Παιδικά βιβλία

Του Τομ οι μαγικές μηχανές – Εκδόσεις Ίκαρος

Μοιραστείτε το :

Το πρώτο βιβλίο που -ήρθε στα χέρια μας και – η ιστορία του έχει πρωταγωνιστές έναν μπαμπά και το παιδί του. Συνήθως οι μπαμπάδες είναι πιο ριγμένοι ή είναι κομπάρσοι (βλέπε τους μπαμπάδες Βασιλιάδες στα κλασσικά παραμύθια) και συνήθως αναφέρεται μόνο η μαμά.

Και μ’ αρέσει που ο μπαμπάς είναι γραμμένος με κεφαλαίο Μ – στις λεπτομέρειες κρύβεται πάντα η διαφορά. Το παιδί έχει όνομα, είναι ο Τομ, ο μπαμπάς είναι ο … Μπαμπάς. Αυτό δείχνει ότι οι δυο τους έχουν κάτι παραπάνω από τη βιολογική μεταξύ τους σχέση. Το δέσιμο τους είναι ισχυρό.

Η Linda Sarah, συγγραφέας αυτού του βιβλίου για παιδιά ηλικίας από 3 ετών -προσωπικά πιστεύω ότι άνετα είναι και για μεγαλύτερα παιδιά και πολύ μεγαλύτερα «παιδιά»- εκπέμπει θετικότητα κι αναδύει άρωμα αισιοδοξίας.

Το μήνυμα που «περνάει» μέσω της ιστορίας της, την οποία πολύ ωραία έχει μεταφράσει ο Αντώνης Παπαθεοδούλου κι αποδώσει εικονογραφικά ο Ben Mantle, είναι ότι όσες φορές κι αν «πέσεις», άλλες τόσες φορές μπορείς να «σηκωθείς».

Όσο δύσκολα κι αν στα φέρει η ζωή, όσες κι αν είναι οι αντιξοότητές της, με όσες αλλαγές κι αν έρθεις αντιμέτωπος, που κάποιες θα είναι δυσάρεστες, γιατί έτσι είναι η ζωή και σε όλους με τον ίδιο τρόπο φέρεται και «τα πάντα ρει» που είπε ο Ηράκλειτος, όλα μπορείς να τα αντιμετωπίσεις.

Όσο ζεις και είσαι υγιής, όλα μα όλα, γίνονται, ακόμη και του σπανού τα γένια.

Ο Τομ κι ο Μπαμπάς του, περνάνε πολύ χρόνο μαζί, μαστορεύουν, κάνουν εφευρέσεις, είναι ευτυχισμένοι μαζί. Ώσπου μια μέρα ο Μπαμπάς του απολύεται από την εργασία του -ένα ρεαλιστικό σενάριο της ζωής, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες- και η θλίψη γεμίζει τις καρδιές τους και το σπίτι τους, το οποίο θα πρέπει να εγκαταλείψουν.

Μαζί θα βρούνε μια λύση (και δύο και τρεις), θα σκεφτούν πώς να γυρίσουν τον τροχό, και να φτιάξουν τη ζωή τους.

Στη συνέχεια, ακόμη ένα γύρισμα της ζωής, θα τους φέρει πάλι τα πάνω κάτω και θα βρεθούν στο μηδέν. Και πάλι μαζί, θα βρούνε τη δύναμη, θα δουλέψουν σκληρά, χρησιμοποιώντας το δυνατό τους σημείο, την εφευρετικότητα,  και θα τα φτιάξουν όλα από την αρχή.

Ρόδα είναι και γυρίζει, τίποτα δεν κρατάει για πάντα, ούτε η χαρά, ούτε η λύπη.

Κοιτάμε πάντα μπροστά και όλα φτιάχνονται, κυρίως τα υλικά.

Από το οπισθόφυλλο:

O Τομ και ο Μπαμπάς του λατρεύουν να φτιάχνουν μαζί πράγματα. Όμως ο Μπαμπάς του χάνει τη δουλειά του. Και μια θλίψη απλώνεται στο σπίτι σαν συννεφιά χειμωνιάτικη… μέχρι που ο Τομ σκαρφίζεται ένα σχέδιο για όλες τις τρελές τους εφευρέσεις και φτιάχνει κάτι εκπληκτικό

About Author

Μοιραστείτε το :