Μπακλαβάς με γεύση αγάπη!

Μοιραστείτε το :

Στο νησί μου το Δεκαπεντάυγουστο αλληλοκεράζονται σπιτικά γλυκά. Η σπεσιαλιτέ της γιαγιάς Ευτέρπης είναι ο μπακλαβάς για τον οποίο παραμιλάει όλο το νησί. Όπως είχε πει και κάποιος : «Αυτός ο μπακλαβάς έχει γεύση αγάπη!». Ακολουθεί η συνταγή:

Υλικά

 

  • 1 κιλό αμύγδαλα (πιθανά δε θα χρησιμοποιηθούν όλα)
  • 1 κιλό μέλι
  • 1μισι πακέτα φύλλα κρούστας για γλυκά και πίτες
  • Μισό μπουκάλι καλαμποκέλαιο
  • 1 πακέτο βούτυρο
  • 4-5 φρυγανιές
  • 1μισι κουταλιές της σούπας κανέλα τριμμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • Μισή πρέζα αλάτι
  • Μια σταλιά πιπέρι
  • 1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο

 

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Σε ζεστό νερό μουλιάζουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια τα ξεφλουδίζουμε. Τα απλώνουμε σε ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο να ροδίσουν. Μόλις κρυώσουν, τα τρίβουμε στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε τη ποσότητα δύο γεμισμένων βαθιών πιάτων (θα περισσέψει αμύγδαλο). Το ίδιο κάνουμε και με τις φρυγανιές

  

Βήμα 2ο

Βάζουμε σε μια λεκάνη τα τριμμένα αμύγδαλα, τριμμένη φρυγανιά, ζάχαρη, κανέλα, αλάτι, πιπέρι, γαρίφαλο και ανακατεύουμε να γίνει ένα μείγμα

Βήμα 3ο

Βουτυρώνουμε το ταψί και βάζουμε τα πρώτα 3 φύλλα κρούστας χωρίς γέμιση. Τα φύλλα τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο σταυρωτά και βουτυρωμένα

 

 

Βήμα 4ο

Στη συνέχεια κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε και βάζουμε πάνω του γέμιση από τη λεκάνη. Κάθε επόμενο φύλλο μπαίνει σταυρωτά στο προηγούμενο, βουτυρώνεται και μπαίνει γέμιση. Στο τέλος μπαίνουν πάλι τρία φύλλα βουτυρωμένα χωρίς γέμιση. Χαράζουμε τη πίτα, σχηματίζοντας τετράγωνα

 

Βήμα 5ο

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε μισό μπουκάλι καλαμποκέλαιο και δύο κουταλιές σούπας βούτυρο και ανάβουμε μάτι, να κάψει το λάδι. Ρίχνουμε τη φλούδα ενός πορτοκαλιού μέσα. Όταν αλλάξει χρώμα η φλούδα  από το πορτοκάλι (κοκκινομαυρίσει), το λάδι είναι στη θερμοκρασία που θέλουμε. Βγάζουμε τη φλούδα και περιχύνουμε το περιεχόμενο του ταψιού μέχρι να ροδοκοκκινήσει ελαφρώς η πάνω στρώση από φύλλα

Βήμα 6ο

Το βάζουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 10’ και στη συνέχεια το κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα. Αφήνουμε άλλα 15΄στους 100 βαθμούς και επιβεβαιώνουμε ότι έχει ροδοκοκκινήσει

Βήμα 7ο

Περιχύνουμε με το μέλι και ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ!

Μοιραστείτε το :

Αφήστε μια απάντηση