Κυκλοφορώ και αρθρογραφώ

Ο Έλληνας εξερευνητής του National Geographic!

Μοιραστείτε το :

Καιρό έχω να κυκλοφορήσω και να αρθρογραφήσω, η γραφή μου έχει πάρει διαφορετικά μονοπάτια, αλλά το συγκεκριμένο νέο είναι πολύ σπέσιαλ και θέλω να το έχω στο Blog! 

Στη μεγάλη «οικογένεια» των εξερευνητών του National Geographic, ανήκει πλέον κι ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος!

Μεγάλη τιμή δεδομένου ότι η συγκεκριμένη «οικογένεια» συγκεντρώνει τους πιο χαρισματικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, τους περίφημους “explores” (εξερευνητές) της! 

Η National Geographic Society, που θυμίζω ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές, επιστημονικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις παγκοσμίως, θα υποστηρίξει το εγχείρημα του νέου μέλους της, του Έλληνα εξερευνητή της, το οποίο υπολογίζεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2021.  

Πιο συγκεκριμένα: 

Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος ξεκινά ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών στα Πομακοχώρια της Θράκης.

Με την υποστήριξη της “οικογένειάς” του, την ομάδα της SciCo, της οποίας είναι συνιδρυτής, το British Council Greece και εκπαιδευτικούς STEM από την Ξάνθη έχει σκοπό να:

αμβλύνει την κοινωνική απομόνωση των νεαρών Πομάκων,

καθώς και να

ευαισθητοποιήσει σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διατήρηση του φυσικού πλούτου της περιοχής 

Δηλαδή; 

Τα χωριά κι η ευρύτερη περιοχή της Θράκης, αποτελούν πλούσια πηγή «καθαρής» ενέργειας: μεγάλη δυναμική αιολικής ενέργειας λόγω της ορεινής μορφολογίας και πρόσβαση στο άμεσο ηλιακό φως τις περισσότερες μέρες του χρόνου.  

Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, καθώς μέσω αυτών ελαττώνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, επιτυγχάνεται ενεργειακή ανεξαρτησία και την ίδια στιγμή δημιουργούνται νέες ευκαιρίες απασχόλησης.  

Ωστόσο, η επιλογή και ο σχεδιασμός όλων των παραπάνω θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες για τη φύση και την άγρια ζωή (ιδίως για τα πουλιά).  

Επίσης, η επιστήμη ως ουδέτερη «γλώσσα» που γεφυρώνει πολιτισμικές διαφορές, θα κάνει Πομάκους και μη -Πομάκους μαθητές να συνεργαστούν δημιουργικά σε περιβαλλοντική εκπαίδευση STEM εκτός σχολείου και θα οδηγήσει στην άμβλυνση της κοινωνικής απομόνωσης των πρώτων.

Τα εργαστήρια είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και θα επικεντρωθούν στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).  

Παιδιά ηλικίας από 10 έως 16 ετών θα έχουν αρχικά την ευκαιρία να μελετήσουν project σε μικρή κλίμακα και προοδευτικά θα τα εφαρμόσουν στα σχολεία τους και την τοπική κοινότητα για την αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων.  

Αυτή η προσέγγιση θα δημιουργήσει ένα ασφαλές και χωρίς περιορισμούς χώρο για εκπαίδευση, ενισχύοντας το κλίμα συνεργασίας και τις δεξιότητες των μαθητών.  

Αυτός είναι ο στόχος του Θοδωρή Αναγνωστόπουλου.

Ποιος είναι όμως ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος

Είναι Γενετιστής, science engager, κοινωνικός επιχειρηματίας, αλλά και συν-ιδρυτής της SciCo (Science Communication), με στόχο την προώθηση της επιστήμης μέσω καινοτόμων τρόπων στο ευρύ κοινό. 

Μάλιστα, το 2017 η SciCo σχεδίασε το αντίστοιχης λογικής πρόγραμμα STEMpowering Youth, μέσω του οποίου έδωσε την δυνατότητα σε περισσότερους από 12.400 εκπαιδευτικούς και εφήβους σε απομακρυσμένες περιοχές να λύσουν πραγματικά προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας. 

Λίγα ακόμα λόγια για το National Geographic Society 

Αν και δε χρειάζονται συστάσεις, να πω ότι το επίσημο περιοδικό (υπάρχει και κανάλι και ιστοσελίδα) της National GeographicSociety, με το χαρακτηριστικό κίτρινο πλαίσιο, εκδίδεται σε 37 γλώσσες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και περιέχει άρθρα και φωτογραφιάρες για τη γεωγραφία, τον πολιτισμό, τα τρέχοντα γεγονότα, από ολόκληρο τον κόσμο.  

Πόσες φορές έχω θαυμάσει, προβληματιστεί, συγκινηθεί και «ταξιδέψει» με τις εξαιρετικές φωτογραφίες του… 

Στην «οικογένεια» του National Geographic Society, ανήκουν Βιολόγοι και περιβαλλοντολόγοι, γεωλόγοι, αρχαιολόγοι, φωτορεπόρτερ και σκηνοθέτες…  

Πολλά και διαφορετικά τα υπόβαθρά τους και οι εργασίες τους, μα κοινό το προφίλ και οι στόχοι τους:

Επαγγελματίες κορυφαίοι στο αντικείμενό τους, με έντονο το αίσθημα ευθύνης και σεβασμού για τους άλλους, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, που δεσμεύονται μέσα από το έργο τους να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο μέλλον, υποστηρίζοντας παράλληλα τη διαφορετικότητα και την ισότητα.  

Άνετα «βλέπω» και την αδερφή μου σε εκείνη την «οικογένεια»! Ταιριάζει εκεί όπως το γοβάκι στη Σταχτοπούτα!

Μακάρι να είναι η δεύτερη Ελληνίδα που θα γίνει εξερευνητής της National Geographic Society! Της το εύχομαι!

Θα κλείσω λέγοντας πολλά συγχαρητήρια στον Θοδωρή Αναγνωστόπουλο και καλή επιτυχία στο Έργο του!

Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλα, πολλά ακόμα Έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα και κοινωνικής ευαισθητοποίησης!

About Author

Μοιραστείτε το :