Σειρές

Εσύ βλέπεις The Queen’s Gambit;

Μοιραστείτε το :

Η σειρά που όλοι ξέρουν, όπως σας έλεγα κι εδώ!

Δεν ξέρω αν οι καραντίνες παίξαν ρόλο, αφού κλειστήκαμε μέσα και όλοι είδαμε και μια σειρά παραπάνω, πάντως το αποτέλεσμα είναι ένα: «Το Γκαμπί της Βασίλισσας» έχει καταρρίψει όλα τα ρεκόρ θέασης.

Και είμαι σίγουρη ότι πολλοί θα αγόρασαν σκακιέρες και θα ξεκίνησαν να παίζουν /μαθαίνουν σκάκι!

Εξαιρετική σειρά, αν είσαι και φαν του σκακιού, σου αρέσει διπλά!

Καταρχάς, σε καθηλώνει η πρωταγωνίστρια Anya Taylor-Joy, ηοποία, μπάι δε γουέι, θυμίζει σε κανέναν άλλον την Έμμα Στόουν η μόνο σε εμένα;

Τι πρόσωπο, τι έκφραση, τι μάτια ματάρες…. Η μισή της ηθοποιία γίνεται με το βλέμμα.

Όλη η σειρά είναι η πρωταγωνίστριά της. Ουαν μαν σόου, που λένε ή μάλλον γουάν γκερλ σόου!

Κατά δεύτερον, η σκηνοθεσία σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα της εποχής, ταξιδεύεις πίσω στον χρόνο, στις δεκαετίες 50-60, χαζεύεις τα ρούχα, το στιλ, τη μουσική, το τι επικρατούσε γενικά στην Αμερική του τότε!

Η υπόθεση:

Ένα εννιάχρονο κορίτσι η Μπεθ Χάρμον, μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα όπου η μαμά της -προκάλεσε ηθελημένα και – σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ η ίδια βγήκε από κει μέσα χωρίς γρατζουνιά, μεγαλώνει σε ένα ορφανοτροφείο.

Μια μέρα, πηγαίνοντας στο υπόγειο να τινάξει τον σπόγγο του πίνακα, βλέπει τον σιωπηλό επιστάτη κ. Σάιμπελ, να παίζει σκάκι.

Σαν μαγνητισμένη τον πλησιάζει και του ζητά να της μάθει. Εκείνος της δείχνει τα βασικά και γρήγορα καταλαβαίνει ότι πρόκειται περί παιδιού θαύματος.

Το παιδί θαύμα από κείνη τη στιγμή και μετά, δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλον πλην του σκακιού, της γίνεται εμμονή, εξασκείται “παίζοντας” με τη φαντασία της σε μια σκακιέρα στο ταβάνι τα βράδια που πέφτει για ύπνο.

Εξαιρετικές οι σκηνές που μας δείχνει πώς “παίζει” σκάκι μες το μυαλό της, στη φανταστική σκακιέρα του ταβανιού, μαντεύοντας όλες τις πιθανές κινησεις του αντιπάλου της και όλες τις πιθανές απαντήσεις της προς αυτόν!

Ο κ. Σάιμπελ λοιπόν, της άλλαξε τη ζωή όχι μόνο γιατί της έδειξε έναν μαγικό κόσμο για τον οποίο ξεκάθαρα γεννήθηκε αλλά και αργότερα, που της δάνεισε δέκα πολύτιμα δολάρια, που θα μπορούσε άνετα να μην της τα δώσει και βασικά δεν τα πήρε και ποτέ πίσω.

Χωρίς αυτά τα δέκα δολάρια, πιστεύω τίποτα δε θα γινόταν κι ας είχε ΤΟ ταλέντο. Χρειάζεται και λίγο τύχη εκτός από ικανότητες και ταλέντο, για να προχωρήσεις στη ζωή.

Και μάλλον της χρωστούσε η τύχη γιατί τη δοκίμασε αρκετά σαν παιδάκι.

Θα τα καταφέρει η ηρωίδα να πετύχει το όνειρο της ζωής της που είναι να γίνει grandmaster, η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο δηλ, σε ένα χώρο καθαρά ανδροκρατούμενο και με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από μικρό κοριτσάκι;

 Η ευφυΐα καμιά φορά αν βρει πρόσφορο έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια, ειδικά αν υπάρχει και κληρονομικότητα και πάντα πληρώνεις το τίμημά της.

“Έχεις το ταλέντο, έχεις και το κόστος”, όπως της είπε κι ο σοφός επιστάτης!

Η σειρά απευθύνεται στους άνω των 16 μια και υπάρχει ακατάλληλο λεξιλόγιο αλλά κυρίως γιατί δείχνει την ηρωίδα να κατεβάζει με τις χούφτες τα χάπια και να πίνει το αλκοόλ, όπως εμείς πίνουμε το νερό.

Σε δεύτερους ρόλους βλέπουμε γνωστά πρόσωπα, που έχουν “παίξει” από το Game of Thrones μέχρι και τον Χάρυ Πότερ!

Μερικές ακόμα πληροφορίες:

  1. Το Γκαμπί της βασίλισσας αποτελεί σκακιστικό άνοιγμα και υπάρχει και αποδεκτό και μη αποδεκτό. Το μελέτησα λίγο, γιατί γνώριζα μόνο τις βασικές κινήσεις, δεν είχα ιδέα για τις τόσες στρατηγικές, ονομασίες κλπ.
  2. Η σειρά είναι μεταφορά του βιβλίου του Γουόλτερ Τέβις (Walter Tevis), ο οποίος πέρασε τη ζωή του τζογάροντας και πίνοντας πριν το γυρίσει στο σκάκι! Τρία από τα έξι μυθιστορήματά του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο: The Hustler, The Color of Money και The Man Who Fell to Earth
  3. Θα τελειώσει πριν το καταλάβεις. Αποτελείται από μόνο 7 επεισόδια της μιας ώρας και δατς ολ φολκς! Μετά θα πρέπει να βρεις κάτι άλλο να δεις!

Και το τρέιλερ:

About Author

Μοιραστείτε το :