Archive

Ο κουρέας

Μοιραστείτε το :

Image1

Όλοι έχουν τον «κουρέα» τους!

Στο μπριτζ, κουρέας είναι ο «κακός μας δαίμονας», αυτός ο αντίπαλος που μονίμως καταφέρνει ακόμα και με λάθος, να μας κερδίσει στο τραπέζι.

Όλοι έχουν έναν τέτοιο αντίπαλο… όχι μόνο αυτοί που είναι προληπτικοί J!

Θα έχετε ακούσει λοιπόν τις ατάκες «μας κούρεψε αυτός» ή «έλα καλέ να σε κουρέψω τώρα»…ή «πάλι μας ξύρισαν»!

Ο φίλος μας ο λαγός, συχνά «κουρεύει» τους αντιπάλους άθελά του, αφού οι γκάφες του βγαίνουν σε καλό (είπαμε άλλωστε έχει λαγοπόδαρο).

Ο καλύτερος «πελάτης» όμως του λαγού, είναι ο γουρούνι.

Το γουρούνι, είναι καλός και επιμελής μαθητής, ξέρει και τηρεί όλους τους κανόνες της αγοράς.

Συνεχώς προσπαθεί να μάθει καινούριους και γι αυτό συχνά παίζει συμπαίκτης με τον δάσκαλό του. Όταν όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με τον λαγό, μπερδεύεται με τα λάθη του λαγού και μονίμως χάνει.

«Μη στεναχωριέσαι, συμβαίνουν αυτά», λέει ο δάσκαλος, «Καμμιά φορά οι αντίπαλοι κάνουν λάθη και τους βγαίνουν σε καλό. Το μπριτζ όμως είναι παιχνίδι στατιστικής και έτσι αν παίζεις σωστά, στατιστικά θα κερδίζεις συχνότερα απ’οτι θα χάνεις», συνεχίζει ο δάσκαλος.

«Καταλαβαίνω τι μου λες, αλλά κάποτε πρέπει να κερδίσω τον λαγό! Θα παραβώ τους κανόνες, βαρέθηκα πια να με κουρεύει!», σκέφτηκε το γουρούνι από μέσα του, καθώς έπιασε τα φύλλα της 1ης διανομής.

Φυσικά βρισκόμαστε στο σπίτι της δίχρωμης γάτας όπως καταλάβατε, όπου ο λαγός (Βορράς) παίζει με τη γάτα (Νότος) και το γουρούνι (Δύση) με τον δάσκαλό του (Ανατολή).

Το παιχνίδι αρχίζει χωρίς εκπλήξεις μέχρι που η δίχρωμη γάτα πιάνει μια όμορφη διχρωμία στη θέση του dealer και ανοίγει χαρούμενη 1♠.

Image2

Το γουρούνι παρεμβάλλεται με κόντρ ομιλίας μη θέλοντας να αγοράσει στο επίπεδο 2 τις κούπες του με τόσο άσχημο χρώμα και ο λαγός κοντοστέκεται για να σκεφτεί τι θα κάνει.

«Έχω φιτ στις ♠ με ανώμαλη κατανομή. Όμως δεν έχω πολλά ατού. Άρα δεν μπορώ να κάνω αγορά φραγμού 4♠. Από την άλλη, αν πω 2♠ θα υποτιμήσω το χέρι μου…Αμαν αυτοί οι κανόνες…. νομίζω ότι το χέρι μου είναι προτασιακό… δεν θυμάμαι…», σκέφεται ο λαγός.

Οι πολλές σκέψεις τον μπέρδεψαν, αφού ξέχασε τι ακριβώς ήθελε να κάνει, βγάζει το ρεκόντρ (ωραίο χαρτάκι μπλέ) και κάνει επίδειξη δύναμης, δείχνοντας 10+π.

Ο δάσκαλος επιλέγει ποσοτικά τα ♣ και η δίχρωμη γάτα αγοράζει (τι άλλο;) το δεύτερο χρώμα της, 2♥.

Σε αυτή τη φάση το γουρούνι αποφασίζει να τηρήσει τους κανόνες και να περάσει πάσο (αφού δεν έχει το κάτι παραπάνω) για να δει τι θα γίνει. Ο λαγός δίνει το φιτ στις ♠ στο επίπεδο 3. Η γάτα δεν καταλαβαίνει γιατί στο 3 και όχι στο 2 μετά το ρεκόντρ, αλλά με τόσο ωραίο χέρι, δεν σκοπεύει να πασάρει και αγοράζει 4♠.

«Ως εδώ!», σκέφτεται το γουρούνι « Δεν θα με ξυρίσει πάλι ο λαγός! Είμαστε στην 1η και οι αντίπαλοι στη 2η μανς. Θα κάνω μια θυσία κι ας λέει ο δάσκαλος ότι πάσο και μετά θυσία απαγορεύεται».

«5♣», λέει λοιπόν ξαφνικά το γουρούνι!

«5♠», δεν θα μου φας εσύ τους πόντους της μανς στη 2η… λέει ο λαγός!

«Κόντρ», μα επιτέλους τι αγοράζετε (!!!), λέει ο δάσκαλος.

…και περνάνε όλοι πάσο με τον λαγό να κατεβάζει τ’αυτιά και τη γάτα θυμωμένη με το κόντρ (την προσβάλλανε στο ίδιο της το σπίτι) να περιμένει με αγωνία να δει τον μορ.

Αντάμ ο ♣Α και συνέχεια στη 2η λεβέ με τον ♣Κ από το γουρνούνι.

Image3

 

Με δεδομένο ότι μόλις πάρει η Δύση τον ♦Α θα παίξει ξανά ♣, βοηθήστε τη δίχρωμη γάτα να βγάλει το κοντρέ συμβόλαιο και τον λαγό να εξακολουθήσει να είναι ο κουρέας του γουρουνιού!

Περιμένω τις απαντήσεις σας στο: hellenicbridgeacademy@gmail.com για να βγάλουμε τους νικητές/ιες της εβδομάδας!  Υπάρχει άραγε τρόπος με τέλεια άμυνα και εκτέλεση να μπει μέσα το συμβόλαιο και να γλιτώσει το γουρούνι το κούρεμα αυτή τη φορά;

About Author

Μοιραστείτε το :