Κυκλοφορώ και αρθρογραφώ,  Σκέφτομαι και γράφω

Σύζυγος, μάνα, γκόμενα, φίλη

Μοιραστείτε το :

Χρόνος είναι και κυλάει. Φεύγει σαν το γάργαρο νερό και πίσω δε γυρνάει, λέει ο σοφός λαός. Μετράς τα κεράκια στην τούρτα σου, που πλέον χρειάζεσαι πνευμόνια ελεύθερου δύτη για να σβήσεις και δεν πιστεύεις, ότι αυτός ο αριθμός είναι όλος δικός σου!

Πότε από νεαρή κοπέλα χωρίς υποχρεώσεις, απέκτησες τόσους ρόλους; Σύζυγος, μάνα, εργαζόμενη, νοικοκυρά, με κυρίαρχο όλων, αυτόν της μάνας. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πότε πλησίασες, τα ακουμπάς σχεδόν τα δεύτερα άντα.

Μέσα σου εκτός από Μαίρη Παναγιωταρά, που συνοψίζει σ’ ένα ονοματεπώνυμο τους παραπάνω ρόλους, νιώθεις το ίδιο νέα με πριν στο πιο κουρασμένο της.

Ο χρόνος βέβαια τρέχει. Εδώ το μωρό σου έγινε ολόκληρο παιδί κι όταν του μιλάς, ακούγεσαι σαν τη μαμά σου που κορόιδευες κάποτε ή κλείνουν τα μάτια σου απ’ τη νύστα νωρίς το βράδυ κι εκεί συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι και στη πρώτη σου νιότη! Τι σημαίνει πρώτη νιότη όμως και πότε τελειώνει; Υπάρχει καταγεγραμμένο κάποιο χρονικό deadline;

Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που ζούνε και σκέφτονται σαν γέροι, υπάρχουν και μεγαλύτερες ηλικίες, που νιώθουν και συμπεριφέρονται νεανικά, δεν εφησυχάζουν και είναι πιο δραστήριες από πολλές μικρότερές τους.

Κι όταν λέω συμπεριφέρονται νεανικά, δεν εννοώ να κάνουν πράγματα που δεν αρμόζουν στην ηλικία τους, διότι κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο. Απ’ την άλλη, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Δικιά του είναι η ζωή, δε θα ζητήσει την άδεια κανενός.

Έχεις όρεξη λοιπόν να κάνεις πράγματα και τα κάνεις! Είσαι δραστήρια και συμπεριφέρεσαι σαν να σου έχουν φυτρώσει φτερά στην πλάτη. Ειδικά, όταν είσαι με το παιδί σου, που προηγείται πάντα κι όλων!

Όταν έγινες μαμά, οι αντοχές, οι προτεραιότητες και τα «θέλω» σου, άλλαξαν για τα καλά και για πάντα. Να και κάπου που ισχύει το «για πάντα».

Σηκώνεσαι λοιπόν το πρωί, ετοιμάζεις το παιδί για το σχολείο, πας στη δουλίτσα σου, επιστρέφεις, οργανώνεις τα του σπιτιού και μετά βάζεις μουσική στη διαπασών και χορεύετε στο σαλόνι. Παίζεις σαν παιδί με το παιδί σου κι απολαμβάνεις κάθε στιγμή!

Γεμίζετε μια πλαστική πισίνα με νερό στο μπαλκόνι, βάζετε μαγιό κι οι δύο και πλατσουρίζετε. Δημιουργείτε μαζί κατασκευές και χειροτεχνίες, τρέχετε, σκαρφαλώνετε σε πάρκα και παιδότοπους, κάνετε τραμπολίνο. Δεν το παρακολουθείς να παίζει, παίζεις μαζί του κι εσύ. Γιατί μπορείς και κυρίως θέλεις.

Αρχικά, όταν γέννησες, δεν είχες άλλη επιθυμία, πέραν του να ασχολείσαι μόνο με το μωρό σου. Όταν πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα, συνήλθες απ’ το δίπτυχο εγκυμοσύνης και γέννας, οργανώθηκες λίγο και μπήκε κάποιο σχετικό πρόγραμμα, αναδύθηκαν στην επιφάνεια και τα άλλα σου «θέλω».

Πάνω απ’ όλα μαμά, αλλά όχι μόνο μαμά. Η ζωή σου είναι το παιδί σου, αλλά κι ο άντρας που επιθυμείς, οι φίλες σου, η δουλειά σου και κυρίως εσύ η ίδια. Θέλεις να δώσεις χρόνο σε όλα. Και μπορείς να το κάνεις με τη σημαντική βοήθεια του συζύγου.

Ευτυχώς οι σύγχρονοι μπαμπάδες βοηθούν στα του σπιτιού και του παιδιού. Μια ισορροπημένη, χαρούμενη μαμά, μεγαλώνει ισορροπημένα, χαρούμενα παιδιά.

Πού βρίσκεις χρόνο σε ρωτάνε. Όποιος θέλει, βρίσκει χρόνο, όποιος δε θέλει, βρίσκει πρόφαση, λέει ένα γνωμικό. Το μυστικό είναι ότι δε σπαταλάς την ενέργειά σου σε ανούσια πράγματα. Οι στιγμές μετράνε κι οι δουλειές έχουν τον ατελείωτο.

Δεν πειράζει που το σαλόνι σου δεν είναι στην εντέλεια ή που ο νεροχύτης έχει άπλυτα. Μοιράζεις κι αρμοδιότητες στους πρόθυμους γύρω σου. Ο συγκεντρωτισμός δε βγήκε σε καλό για κανένα.

Άσε που κάποια πράγματα συνδυάζονται. Τι σε εμποδίζει την ώρα που στο φούρνο μαγειρεύεται κάποια νοστιμιά και το παιδί βρίσκεται στην αγκαλιά του Μορφέα, εσύ να βρίσκεσαι στην αγκαλιά του άντρα σου και να μαγειρεύετε νοστιμιές άλλου είδους; ‘Η να κοιμάσαι και τον φούρνο να τον κλείσει ο σύζυγος; Κι αυτό επιθυμία σου είναι, αν αυτό είναι που σου λείπει.

Δεν είναι απαραίτητο η φροντίδα του εαυτού σου να περιλαμβάνει κάποια δραστηριότητα, ας είναι κάτι τεμπέλικο. Μπορεί να θες να δεις Game of Thrones, που όλοι έχουν δει τα επεισόδια βδομάδες πριν και κάνεις αγώνα μετ’ εμποδίων ν’ αποφύγεις τα spoilers.

Μπορεί απλώς να θες να περάσεις ένα δίωρο με τις φίλες σου, με κουβεντούλα και καφέ ή με ποτό και χορό σε πιο βραδινή βερσιόν, όπως κάνατε μια δεκαετία πριν. Η συχνότητα αλλάζει, αλλά η ανάγκη να το κάνεις πού και πού παραμένει.

Το μυστικό είναι ν’ απολαμβάνεις την κάθε στιγμή με τον αντίστοιχο ρόλο σου. Όταν είσαι με τις φίλες σου, είσαι φίλη, όταν είσαι στη δουλειά σου, είσαι επαγγελματίας, όταν είσαι με τον άντρα σου, είσαι γκόμενα κι όταν είσαι με το παιδί σου, είσαι μαμά.

Κι επειδή αυτά που κάνεις, τα θέλεις και τα απολαμβάνεις, τότε τις βρίσκεις τις αντοχές, γιατί παίρνεις δύναμη, σαν να πέφτεις μέσα στο καζάνι με το μαγικό φίλτρο του Δρυίδη στον Αστερίξ.

Γενικά ανακαλύπτεις ότι από τότε που γέννησες, έχεις πιο πολλές αντοχές και βρίσκεις χρόνο να τα κάνεις όλα, ενώ νεότερη κι ελεύθερη δε σου έφτανε ο χρόνος, ούτε για τα μισά απ’ αυτά που κάνεις τώρα.

Φροντίζεις να γεμίζεις μπαταρίες, ν’ αλλάζεις παραστάσεις, ν’ ανανεώνεσαι, γιατί έτσι αποδίδεις περισσότερο σε όλους τους ρόλους σου!

Το μυαλό και το πνεύμα δεν γερνάνε ταυτόχρονα με το κορμί. Υπάρχουν άνθρωποι που ποτέ δε γέρασαν, απλώς ωρίμασαν κι είναι αξιοζήλευτοι!


Πηγή φωτογραφίας

Πρώτη δημοσίευση στο pillowfights.gr

About Author

Μοιραστείτε το :