comedy festival
Σκέφτομαι και γράφω

Stand Up Comedy!

Μοιραστείτε το :

Ποια η γνώμη σας για το stand up comedy?

Το stand-up comedy είναι ένα είδος κωμωδίας με πολύ μεγάλη ιστορία στο εξωτερικό, αλλα μικρή στη χώρα μας.Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποκτάει μεγάλη δημοφιλία, υπάρχουν πλέον γνωστά ονόματα, έχει δικό του φεστιβάλ και στο ίντερνετ με τα διάφορα βίντεο που ανεβαίνουν στο u tube γίνεται «το καμός».

Εμένα η πρώτη μου επαφή με το αντικείμενο ήταν στο «φέτα με τη Βασίλισσα» με την Κατερίνα Βρανά. Δεν ήξερα τίποτα για τη Βρανά πριν από αυτή την παράσταση, δεν γκούκλαρα καν, πήγα εντελώς ανίδεη για το τι θα παρακολουθήσω κι ελαφρώς επιφυλακτική.

Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα ότι θα χάσω το βράδυ μου, καθισμένη σε μια καρέκλα και παρακολουθώντας έναν άνθρωπο πάνω στη σκηνή να μου λέει αστεία και να προσπαθεί να με κάνει να γελάσω επί τούτου. Μου φαινόταν πολύ δύσκολο εγχείρημα κι ας είμαι χαχανούλα.

ΤΗ ΛΑΤΡΕΨΑ. Την Κατερίνα Βρανά, εννοώ. Δε χρειάστηκε να προσπαθήσει ιδιαίτερα να με κάνει να γελάσω, διότι ό,τι έλεγε η κοπέλα με το τρελιάρικο μαλλί, μου προκαλούσε αυτόματα από απλό χαμόγελο, έως δυνατό γέλιο.

Ίσως μου χτύπησε κάποια φλέβα, διότι σχολίαζε τα στερεότυπα και τις διαφορές Ελλήνων και Βρετανών και η θεματολογία αυτή μου άρεσε, ήταν στα ενδιαφέροντά μου. Ο χρόνος που έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Leeds της Αγγλίας, αφενός, ήταν από τους καλύτερους της ζωής μου, αφετέρου, όσες φορές έχω πάει ΛονδίνοΟυαλιοΣκωτία, θέλω κι άλλες τόσες!  Ό,τι είπε ήταν όλα ένα προς ένα, πολύ πετυχημένα κι επιβεβαιώνω ότι ισχύουν. Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτά καθ’ αυτά αστεία, αλλά κι ο τρόπος παρουσίασής τους.

Μακάρι η κοπέλα να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που της έτυχε και να επανέλθει δριμύτερη. Την περιμένουμε όλοι οι φαν της κι είμαστε πολλοί.

Έκτοτε, δεν ξαναπήγα σε stand up, μέχρι πρόσφατα. Κι αυτό, αφενός γιατί ο ελεύθερος χρόνος εκμηδενίστηκε, αφετέρου, ήμουν κάπως αρνητική. Γιατί; Γιατί είχα ακούσει με μισό αυτί (και μετά έβλεπα με μισό μάτι) κάποια βίντεο στο u tube που δε μου άρεσαν. Δε γελάω αν ακούω βρισιές και τέτοια, μου θυμίζει λίγο επιθεώρηση αυτό το στιλ.

comedy festival

Ωστόσο, πριν μερικές βδομάδες πήγαμε με το σύζυγο, που το ήθελε πολύ, στο Athens Comedy Festival 2018. Παρακολουθήσαμε, μεταξύ άλλων, κι ένα Comedy Battle” ανάμεσα σε stand up comedians. Σε αυτό, όπως καταλαβαίνεις κι από το “battle”, «μονομαχούσαν» ανα δύο οι κωμικοί λέγοντας αστεία, κι όποιος έκανε τον άλλο να γελάσει πρώτος, κέρδιζε. Αυτό συνεχιζόταν μέχρι να μείνει ένας τελευταίος, ο οποίος ήταν κι ο μεγάλος νικητής.

Υπήρχαν ένα τσούρμο κωμικοί, κάποιοι πολύ γνωστοί, π.χ. ο Ηλίας Φουντούλης, αλλά εγώ θέλω να γράψω σε αυτήν την ανάρτηση, για τον εξής ένα, τον Αριστοτέλη Ρήγα.

Γιατί, γι’ αυτόν πήγαμε άλλωστε στο φεστιβάλ. Μου είχε πει ο σύζυγος ότι έχει πολλή πλάκα, τον έχει δει τέσσερις φορές, είναι τύπος που θα μπορούσε να είναι φίλος μας, θα γελάσω με το χιούμορ του,κλπ.

Πήγα κρατώντας μικρό καλάθι, γιατί ο άντρας μου έχει δύο ειδών χιούμορ και το ένα από τα δύο, το γυμνασιακό, το κάφρικο, δε με τρελαίνει, σε αντίθεση με το άλλο το πανέξυπνο, το υπερφανταστικό, που με γοητευει και λέω έχω παντρευτεί τον πιο έξυπνο άνθρωπο στον κόσμο.

Πάμε πάλι στο stand up και τον Αριστοτέλη Ρήγα, που είναι και βραβευμένος κωμικός, για όσους δε γνωρίζουν, είχε πάρει το 1ο βραβείο Κριτικής Επιτροπής και Κοινού  στο 2ο Φεστιβάλ stand up comedy.

Που λες μπήκαμε στο δωμάτιο που θα έκανε το πρόγραμμά του και καθήσαμε στις πρώτες θέσεις.

Αγχώθηκα και λίγο που καθήσαμε τόσο μπροστά, γιατί λέω αν δε μ’αρέσει, αν δε γελάω, θα με βλέπει ο άνθρωπος εκεί ακούνητη αγέλαστη και θα σκέφτεται «τι ήρθε η μαλ#κισμένη να κάνει εδώ, μου κάθισε και μπροστά – μπροστά».

Κατά το συνήθειό μου, αγχώθηκα για κάτι προκαταβολικά και τσάμπα, διότι ο άνθρωπος ήταν απολαυστικός και γέλασα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, σε ό,τι κι αν είπε. Θα ήταν παράλειψη να μη γράψω ότι μου άρεσε πολύ κι ο Γιάννης Ρούσσος που άνοιξε το πρόγραμμά του Ρήγα. Ήταν πολύ καλός κι έδωσε καλό lead in.

Επιστρέφω πάλι στον Ρήγα! Ο άνθρωπος, έχει κωμική φλέβα, είναι ταλεντάρα. Κατάλαβα εντελώς γιατί αρέσει στον άντρα μου,  ήταν σαν να άκουγα τον άντρα μου, βασικά. Έχουν το ίδιο χιούμορ. Από το καλό, εννοώ. Οπότε, Αριστοτέλη Ρήγα, αν φοβάσαι μη μείνεις μόνος (που λες και στα αστεία σου), δε θα μείνεις!

Πήρε και την κιθάρα του στο δεύτερο μισό κι έκανε κάτι απολαυστικά mash-ups. Έπαιζε για παράδειγμα ξένα κομμάτια, βάζοντας τους ελληνικό στίχο από γνωστές ελληνικές επιτυχίες, πχ μουσική Nirvana με στίχο φραγκοσυριανής ή κάτι τέτοιο. Και το ανάποδο. Πολύ έξυπνο, ξαναλέω. Έχει πολύ ωραία φωνή παρεμπιπτόντως, ωραία χροιά.

comedy festival

Μετά, μεταφερθήκαμε σε μια άλλη αίθουσα για να παρακολουθήσουμε τα solo λογοπαίγνια κι άλλων κωμικών, αλλά και τη μεταξύ τους μάχη και τον απολαύσαμε κι εκεί. Μάχιμος αν και ήταν σκληρός ο ανταγωνισμός!

Στα λογοπαίγνια επίσης, ξεχώρισα τον Αγγελο Σπηλιώπουλο. Μου έκανε τρελό κλικ, ο τρόπος που μιλούσε και το πρόσωπό του. Κι ο Πάρης Ρούπος μ’ άρεσε και βασικά όλοι μ’αρέσαν, είχαν πολύ καλά αστεία. Μπράβο στα παλικάρια.

Είναι πολύ έξυπνοι και ετοιμόλογοι. Θα μου πεις, αν δεν ήταν, θα κάνανε άλλο επάγγελμα. Σωστό.

Προς το τέλος, κάναν ένα παιχνίδι, το γνωστό σε όλους «όνομα – ζώο – φυτό -πράγμα». Το κοινό έλεγε την αλφαβήτα και στο γράμμα που άκουγε το «στοπ», οι κωμικοί έπρεπε ένας – ένας με τη σειρά, να συνδυάσουν δύο κατηγορίες και να κάνουν ένα λογοπαίγνιο. Αυτοσχεδίαζαν στο δευτερόπτο και μερικά, πραγματικά, ήταν πολύ πετυχημένα.

Με κάποια απο αυτά, το κοινό χτυπιόταν σε γέλιο διαρκείας. Θα γελούσες είτε με το αστείο του κωμικού κι αν δε γελούσες με αυτό, θα γελούσες με αυτόν που γελούσε με αυτό. Μια φορά, θα γελούσες.

Το κοινό είχε από εφήβους μέχρι…40ντάρηδες, την ηλικία μας δηλ. που είναι η καλύτερη, γιατί βασικά, μερικά αστεία για να τα πιάσεις σε όλο τους το μεγαλείο, θα πρεπε να είσαι στην ηλικία αυτή.

Θα κλείσω την ανάρτηση, λέγοντας το σχετικό – άσχετο, ότι κι ο δικός μας χολυγουντιανός σταρ, Ζακ Γαλυφιανάκης κάνει stand up comedy. Έχοντας δει την ερμηνεία του στο Hungover, αλλά και κανά δυο συνεντεύξεις του, πιστεύω θα ‘ναι καταπληκτικός. Οι γκριμάτσες του και το χιούμορ του, πρέπει να ειναι όλα τα λεφτά!

Μέχρι το επόμενο stand up, εις το επανιδείν!

Μοιραστείτε το :