Βιβλία ενηλίκων

Η Δούκισσα της Πλακεντίας – Εκδόσεις Ψυχογιός

Μοιραστείτε το :

Διάβασα το βίβλιο «Η Δούκισσα της Πλακεντίας», που έγραψε ο Θάνος Κονδύλης, μου άρεσε πολύ και σας το προτείνω!

O συγγραφέας έχει κάνει πολύ καλή έρευνα για εκείνη και δεδομένου ότι από μόνη της είναι μια πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη προσωπικότητα, ήταν σίγουρο ότι θα έβρισκα ενδιαφέρον το βιβλίο.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για βιογραφία. Είναι μυθιστόρημα. Ιστορικό, ηθογραφικό αλλά σε κάθε περίπτωση, μυθιστόρημα.

Η υπόθεση αφορά σε εκείνην, προφανώς, το δηλώνει κι ο τίτλος του, αλλά όχι μόνο σε εκείνη.

Ας μιλήσουμε λίγο για τη Δούκισσα.

Πολύ μπροστά από την εποχή της, ελεύθερη, δυναμική, η Αμερικανογαλλίδα  Σοφ ντε Μπουρμπουά ερωτεύτηκε δυνατά και παράφορα τρεις φορές στη ζωή της.

Ούσα παντρεμένη και ουδεπόποτε χωρισμένη, γνώρισε κι ερωτεύτηκε σφόδρα τον Ιωάννη Καποδίστρια, στη συνέχεια -κι ελαφρώς παράλληλα- τον Ηλία Μαυρομιχάλη και τέλος τον λήσταρχο Μπίμπιση.

Κι οι τρεις αγαπημένοι της σκοτώθηκαν προ της ώρας τους κάτι που συνέβαλε στο μύθο της, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο μεγάλωνε κι έφτασε να έχει το μέγεθος μια χιονοστιβάδας. Και μόνο που είχε στο υπόγειο του σπιτιού της τη νεκρή της κόρη ταριχευμένη, έφτανε και περίσσευε.

Φυσικά, αν δεν ήταν εξαιρετικά πλούσια, πιο πλούσια και από τον Όθωνα και την Αμαλία, το βασιλικό ζεύγος που είχε η Ελλάδα τότε, δε θα μπορούσε να κάνει τη ζωή που έκανε, την οποία μπορείς να την πεις και εκκεντρική και ταραχώδη.

Ο χαρακτηρισμός της φιλελληνίδας είναι πολύ λίγος. Αυτά που πρόσφερε αυτή για την απελευθέρωση της Ελλάδας, δεν τα έκανε κανείς. Τρου στόρι.

Την αγάπησε την πατρίδα μας πολύ και γι’ αυτό επέλεξε να μείνει και να πεθάνει εδώ, ενώ μπορούσε να βρίσκεται οπουδήποτε -καλύτερα- αλλού!

Παράλληλα, στο βιβλίο παρακολουθούμε και την ιστορία μιας Αμερικανίδας δημοσιογράφου, της Δανάης Θόρτον που ταξίδεψε στην Ελλάδα με αποστολή να βρει και να πάρει συνέντευξη από τη Δούκισσα.

Κι εκείνη, όπως η Δούκισσα είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα ζωή, πώς λέμε μονότονη και συνηθισμένη; Καμία σχέση!

Ερωτεύτηκε σφόδρα, κινδύνεψε, έγινε το μήλο της έριδος ανάμεσα στην Βασίλισσα Αμαλία και την Δούκισσα της Πλακεντίας, τις δύο πιο ισχυρές γυναίκες της εποχής εκείνης, ταξίδεψε, έγινε πλούσια σε εμπειρίες και σε χρήματα.

Ωραίο μυθιστόρημα, καλογραμμένο, περιγραφικό, με γρήγορους διαλόγους.

Ρέει σαν νεράκι το διάβασμα κι η πλοκή της ιστορίας της Δανάης είναι αριστοτεχνικά δεμένη και δοσμένη με αυτήν της Δούκισσας, τις πρωταγωνίστριες του βιβλίου (δάσκαλε μου της δημιουργικής γραφής, αν με διαβάζεις, ξέρω ότι πάντα ένας είναι ο κεντρικός ήρωας, αλλά εδώ οι δύο κυρίες,κονταροχτυπιούνται!).

Αυτό που προσωπικά απόλαυσα, ήταν η Ελλάδα του τότε, το ταξίδι που έκανα πίσω στον χρόνο. Τα αμαξάκια με τα άλογα, τα σπιτάκια, οι φωτισμοί των δρόμων, τα επαγγέλματα, ήθη κι έθιμα της εποχής.

Τότε που οι Αμπελόκηποι ήταν εξοχή και ήθελες ξέρω γω 2 βδομάδες να φτάσεις από το Σύνταγμα εκεί!

Να σημειώσω και κάτι που δεν ξέρω αν ήταν στις προθέσεις του συγγραφέα να με κάνει να το πιστέψω ή μόνη μου το φαντάστηκα: νόμιζα ότι κάποια απο τις δυο ισχυρές κυρίες, η βασίλισσα κι η Δούκισσα θα “κέρδιζε” τη Δανάη, ενώ η άλλη θα της έκανε κακό.

Δε θέλω να πω κάτι παραπάνω να μην κάνω σπόιλερ!

Από το οπισθόφυλλο:

«Είμαι η Δούκισσα της Πλακεντίας, η Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν… Τον έρωτα τον γνώρισα πολύ καλά μόνο στη χώρα που σημάδεψε τη ζωή μου, την Ελλάδα. Εδώ κατάλαβα ότι ήταν η πατρίδα μου, λες και με περίμενε χρόνια…» 

Αθήνα 1846. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Δανάη Θόρτον φτάνει στην πόλη με σκοπό να πάρει συνέντευξη από την πλουσιότερη γυναίκα της Ελλάδας, τη διάσημη δούκισσα της Πλακεντίας. Ενώ περιηγείται στην Αθήνα του Όθωνα και της Αμαλίας, παντού ακούει τον κόσμο να μιλάει για αυτή την εκκεντρική γυναίκα. 

Μια μέρα η Δανάη θα γνωρίσει έναν όμορφο νέο, τον Ιωάννη Μαυρομιχάλη. Θα συνδεθούν ερωτικά και για αυτήν η Αθήνα θα γίνει η πόλη του έρωτα. 

Κάποια στιγμή η νεαρή δημοσιογράφος θα κληθεί επειγόντως στο παλάτι. Η βασίλισσα Αμαλία θα την προειδοποιήσει ότι έχει ενοχλήσει πολλούς με τις ερωτήσεις της για τη δούκισσα, για την οποία η βασίλισσα θα εκφραστεί με τα χειρότερα λόγια. Η Δανάη δε δίνει σημασία, καθώς καταλαβαίνει την αντιπαλότητα των δύο γυναικών.

Αλλά δεν υποψιάζεται ότι ο τροχός της μοίρας ήδη γυρίζει εναντίον της. Σύντομα παλαιοί εφιάλτες θα ζωντανέψουν και εχθροί από το παρελθόν θα φανερωθούν. Θα χτυπήσουν αυτήν και τον αγαπημένο της Ιωάννη, αφήνοντας στο κορμί και στην ψυχή της βαθιά σημάδια. 

Η Δανάη, αναζητώντας τη λύτρωση στο ακαθόριστο πεπρωμένο της, θα πρέπει να διαβεί τους σκοτεινούς διαδρόμους του παλατιού μιας γυναίκας η οποία από καιρό την παρακολουθεί.  

Η συγκλονιστική ιστορία της λησμονημένης δούκισσας της Πλακεντίας, μιας γυναίκας που πάλεψε μόνη ενάντια στη μοίρα, με μοναδικό όπλο την αγάπη της για την Ελλάδα.

About Author

Μοιραστείτε το :