Βιβλία ενηλίκων

Η εκδίκηση των πρώην – Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Μοιραστείτε το :

Μέχρι πού θα φτάνατε για να εκδικηθείτε τον πρώην σας; Έναν πρώην που είναι παλιοχαρακτήρας, έτσι;

Θα τον κλειδώνατε φερ ειπείν σε ένα κελάρι; Κι αν ναι, μετά τι θα τον κάνατε; Γιατί είναι και το “μετά”. Όπως λέω και στο γιο μου, όλες μας οι πράξεις έχουν συνέπειες.

Η Ίμοντζεν, η ηρωίδα του βιβλίου, ήταν παντρεμένη με έναν τύπο που ήταν -κι εξακολουθεί να είναι- μεγάλος παλιοχαρακτήρας. Ένας γοητευτικός, πανέξυπνος, ευφυής παλιοχαρακτήρας, που -αρχικά τουλάχιστον- σε σαγηνεύει και κάνεις αυτό που θέλει.

Με αυτόν η Ίμοντζεν απέκτησε κι ένα γιο, κάτι που δεν τον κάνει έναν απλό πρώην, αλλά περιπλέκει τα πράγματα, ιδίως όταν απειλεί να της πάρει το παιδί, ό,τι πολυτιμότερο έχει στη ζωή της.

Αυτός ο τύπος λοιπόν, που τον λένε Φίλιπ, συζούσε για πολλά χρόνια πριν την Ίμοντζεν  με μια κοπέλα που τη λένε Ρούμπι, την οποία άφησε για την Ίμοντζεν. Τώρα συζεί με μια άλλη κοπέλα που τη λένε Ναομί, για την οποία άφησε την Ίμοντζεν.

Ως εκ τούτου, οι τρεις αυτές γυναίκες δεν τρέφουν η μία για την άλλη και τα καλύτερα αισθήματα. Λογικό.

Η Ρούμπι, η πρώτη σχέση του, ακόμα τον αγαπάει, άλλωστε, δε χάσανε ποτέ επαφή κι ας χωρίσανε. Το Σουηδικό μοντέλο, ξέρετε.

Τον θεωρεί καλό άνθρωπο, απλώς να, λίγο ανώριμο, λίγο εγωκεντρικό, λίγο δεν πήρε την αγάπη που του άξιζε ως παιδί από τους γονείς του, αλλά σε καμία περίπτωση, κακό. Αθώα η Ρούμπι, βλέπει το καλό στους άλλους, ακόμα κι όταν αυτό βρίσκεται -αν βρίσκεται- στο βάθος κήπος.

Η Ναομί, η νυν κοπέλα του, έχει καταλάβει ότι ο σύντροφός της δεν είναι και για κέρασμα πάστας, αλλά την κρατάει στο χέρι, συν του ότι στη χειραγώγηση ανθρώπων, ο Φίλιπ παίρνει βραβείο.

Η Ίμοντζεν ξέρει ακριβώς τι είναι και μέχρι που μπορεί να φτάσει ο πρώην σύζυγος, αλλά οι άλλες δύο τη θεωρούν υπερβολική, σε βαθμό που κάποια στιγμή την επηρρεάζουν και αρχίζει να αμφιβάλει για το δίκιο της και να αναρωτιέται μήπως έχει αρχίσει να το “χάνει”.

Μία μέρα, που ο Φίλιπ απροειδοποίητα χώνεται στο σπίτι της και «ξεφεύγει» στις απειλές του, η Ίμοντζεν που πάντα έστεκε πειθήνια, άβουλα, και ήρεμα, αντιδρά. Κι ήταν να μην αντιδράσει.

Τον κλειδώνει στο κελάρι του σπιτιού. Μη ρωτάς πώς, θα δεις όταν διαβάσεις το βιβλίο.

Στη συνέχεια, το ένα φέρνει το άλλο και μπλέκονται σε όλο αυτό και η πρώην αλλά κι η νυν του Φίλιπ, οι οποίες εν τέλει, συνειδητοποιούν το -τιτανοτεράστιο-μέγεθος της κακίας και της εγκληματικότητας, του άντρα που αγαπούσαν.

Ωστόσο, ο Φίλιπ δεν έχει παίξει όλα του τα χαρτιά. Το λάθος του όμως είναι ότι υποτιμάει τις «αντιπάλους» του. Δικαίως βέβαια είναι αυτάρεσκος και αλλαζόνας, γιατί για πολλά χρόνια τις “έπαιζε” άνετα.

Όμως κάποτε, τις έπαιζε μία μια, τώρα που εκείνες ένωσαν τις δυνάμεις τους; Η γυναικεία αλληλεγγύη μπορεί να κάνει θαύματα. Δεν ήξερε, δε ρώταγε ο Φίλιπ.

Ένα βιβλίο γραμμένο από την Jo Jakeman, με χιούμορ -μαύρου χρώματος- αλλά και με σκληρές εικόνες ενδοοικογενειακής βίας.

Στην αρχή μου φάνηκε απλώς χαριτωμένο, αλλά στη μέση του βιβλίου άρχισα να αγωνιώ, είχε και κλιμακώμενη ένταση, είχε και κανα δυο ανατροπές, από ένα σημείο και μετά, διάβαζα αχόρταγα, να δω τι θα γίνει.

Στα συν κι ο τρόπος αφήγησης που διηγείται την ιστορία από το τέλος προς την αρχή.

Από το οπισθόφυλλο:

Ο σύζυγος της Ίμοτζεν είναι ένας κακός άνθρωπος. Μπορεί η πρώην γυναίκα του και η νέα του ερωμένη να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά η Ίμοτζεν πιστεύει πως ξέρει την αλήθεια. Και τώρα της έδωσε τελεσίγραφο: μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να έχεις φύγει απ’ το σπίτι, ειδάλλως θα διεκδικήσω την κηδεμονία του γιου μας.

Σε μια στιγμή τρέλας η Ίμοτζεν κάνει κάτι το αδιανόητο: τον κλειδώνει στο κελάρι –και τώρα έχει εκείνη τον έλεγχο. Αλλά μέχρι πού θα φτάσει για να προστατέψει τον γιο της και να τιμωρήσει τον άντρα της; Και τι θα συμβεί όταν η πρώην γυναίκα του και η νυν φιλενάδα του μπλεχτούν στα σχέδιά της;

Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία αλλά μπορείτε να το παραγγείλετε κι από εδώ.

About Author

Μοιραστείτε το :