Παιδικά βιβλία

Το δέντρο που γελούσε – Εκδόσεις Σαϊτης

Μοιραστείτε το :

Πόσο υπέροχο το βιβλίο της Κατερίνας Αναγνώστου σε εικονογράφηση της Πωλίνας Παπανικολάου, από τις Εκδόσεις Σαΐτης, που μόλις διάβασα!

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 8 ετών και άνω αλλά άνετα μπορεί να το διαβάσει κι ένας ενήλικας!

Προσωπικά, με άγγιξε πολύ! Είναι ένα αλληγορικό παραμύθι που περνάει υπέροχα μηνύματα για την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και την αγάπη και πιστεύω πως πολλοί θα ταυτιστούνε.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ένα ψηλό, γερό, δυνατό δέντρο. Σε αυτό βρίσκουνε καταφύγιο πολλά ζωάκια και πουλάκια κι όλα απολαμβάνουν κάτι από αυτό.

Μα τη σκιά του τη δροσερή, μα φτιάχνουν το σπιτικό τους μέσα στα όμορφα φύλλα του και τις κουφάλες του, μα απολαμβάνουν την παρέα του, την όμορφη του διάθεση, που όλο γελάει. Γιατί, αυτό είναι ένα γελαστό χαρούμενο δέντρο!

Ώσπου μια μέρα με κακοκαιρία, συμβαίνει ένα δυσάρεστο απρόοπτο: Κεραυνός σκάει πάνω στο δέντρο, του βάζει φωτιά και το αφήνει λυπημένο, τσακισμένο, σιωπηλό, με μια καρδιά κατακαμένη και μαύρη.

Οι χαρές και τα γέλια αποτελούν πλέον παρελθόν.

Όλα τα ζωάκια απομακρύνονται από το δέντρο. Δεν είναι ότι δεν το αγαπάνε, αλλά όλα έχουν τη ζωή τους, τις υποχρεώσεις τους, τις δουλειές τους. Πρέπει να βρούνε άλλο σπίτι, είναι και δύσκολη περίπτωση, δεν έχουν να διαθέσουν τον χρόνο που απαιτείται.

Μες την αναμπουμπούλα, εμφανίζεται ένας ξένος, τυχαίος, πονηρός ποντικός που πέρασε από κει και είδε την ευκαιρία να κερδίσει κάτι από όλη αυτήν την κατάσταση. Τους λέει ότι αναλαμβάνει αυτός να επαναφέρει το δέντρο στην πρότερη του κατάσταση, αν το πληρώσουν, κάτι που πρόθυμα όλα κάνουν.

Ο τυχοδιώκτης ποντικός, παίρνει την αμοιβή του κι εξαφανίζεται.

Και τώρα; Τι γίνεται τώρα; Τώρα αποφασίζουν να αναλάβουν δράση τα ίδια τα ζωάκια, οι φίλοι του Δέντρου και να μην αφήσουν άλλο χρόνο να περάσει.

Με την ομαδική δουλειά, την αγάπη τους και τη φροντίδα τους, το Δέντρο συνέρχεται κι όλα γίνονται όπως πριν. Γέλια και χαρές αντηχούν ξανά!

Τα παιδιά με αυτό το βιβλίο, παίρνουν το μήνυμα ότι όταν κάποιος «πέσει» με τη βοήθεια όλων μας μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Κάτι που κι εμείς θα θέλαμε να κάνουν για εμάς, αν ποτέ βρεθούμε σε δύσκολη θέση.

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα!

Από το οπισθόφυλλο:

Το δέντρο που γελούσε δεν είναι ένα συνηθισμένο δέντρο. Λικνίζεται και αναπνέει σαν να γελά, καθώς συντονίζεται με ολόκληρη τη φύση. Ώσπου ένα φοβερός κεραυνός θα πλήξει αυτήν την αρμονία. Και θα χρειαστεί η αγάπη κι η φροντίδα όλων των φίλων του, ώστε να μπορέσει να ξαναβρεί την ανάσα του του και να συνεχίσει τη ζωή του…

Το παραμύθι αυτό μπορεί να το βρει κάποιος στα βιβλιοπωλεία αλλά κι εδώ!

About Author

Μοιραστείτε το :