Κυκλοφορώ και αρθρογραφώ,  Σκέφτομαι και γράφω

Μη φοβού την πεθερά!

Μοιραστείτε το :

κακια πεθερα

Η τηλεόραση αναπαράγει το στερεότυπο των κακών πεθερικών, ιδίως της κακιάς πεθεράς και την αντίληψη ότι υπάρχει εξαρχής αμοιβαία αντιπάθεια και κόντρα με τη νύφη ή το γαμπρό. Αυτό έχει τις ρίζες του στο βάθος των αιώνων, αλλά όπως όλα τα στερεότυπα, καλό θα ήταν να το ανατρέψουμε και να το αφήσουμε πίσω μας.

Δεν είναι όλες οι πεθερές σαν τη Θεοπούλα του «παρά πέντε» που κοντή ανέβαζε τη νύφη της, κοντή την κατέβαζε, ούτε σαν αυτές σε έτερο πετυχημένο σίριαλ της τηλεόρασης, «7 θανάσιμες πεθερές». Ούτε φυσικά όλοι οι πεθεροί κάνουν καψόνια στο γαμπρό τους, όπως ο τηλεοπτικός χαρακτήρας του Πέτρου Φιλιππίδη, στο σίριαλ «50-50».

Καταρχάς, κανείς δεν κέρδισε κάτι με το να είναι προκατειλημμένος. Γιατί να ξεκινάς αρνητικά διακείμενος προς οτιδήποτε; Γιατί να έχεις δεδομένο ότι η μελλοντική σου πεθερά θα είναι η κινηματογραφική Τασσώ Καββαδία;

Με αρνητική ενέργεια, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορείς να έχεις. Σκέψου ότι αυτή η γυναίκα μεγάλωσε ένα σωστό παιδί με αρχές, το οποίο επέλεξες για σύντροφό σου. Άρα, κάτι καλό έχει κάνει εκ των πραγμάτων. Ξεκινάμε, λοιπόν, με πρόσημο θετικό.

Μα, τι είναι η πεθερά; Επιθετικός προσδιορισμός; Ιδιότητα; Ταμπέλα; Κάτι στο οποίο αυτόματα μεταμορφώνεται κάθε γυναίκα κάποια στιγμή στη ζωή της; Δηλαδή, μέχρι κάποιο σημείο είναι ένα ισορροπημένο, διακριτικό, ευγενικό πλάσμα και μετά μετατρέπεται σε κάποια που βάζει στόχο της ζωής της να τη σπάει στη νύφη της;

Ένας ώριμος άνθρωπος έχει διαμορφωμένη προσωπικότητα και συγκεκριμένο χαρακτήρα, πολύ πριν μεγαλώσει το παιδί του και γνωρίσει το σύντροφό του. Ο άνθρωπος δεν αλλάζει εύκολα και σίγουρα δεν παθαίνει μετάλλαξη. Αν τα άτομα που έγιναν ή θα γίνουν πεθερικά σου λοιπόν, ήταν εξαρχής καλοί άνθρωποι, έτσι θα παραμείνουν. Όχι μόνο δε θα σε δουν ανταγωνιστικά, αλλά θα σου συμπεριφερθούν σαν γονείς. Αν βλέπουν δε, χαρούμενο το παιδί τους, τότε αυτό να το έχεις σίγουρο!

Ρόλο, βέβαια, παίζει και το πώς συμπεριφέρεσαι κι εσύ. Αν εσύ είσαι ξινός, λόγω προκατάληψης, ξινίλα θα λάβεις. Αν συμπεριφερθείς φυσιολογικά, το ίδιο θα έχεις να εισπράττεις. Δούναι και λαβείν. Ο ανοιχτός και θετικός άνθρωπος δίνει ευκαιρίες και χρόνο να βολιδοσκοπήσει, αν και πόσο ταιριάζουν τα χνώτα του με τους άλλους, όπως λογικά κάνει μ’ όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις του. Διαφωνίες κι εντάσεις, μπορούν να υπάρξουν κι είναι φυσιολογικό, όπως σ’ όλες τις ανθρώπινες σχέσεις.

Εξαρτάται και τι σου βγάζει ο άλλος. Κάποιοι άνθρωποι εκμαιεύουν τον καλύτερο εαυτό μας, κάποιοι το χειρότερο. Έχω όμως και καλά νέα. Έστω, ότι οι μεν βγάζουν το χειρότερο εαυτό των δε. Ξέρεις, μπορείτε να μην κάνετε παρέα.

Σας υποχρεώνει κανείς να συναναστρέφεστε καθημερινά; Δε ζούμε δεκαετίες πίσω, που τα ζευγάρια έμεναν μαζί με τα πεθερικά ή που η γυναίκα έμενε σπίτι για το νοικοκυριό, το οποίο έλεγχε η πεθερά.

Οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, όπως κι οι εποχές που οι γαμπροί κι οι νύφες αποκαλούσαν την πεθερά τους, μια άγνωστη γυναίκα μέχρι πρότινος, «μητέρα». Τώρα τις αποκαλούμε με το όνομά τους και το «κυρία» μπροστά, διότι έχουμε και τρόπους, ή τις μιλάμε στον ενικό, αν είναι νέες, μοντέρνες κι εφόσον μας το έχουν ζητήσει.

Αν και για το τελευταίο, φρόντισε να κρατήσεις τα προσχήματα. Δε χρειάζονται κολλητιλίκια. Κολλητούς έχεις, τα πεθερικά σου παίζουν σ’ άλλη κατηγορία. Φιλική σχέση με την ευρεία έννοια, που στηρίζεται στην κατανόηση και τον αλληλοσεβασμό, είναι βεβαίως επιθυμητή. Όμως φίλοι δεν είστε και δε θα γίνετε. Έκαστος στο είδος του.

Kαλό είναι να υπάρχει μια απόσταση και μεταξύ των σπιτιών σας. Να είναι κοντά τόσο-όσο. Αν τα πεθερικά επιθυμούν και μπορούν, από θέμα ηλικίας και χρόνου, να φροντίζουν τα εγγόνια τους, είναι ιδανικό να μένετε κοντά. Κοντά ναι, πάνω-κάτω όροφο, όχι. Ας παρεμβάλλονται μερικές πολυκατοικίες ανάμεσα, ρε αδερφέ!

Σκέψου ν’ απλώνεις ρούχα στα σχοινιά του μπαλκονιού σου και να σου πέσει στην πυλωτή το σέξι εσώρουχο; Να το δει και να το μαζέψει η πεθερά; Λίγο άβολο δε θα ‘ναι; Σοβαρά τώρα, εξασφάλισε μια απόσταση ασφαλείας, γιατί αν μένετε στην ίδια πολυκατοικία, όσο καλοί και συνεννοήσιμοι άνθρωποι κι αν είστε εσείς και τα πεθερικά, προβλήματα θα προκύψουν.

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν», που λέγανε κι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Γιατί όσο κι αν σε βολεύει η βοήθεια των πεθερικών σε κάτι που θα χρειαστείς, θα το βρεις μπροστά σου αργότερα.

Αν παρ’ όλα αυτά, μένετε στην ίδια πολυκατοικία, όταν θα δημιουργηθεί η παρεξήγηση, που σίγουρα θα δημιουργηθεί, το μυστικό είναι το εξής: Δεν τη λες ποτέ στα πεθερικά σου. Κάθε γιος και κόρη αναλαμβάνει τους δικούς του γονείς. Όσο και να τσακωθείς με τους γονείς σου, θα τα βρείτε το επόμενο λεπτό. Αν τσακωθείς με τα πεθερικά, θα γίνει όντως περασμένο, αλλά ποτέ ξεχασμένο.

Η σχέση μας με τους γονείς μας είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς το αίμα νερό δε γίνεται. Όλες οι άλλες σχέσεις, θέλουν τη δουλίτσα τους. Καλή διάθεση να υπάρχει και προσπάθεια για να πετύχουν. Έτσι βγαίνουν κερδισμένοι όλοι οι συμμετέχοντες.

Πρώτη δημοσίευση στο pillowfights.gr

About Author

Μοιραστείτε το :