σχολείο
Αγαπητό μου ημερολόγιο,  Σκέφτομαι και γράφω

Καλή αρχή πρωτάκι μου!

Μοιραστείτε το :

Παιδί μου,

αγόρι μου, ψυχή μου, λατρεία μου, αύριο θα πάρεις τη σάκα σου και θα πάμε μαζί στο νέο σου «μεγάλο σχολείο». Θα κάνουμε μαζί τον καθιερωμένο αγιασμό, θα σου δώσουν ολοκαίνουρια βιβλία με γράμματα που τόσο αγαπάς και θα πάρεις μια πρώτη γεύση από το δημοτικό.

Καλή αρχή και καλή προσαρμογή να έχεις φουντουκάκι μου στη νέα σχολική χρονιά και σε όλες αυτές τις μεγάλες αλλαγές που θα βιώσεις. Γιατί, η πρώτη δημοτικού είναι εντελώς διαφορετική από το νηπιαγωγείο και το σχολείο, όπως το γνώριζες ως τώρα.

Πλέον είσαι έξι χρονών, θα κάθεσαι σε θρανίο και θα πρέπει να παραμένεις εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας, μέχρι να ακούσεις το κουδούνι. Θα έχεις ολιγόλεπτα διαλείμματα και μετά θα πρέπει να ξαναμπαίνεις στη τάξη και να κάνεις μάθημα. Δε θα μπορείς να μιλάς στο διπλανό σου, στον μπροστινό, στον απέναντι, δε θα σηκώνεσαι για να παίξεις ή επειδή το θέλησες κάθε τρεις και λίγο. Αυτά θα τα κάνεις στα προγραμματισμένα διαλείμματα.

Δε σε φοβάμαι ως προς το μαθησιακό κομμάτι. Αυτό το έχεις, ήταν το ενδιαφέρον σου από πολύ μικρό παιδάκι. Οι αριθμοί κι οι αλφαβήτες, ελληνικές και ξένες, πάντα σε γοήτευαν. Τριών χρονών έγραφες κι όσο προσπαθούσα εγώ να σου κινήσω το ενδιαφέρον με παιχνίδια και να σε ξεκολλήσω από τα «μαθήματα», τόσο εσύ έπαιρνες τα αυτοκινητάκια και τις μπάλες και σχημάτιζες με αυτά γράμματα της αλφαβήτας.

Όμως το σχολείο δεν είναι μόνο τα γράμματα κι οι αριθμοί. Είναι οι σχέσεις που θα χτίσεις με τα παιδιά γύρω σου, τα συνομήλικα και τα μεγαλύτερα, το πώς θα αντιμετωπίσεις διάφορες καταστάσεις που θα προκύψουν μέσα στην τάξη αλλά κι έξω στο προαύλιο. Το σχολείο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, θα είσαι μαζί με κόσμο που θα ταυτιστείς αλλά θα συναναστραφείς και παιδιά με εντελώς διαφορετική διαπαιδαγώγηση από τη δική σου.

Μπορεί κάποιος να σε στενοχωρήσει, να σε πληγώσει κι η μαμά δε θα είναι εκεί, να βάλει τα πράματα στη θέση τους. Θέλω να πιστεύω ότι σου δώσαμε τα εφόδια με τον μπαμπά σου να μπορείς μόνος σου να αντιμετωπίσεις το «καινούριο», το απρόβλεπτο, το οτιδήποτε έξω από την comfort zone σου.

Εύχομαι να σε έχω κάνει να καταλάβεις την έννοια του «μαρτυριάρη». Μαρτυριάρης, όπως σου έχω εξηγήσει αρκετές φορές, προσπαθώντας να σου κάνω πλύση εγκεφάλου ώστε να μη διστάσεις να μου πεις κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω, είναι να φανερώνεις τις κρυψώνες των φίλων στο κρυφτό, αλλά όχι να πεις στη δασκάλα ή στο δάσκαλο και οπωσδήποτε στη μαμά και τον μπαμπά, ότι κάποιος σε στενοχώρησε, πείραξε, άγχωσε, φόβισε, σου έκανε κάτι που σου προκάλεσε το οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα.

Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να μοιραστείς με τη μαμά και τον μπαμπά και δεν υπάρχει τίποτα που να έχεις κάνει, όσο άσχημο και να νομίζεις ότι είναι, που να μας κάνει να σε αγαπήσουμε λιγότερο, απ΄ όσο σε αγαπάμε.

Εύχομαι οι δάσκαλοι σου να είναι άξιοι συνεχιστές εκείνων που είχες στον παιδικό σταθμό – νηπιαγωγείο «Καραμέλα» που τίμησαν τον τίτλο του παιδαγωγού και πάντα θα τους είμαι ευγνώμων για ό,τι σου προσέφεραν.

Εύχομαι, αν χρειαστεί, να μπορείς να απευθυνθείς σε εκείνους, να σε σεβαστούν και να σε βοηθήσουν, να μην αδιαφορήσουν αλλά να διευθετήσουν το όποιο ζήτημα προκύψει και χρειάζεται διευθέτηση από κάποιον ενήλικα.

Στον καινούριο χώρο που θα βρίσκεσαι, δε θα είναι όλοι άγνωστοι. Θα έχεις μαζί σου κι ένα φίλο σου κι αυτό με ηρεμεί και με χαροποιεί και ξέρω ότι και σένα θα σου δώσει δύναμη και αυτοπεποίθηση να έχεις ένα οικείο πρόσωπο να βλέπεις στη λαοθάλασσα των αγνώστων παιδιών.

Εκτιμώ πολύ την οικογένεια του και αγαπώ και το ίδιο το παιδί και χαίρομαι που θα συνεχίσετε να συμπορεύεστε. Μακάρι να κρατήσει η φιλία σας στο χρόνο, έχω φιλίες αντίστοιχα τέτοιες και μου είναι πολύτιμες. Μαζί, αν δείτε κάποιο παιδάκι να κάθεται μόνο του, βοηθήστε το να προσαρμοστεί, πηγαίνετε να του μιλήσετε, κάντε το παρέα, θα μπορούσε να είναι ένας από τους δυο σας.

Καμία φορά σκέφτομαι ότι κάνω προβολή του δικού μου άγχους πάνω σου και προσπαθώ να το τιθασεύσω και να μη σε οδηγώ, έστω και υποσυνείδητα, μέσω της αύρας μου σε στρεσογόνες καταστάσεις. Για παράδειγμα εμένα μικρότερη με φόβιζε κάθε τι καινούριο, είχα ανασφάλειες και συνήθως παρέμενα στο λιμάνι και δε σάλπαρα παραέξω.

Εσύ είσαι ένας διαφορετικός και ξεχωριστός άνθρωπος από εμένα και θέλω να πιστεύω ότι με τον μπαμπά σου έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τολμάς να πραγματοποιείς τα όνειρά σου και να προσπαθείς για να ανταπεξέλθεις με επιτυχία το κάθε τι που επιθυμείς με τις δικές σου δυνάμεις. Παράλληλα, πιστεύω ότι γνωρίζεις καλά ότι είμαστε σύμμαχοί σου και θα σε βοηθήσουμε με όλο μας το «είναι» όταν μας το ζητήσεις, όταν μας χρειαστείς.

-Μαμά, θα γίνω αστροναύτης, θα έρχεσαι μαζί μου στον πύραυλο; Με είχες ρωτήσει κάποια στιγμή.

Θα είμαι πάντα δίπλα σου, στη γη και στο διάστημα.

Καλή αρχή αγάπη μου!

About Author

Μοιραστείτε το :