Βιβλία ενηλίκων

Το Μινόρε της σιωπής – Εκδόσεις Αρμός

Μοιραστείτε το :

Διάβασα το Μινόρε της σιωπής. 

Μυθιστόρημα που αφορά στον Πειραιά μιας άλλης εποχής, που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Η συγγραφέας Έφη Βατανίδου «δένει» αριστοτεχνικά τη μυθοπλασία με το ιστορικό υπόβαθρο και τα αληθινά γεγονότα που αφορούν στους μουσικούς θρύλους του ρεμπέτικου λαϊκού τραγουδιού του τότε.

Έχει κάνει την έρευνά της και αυτό φαίνεται στις λεπτομέρειες της αφήγησης και στη γλαφυρή απεικόνιση της ελληνικής κοινωνίας του τότε.

Η γλώσσα της απλή και προσαρμοσμένη στον κάθε ήρωα, -αλλιώς μιλάει και γράφει ο αγράμματος πατέρας, αλλιώς ο σπουδασμένος μοναχός στο Άγιο όρος, αλλιώς η ιερόδουλη στα σπίτια με τα κόκκινα φωτάκια.

Υπάρχουν και σημεία μέσα στο βιβλίο που μας κλείνει το μάτι και απευθύνει τον λόγο απευθείας στους αναγνώστες. 

Το παραπάνω, το βρήκα πρωτότυπο και ευρηματικό. Το έχω δει να συμβαίνει σε τηλεοπτικές σειρές αλλά όχι σε βιβλία. 

Η υπόθεση: 

Σε μια κακόφημη φτωχή περιοχή του Πειραιά, η Ευθαλία, μια δυναμική γυναίκα μεγαλώνει μόνη τα τρία της παιδιά: τον Στέλιο, που μπαινοβγαίνει στις φυλακές και τις εξορίες σαν πολιτικός κρατούμενος, τον Νεκτάριο που είναι μια ψυχή παγιδευμένη σε λάθος σώμα, και την Αγνή που είναι όνομα και πράγμα. Αν και δουλεύει νύχτα στα μπουζούκια της ευρύτερης περιοχής της Τρούμπας, είναι αγνή σαν απάτητο χιόνι. 

Ο σύζυγος της Ευθαλίας, Αλέκος,  βρίσκεται οικονομικός μετανάστης στο Βέλγιο και σκάβει στα ανθρακωρυχεία.

Δύσκολη δουλειά που επέλεξε οικειοθελώς και μάλλον όχι μόνο για τα χρήματα.

Θα την αφήσει να γυρίσει στην οικογένειά του ή θα πάει η οικογένεια του -που με νύχια και με δόντια η γυναίκα του κρατάει ενωμένη, ασφαλή και στον ίσιο δρόμο- να τον βρει; 

Θα βρουν οι πρωταγωνιστές τη λύτρωση και την εξιλέωση μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν και τις αποφάσεις που παίρνουν; 

Θα πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους; Γιατί όπως πολύ σωστά γράφει η συγγραφέας μέσα στο βιβλίο «τα όνειρα στοιχίζουν όχι τόσο όταν τα κάνεις, μα όσο δεν τα κάνεις»!

Ένα ατμοσφαιρικό ιστορικό μυθιστόρημα που σου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός και μπορείς να το βρεις εδώ !

Από το οπισθόφυλλο: 

Στις κακόφημες γειτονιές του Πειραιά, εκεί που αγκαλιάζονται άγγελοι και δαίμονες ρουφώντας το νέκταρ της ανθρώπινης ακολασίας, εκεί είναι που η Ευθαλία διαλέγει να στήσει σπιτικό. Για πέτρα και λάσπη ανακατεύει τα δικά της αδιέξοδα και τις φοβίες του Αλέκου.  

Η Αγνή, ο  Στέλιος και ο Νεκτάριος, τα βλαστάρια της, διαλέγουν σκοτεινούς και δύσκολους δρόμους.  

Τα μπουζούκια, οι φυλακές και οι εξορίες, τα σπίτια με τα κόκκινα φανάρια και το Άγιο Όρος εκτελούν χρέη καθαρτηρίου για την οικογένεια, ο καθένας τους απ΄το δικό του μετερίζι, θύμα των περιστάσεων και θύτης των ονείρων του.  

Κι ο Πειραιάς με τις πενιές των μεγάλων δασκάλων και τα πολύχρωμα βαπόρια του θα σπιτώνει πάθη και θα εξομολογεί διαστροφές, που η ανθρώπινη φύση κουβαλάει από τα βάθη του χρόνου. Ήρωες και σκουλήκια της καθημερινότητας μπερδεύονται στο ίδιο προσωπείο, δεν ξέρεις τελικά τι να διαλέξεις και τι ν΄αφήσεις πίσω σου. 

About Author

Μοιραστείτε το :