βελονισμό και πολλά διαφορετικά στυλ πρακτικής του. Η βασική αρχή όμως είναι πως στο σώμα μας κυκλοφορεί ενέργεια και πως αν αυτή κάπου μπλοκάρει, και δεν ρέει με αρμονία, θα εκλείψει σε κάποιο άλλο κομμάτι μας. Αυτή την ενέργεια την ονόμασαν Qi και πιστεύουν ότι κυλάει μέσα στο αίμα αλλά και πιο επιφανειακά, κάτω από το δέρμα μας. Μιλάνε για τα δώδεκα βασικά όργανα, και τα πέντε στοιχεία. Κάθε στοιχείο συνηχεί με δύο εσωτερικά όργανα (εκτός από τη φωτιά, στην οποία ανήκουν 4), ένα συναίσθημα, ένα χρώμα, μια εποχή κ.α.
Τα στοιχεία και οι αντίστοιχες συνδέσεις τους είναι οι εξής:
Φωτιά- Καρδιά/Λεπτό Έντερο, Περικάρδιο/Τριπλός Θερμαστής, Χαρά, Κόκκινο, Καλοκαίρι
Γη- Σπλήνα/Στομάχι, Υποστήριξη/Ενσυναίσθηση/Ανησυχία, Κίτρινο, Tέλος Καλοκαιριού
Μέταλλο- Πνεύμονας/Παχύ Έντερο, Πένθος, Λευκό, Φθινόπωρο
Νερό- Νεφρός/Ουροδόχος Κύστη, Φόβος, Μαύρο/Μπλε, Χειμώνας
Ξύλο- Συκώτι/Χολή, Θυμός, Πράσινο, Άνοιξη
Κάθε όργανο, το βλέπουν και το αντιμετωπίζουν σαν κάτι πολύ παραπάνω από απλά το σωματικό όργανο που επιτελεί ορισμένες φυσικές λειτουργίες, τις οποίες ξέρουμε από την δυτική ιατρική, αν και μερικές συνάδουν με αυτές.
Πιστεύουν ότι το Qi κυλάει σε κανάλια ενέργειας, τα οποία ονομάζουν μεσημβρινούς και κάθε όργανο έχει το δικό του κανάλι. Επιπρόσθετα υπάρχουν 8 έξτρα κανάλια. Κάθε κανάλι έχει σημεία, στα οποία η ενέργεια μαζεύεται ή αλλάζει πορεία, ακολουθώντας την ανατομία του σώματός μας. Αυτά είναι τα σημεία που «βελονίζει» ένας θεραπευτής αυτής της φιλοσοφίας, για να επιφέρει αποτελέσματα.
Η θεωρία των 5 στοιχείων, πρεσβεύει πως καθένας μας έχει μέσα του και τα πέντε στοιχεία, αλλά, έρχεται με μια πρωταρχική ανισορροπία σε ένα από αυτά, μια ευαισθησία, και πως από εκεί προέρχονται όλες οι αδυναμίες ή προβλήματα που θα συναντήσει στη ζωή του. Η ενδυνάμωση αυτού του πυρηνικού στοιχείου, θα βοηθήσει το άτομο να θεραπεύσει αλυσιδωτά ότι άλλο έχει προκύψει. Μου αρέσει να το φαντάζομαι σαν ένα δέντρο, που έχει αρρωστήσει και φαίνεται στα κλαδιά ή τα φύλλα του, αλλά το πρόβλημα έρχεται από τη ρίζα και μόνο όταν ασχοληθεί κανείς με την θεραπεία αυτής, μπορεί να επέλθει υγεία.
Το στοιχείο του καθενός, εκτός από ευαισθησίες όμως, του δίνει και χαρίσματα.
Έτσι, οι άνθρωποι που ανήκουν στο στοιχείο της Φωτιάς είναι συνήθως το επίκεντρο της παρέας, αγαπητοί και ευχάριστοι, με χιούμορ και επικοινωνιακά χαρίσματα. Σαν την ίδια την φωτιά, λάμπουν και προσελκύουν τα βλέμματα με την ομορφιά και την ζεστασιά τους.
Όπως ο σπόρος ενός δέντρου θα βρει με κάθε τρόπο τον δρόμο του προς την ανάπτυξη, έτσι και τα άτομα που συνδέονται με το στοιχείο του Ξύλου, έχουν έντονη την αίσθηση της εξέλιξης και του σκοπού, θα κάνουν ότι χρειαστεί για να πετύχουν και είναι αποφασιστικά και δημιουργικά. Οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον και το κάνουν πραγματικότητα. Ακόμη, έχουν πολύ έντονη την αίσθηση του δικαίου και θα το υπερασπισθούν με πάθος, ανεξαρτήτως αν αφορά άμεσα τους ίδιους ή καποιον άλλο.
Όπως η μητέρα φύση, η Γη, μας παρέχει υλική τροφή, οι άνθρωποι που συνδέονται με αυτή μας προσφέρουν συναισθηματική. Όταν είναι σε ισορροπία, είναι εξαιρετικοί ακροατές, ο ώμος στον οποίο καθένας θέλει να στραφεί σε μια δύσκολη στιγμή για παρηγοριά. Είναι οι καλύτεροι φροντιστές, σε σημείο που μπορεί να παραμελήσουν τον εαυτό τους. Συνδέουν άτομα και γεγονότα, λατρεύουν τη γνώση και οι δυνάμεις τους είναι η τρομερή αντίληψη και ενσυναίσθηση που διαθέτουν.
Όσοι ανήκουν στο Μέταλλο, είναι άκρως αποτελεσματικοί, και ασχολούνται με ότι τους κεντρίσει το ενδιαφέρον μέχρι να το τελειοποιήσουν, και λίγο παραπάνω. Έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με την πνευματικότητα και στην πλειοψηφία τους, είναι σοβαρά και σεβαστά άτομα από τον περίγυρό τους. Μπορεί να θεωρηθούν σνομπ, μέχρι και αναίσθητοι, αλλά αυτό έρχεται παρέα με την ειλικρίνεια που τους διακρίνει.
Το Νερό, είναι η πηγή, από την οποία όλα γεννήθηκαν. Έχει βάθος και είναι ήρεμο. Έτσι και τα άτομα που συνδέονται με αυτό, έχουν μια ηρεμία, βαθειά σκέψη, έως και σοφία μαζί με τρομερή διορατικότητα. Τέλος, η θέληση τους, είναι τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο τους.
Ένας βελονιστής, για να ανακαλύψει το κεντρικό στοιχείο του ασθενή, θα ακούσει όσα αυτός έχει να του πει, και επιπλέον, θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο χρώμα που φαίνεται δίπλα και γύρω από τα μάτια του, στον τόνο και τον τρόπο με τον οποίο μιλάει, στην μυρωδιά του δέρματος του και στο συναίσθημα που φαίνεται να είναι σε λιγότερη ισορροπία.
Στην θεωρία της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, οι θεραπευτές δεν δίναν τόση σημασία στο κεντρικό στοιχείο (ή ανισορροπία), αλλά περισσότερο στην κατάσταση των οργάνων. Μιλάνε για τις 8 αρχές, μέσα – έξω, ζεστό – κρύο, γεμάτο – άδειο, Γιν – Γιανγκ, που βοηθάνε να καταλάβει κανείς την φύση του όποιου προβλήματος. Περιγράφουν τις ουσίες που καθένας έχει μέσα του σαν θησαυρούς, το Jing (μτφρ Η Ουσία), το Qi, και το Shen (μτφρ Ο Νους ή το Πνεύμα). Θεωρούν την Ζέστη, το Κρύο, την Υγρασία και τον Αέρα, στοιχεία που μπορεί να έρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά δύνανται να εισχωρήσουν μέσα στο σώμα μας και να είναι αιτίες ασθένειας.
Όλα αυτά τα αξιολογούν ταυτόχρονα, μιλώντας με τον άνθρωπο που ζητάει βοήθεια, αλλά και νιώθοντας τους σφυγμούς του. Σύμφωνα με την θεωρία τους, κάθε εσωτερικό όργανο δείχνει την κατάσταση του στους παλμούς μας, και αυτό είναι ένα τεράστιας σημασίας διαγνωστικό εργαλείο αν κανείς έχει την δυνατότητα να το αφουγκράζεται. Αξιολογούν το βάθος, το ρυθμό, το φάρδος, και άλλες ποιότητες των σφυγμων, 28 στο σύνολο. Παρομοίως, κοιτάνε την γλώσσα, στην οποία επίσης φαίνεται η κατάσταση της υγείας του ατόμου.
Όλη αυτή η εκπαίδευση στην θεωρία της κινεζικής ιατρικής απαιτεί απίστευτη προσήλωση και δέσμευση. Κι έπειτα υπάρχει η ανάγκη για την πρακτική γνώση και εξάσκηση, πάνω από τριακοσίων σημείων στο σώμα, όπου το καθένα έχει πολλαπλές χρήσεις και ιδιότητες και καλύπτει μια πολύ μικρή επιφάνεια, στο μέγεθος της κεφαλής μια καρφίτσας.
Αυτά είναι πολύ περιληπτικά, κάποια κεντρικά σημεία της θεωρίας της Κινέζικης Ιατρικής.
Το αν ταιριάζει στον καθένα είναι άλλη υπόθεση και σίγουρα μια δοκιμή θα δείξει.
Ούτως ή άλλως, όπως είπε κι ο Μπουκόφσκι, «ότι και να κάνεις, κάποιοι άνθρωποι το αγαπούν, κάποιοι το μισούν, αλλά οι περισσότεροι δεν δίνουν δεκάρα».