comedy festival
Αγαπητό μου ημερολόγιο

Stand Up Comedy!

Μοιραστείτε το :

Ποια η γνώμη σας για το stand up comedy?

Το stand-up comedy είναι ένα είδος κωμωδίας, όπως καταλαβαίνεις και από τα συμφραζόμενα, με πολύ μεγάλη ιστορία στο εξωτερικό, αλλα μικρή στη χώρα μας.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποκτάει κοινό, έχει δικό του φεστιβάλ και στο ίντερνετ με τα διάφορα βίντεο που ανεβαίνουν στο YouTube γίνεται «το καμός».

Η πρώτη μου επαφή με το αντικείμενο ήταν στο «Φέτα με τη Βασίλισσα» με την Κατερίνα Βρανά. Δεν ήξερα τίποτα για τη Βρανά πριν από αυτή την παράσταση, δεν γκούκλαρα καν, πήγα εντελώς ανίδεη κι ελαφρώς επιφυλακτική για το τι θα παρακολουθήσω .

Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα ότι θα χάσω το βράδυ μου, καθισμένη σε μια καρέκλα και παρακολουθώντας έναν άνθρωπο πάνω στη σκηνή να μου λέει αστεία και να προσπαθεί να με κάνει να γελάσω επί τούτου. Μου φαινόταν πολύ δύσκολο εγχείρημα κι ας είμαι χαχανούλα.

ΤΗ ΛΑΤΡΕΨΑ. Την Κατερίνα Βρανά, εννοώ. Δε χρειάστηκε καν να προσπαθήσει να με κάνει να γελάσω, διότι ό,τι έλεγε, όπως το έλεγε η κοπέλα με το τρελιάρικο μαλλί, μου προκαλούσε αυτόματα από απλό χαμόγελο, έως δυνατό γέλιο.

Ίσως μου έκανε κλικ, ότι στο σόου της σατίριζε τα στερεότυπα και τις διαφορές Ελλήνων και Βρετανών και το έκανε πολύ πετυχημένα! Ο χρόνος που έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Leeds της Αγγλίας, αφενός, ήταν από τους καλύτερους της ζωής μου, αφετέρου, όσες φορές έχω πάει ΛονδίνοΟυαλιοΣκωτία, θέλω κι άλλες τόσες!  Ό,τι είπε ήταν όλα ένα προς ένα κι επιβεβαιώνω ότι ισχύουν. Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτά καθ’ αυτά αστεία, αλλά κι ο τρόπος παρουσίασής τους.

Μακάρι η κοπέλα να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που της έτυχε και να επανέλθει δριμύτερη. Την περιμένουμε όλοι οι φαν της κι είμαστε πολλοί.

Έκτοτε, δεν ξαναπήγα σε stand up, μέχρι πρόσφατα. Κι αυτό, αφενός γιατί ο ελεύθερος χρόνος εκμηδενίστηκε, αφετέρου, ήμουν κάπως αρνητική.

Γιατί;

Γιατί είχα ακούσει με μισό αυτί (και μετά έβλεπα με μισό μάτι) κάποια δημοφιλή βίντεο στο YouTube που δε μου άρεσαν. Δε γελάω με βρισιές και τέτοια, μου θυμίζει λίγο επιθεώρηση αυτό το στιλ και δεν είμαι φαν της επιθεώρησης.

comedy festival

Ωστόσο, πριν μερικές βδομάδες πήγαμε με το σύζυγο, που το ήθελε πολύ, στο Athens Comedy Festival 2018. Παρακολουθήσαμε, μεταξύ άλλων, κι ένα Comedy Battle” ανάμεσα σε stand up comedians.

Σε αυτό, όπως καταλαβαίνεις κι από το “battle”, οι κωμικοί «μονομαχούσαν» λέγοντας αστεία, και κέρδιζε όποιος έκανε τον άλλο να γελάσει πρώτος. Αυτό συνεχιζόταν μέχρι να μείνει ένας τελευταίος, ο οποίος ήταν κι ο μεγάλος νικητής.

Συμμετείχαν κάποια ονόματα πολύ γνωστά στον χώρο, π.χ. ο Ηλίας Φουντούλης, αλλά σε αυτήν την ανάρτηση, θέλω να γράψω για τον εξής ένα, τον Αριστοτέλη Ρήγα.

Γι’ αυτόν πήγαμε άλλωστε στο φεστιβάλ.

Μου είχε πει ο σύζυγος ότι έχει πολλή πλάκα, τον έχει δει τέσσερις φορές, είναι τύπος που θα μπορούσε να είναι φίλος μας, θα γελάσω με το χιούμορ του, κουλουπού, κουλουπού.

Πήγα κρατώντας μικρό καλάθι, γιατί ο άντρας μου έχει δύο ειδών χιούμορ. Το ένα από τα δύο, το γυμνασιακό, το κάφρικο, δε με τρελαίνει, σε αντίθεση με το άλλο το πανέξυπνο, το υπερφανταστικό, που με γοητευει και λέω έχω παντρευτεί τον πιο έξυπνο άνθρωπο στον κόσμο.

Πάμε πάλι στο stand up και τον Αριστοτέλη Ρήγα, που είναι και βραβευμένος κωμικός! Για όσους δε γνωρίζουν, είχε πάρει το 1ο βραβείο Κριτικής Επιτροπής και Κοινού στο 2ο Φεστιβάλ stand up comedy.

Που λες, μπήκαμε στην αίθουσα που θα έδινε την παράστασή του και καθήσαμε στις πρώτες θέσεις.

Αγχώθηκα και λίγο -μη χάσω- που καθήσαμε τόσο μπροστά, γιατί λέω “αν δε μ’ αρέσει,  θα με βλέπει ο άνθρωπος εκεί αγαλματάκι ακούνητο, αμίλητο, αγέλαστο” και θα σκέφτεται “μέρα ή νύχτα”, τι ήρθε η μαλ#κισμένη να κάνει εδώ, μου κάθισε και μπροστά – μπροστά».

Κατά το συνήθειό μου, αγχώθηκα για κάτι προκαταβολικά και τσάμπα, διότι ο άνθρωπος ήταν απολαυστικός και γέλασα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, σε ό,τι κι αν είπε. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω και τον Γιάννη τον Ρούσσο που άνοιξε το πρόγραμμα. Ήταν εξίσου καλός κι αστείος κι έδωσε καλό lead in.

Επιστρέφω πάλι στον Ρήγα! Ο άνθρωπος, έχει κωμική φλέβα, είναι ταλεντάρα. Κατάλαβα εντελώς γιατί αρέσει στον άντρα μου, βασικά, ήταν σαν να άκουγα τον άντρα μου. Έχουν το ίδιο χιούμορ. Από το καλό, έτσι; Οπότε, Ρήγα, αν φοβάσαι μη μείνεις μόνος (που λες και στα αστεία σου), δε θα μείνεις!

Στο δεύτερο μισό, πήρε και την κιθάρα του κι έκανε κάτι απολαυστικά mash-ups. Έπαιζε, για παράδειγμα, ξένα κομμάτια, βάζοντας τους ελληνικό στίχο. Για παράδειγμα συνδύαζε μουσική των Nirvana με στίχο φραγκοσυριανής ή το ανάποδο. Πολύ έξυπνο, ξαναλέω.

Και  πολύ ωραία φωνή παρεμπιπτόντως, ωραία χροιά.

comedy festival

Στη συνέχεια, μεταφερθήκαμε σε μια άλλη αίθουσα για να παρακολουθήσουμε τα solo λογοπαίγνια κι άλλων κωμικών, αλλά και τη μεταξύ τους μάχη και τον απολαύσαμε κι εκεί.

Μάχιμος αν και ήταν σκληρός ο ανταγωνισμός!

Στα λογοπαίγνια ξεχώρισα επίσης τον Αγγελο Σπηλιώπουλο. Μου έκανε τρελό κλικ ο τρόπος που μιλούσε και το εκφραστικό πρόσωπό του. Κι ο Πάρης Ρούπος μ’ άρεσε και βασικά όλοι μ’αρέσαν, μπόλικο ταλέντο μαζεμένο!

Μπράβο στα παλικάρια που είναι έξυπνα και ετοιμόλογα. Θα μου πεις, αν δεν ήταν, θα κάνανε άλλο επάγγελμα. Σωστό.

Προς το τέλος, παίξανε το γνωστό σε όλους μας «όνομα – ζώο – φυτό -πράγμα». Το κοινό έλεγε την αλφαβήτα και στο «στοπ», οι κωμικοί έπρεπε ένας – ένας με τη σειρά, να συνδυάσουν δύο κατηγορίες και να κάνουν ένα λογοπαίγνιο με το γράμμα αυτό.

Αυτοσχεδίαζαν στο δευτερόλεπτο και wow, πραγματικά, ήταν πολύ εντυπωσιακό!

Με κάποια από τα λογοπαίγνια, το κοινό χτυπιόταν σε γέλιο διαρκείας. Αν δε γελούσες με το αστείο του κωμικού, θα γελούσες με αυτόν που γελούσε με αυτό ή και με τα δύο. Μια φορά πάντως, το γέλιο το είχες σίγουρο!

Στο κοινό έβλεπες από εφήβους μέχρι…40ντάρηδες, την ηλικία μας δηλ. που είναι η καλύτερη, γιατί βασικά, μερικά αστεία για να τα πιάσεις σε όλο τους το μεγαλείο, πρέπει να έχεις μια άλφα ηλικία /εμπειρίες!

Θα κλείσω την ανάρτηση, λέγοντας το σχετικό – άσχετο, ότι κι ο δικός μας χολυγουντιανός σταρ, Ζακ Γαλυφιανάκης κάνει stand up comedy.

Έχοντας δει την ερμηνεία του στο Hungover, αλλά και κανά δυο συνεντεύξεις του, πιστεύω θα ‘ναι καταπληκτικός. Οι γκριμάτσες του και το χιούμορ του, ειναι όλα τα λεφτά!

Μέχρι το επόμενο stand up, εις το επανιδείν!

About Author

Μοιραστείτε το :