Μπιφτέκια και κολοκυθάκια, χτυπάνε παλαμάκια!
Μικροί – μεγάλοι λατρεύουν τα αφράτα, πεντανόστιμα μπιφτέκια. Ειδικά για τους μικρούς που δεν τρώνε πρασινάκια (λαχανικά), μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την αγάπη προς τα μπιφτέκια και να κρύψουμε μέσα τους μπόλικο κολοκύθι.
Για τους μεγάλους που δε χρειάζεται να το κρύψουμε, μπορούμε να το κάνουμε και τηγανητό που είναι και ωραιότατο καλοκαιρινό πιάτο. Υπάρχει τρόπος για να γίνουν τραγανά και να μη κρατήσουν πολύ λάδι, ώστε και νόστιμα να είναι αλλά και με λιγότερες θερμίδες (γι’ αυτό με τις θερμίδες, δεν παίρνω και όρκο).
Υλικά
- ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 2 κολοκύθια τριμμένα
- Κρεμμύδι (τριμμένο)
- 1 φέτα ψωμί μουλιασμένη σε νερό (ή κρασί)
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά λάδι
- 1 κουταλιά ξύδι
- Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα κολοκύθια, κατευθείαν μέσα στον κιμά. Αυτά θα κάνουν αφράτα τα μπιφτέκια μας. Στραγγίζουμε το ψωμί και το «μαδάμε» στον κιμά. Προσθέτουμε αλάτι – πιπέρι, ξύδι και λάδι, ζυμώνουμε καλά να κάνουμε ενιαίο το μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» μισή ωρίτσα
Βήμα 2ο
Ψήνουμε στους 180 °C για 30’ σε προθερμασμένο φούρνο και σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες ή σαλάτα ή ό,τι άλλο επιθυμούμε
Για τα κολοκυθάκια
Θα χρειαστούμε:
- κολοκυθάκια (προφανώς)
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κούπα αλεύρι
- λάδι
- αλάτι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε μεσαίο μέγεθος, ούτε πολύ χοντρά, ούτε και πολύ ψιλά
Βήμα 2ο
Τα βάζουμε σε μια καθαρή σακούλα ρίχνοντας μέσα και το αλεύρι, κλείνουμε καλά τη σακούλα και την κουνάμε καλά
Βήμα 3ο
Παίρνουμε ένα-ένα κολοκυθάκι, το βουτάμε μέσα στο ποτήρι με το νερό και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι μέσα στο τηγάνι. Αν θέλουμε (εμείς θέλαμε), αφού θα τηγανίσουμε που θα τηγανίσουμε, από το μείγμα του κιμά, κάνουμε και μερικά κεφτεδάκια και τα ρίχνουμε αλευρωμένα, κι αυτά μες το τηγάνι
Καλή όρεξη, πρόκειται περί εγγυημένης νοστιμιάς!