μαμά
Σκέφτομαι και γράφω

Τι τύπος μαμάς είσαι;

Μοιραστείτε το :

 Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, ξεχώρισα 15 +1 τύπους μαμάδων που συναναστρέφομαι – κάποιες από το χωριό, δεν τις ξέρετε!

Εσείς τι τύπος μαμά είστε; Κάποιος συνδυασμός των κατωτέρω;

Μήπως ξέχασα  κάποιον τύπο; Θα χαρώ να τον προσθέσετε!

1.

Η μαμά – Ιωβ

Δεν πα να της γκρεμίζει το τέκνο της το σπίτι, να χοροπηδάει από έπιπλο σε έπιπλο κάνοντας διάφορα κασκαντερικά, να της φωνάζει, να μην τρώει, να μην πηγαίνει για ύπνο, να να να, η μαμά αυτή, έχει απέραντη υπομονή, που δε δοκιμάζεται, αντέχει σε κάθε πρόκληση! Όχι μόνο δε θα υψώσει ποτέ φωνή, αλλά με απόλυτη ηρεμία και ψυχραιμία θα επαναλάβει όσες φορες χρειαστεί το οτιδήποτε.

2.

Η φωνακλού μαμά

Ναι, συμφωνεί με τα της ενσυναίσθησης και πολύ θα ήθελε να μπορεί να λέει 3975883 φορές με το ίδιο αγγελικό και νεραϊδέ ηχόχρωμα στο παιδί της το ό,τι είναι αυτό που του λέει και το παιδί τη συνδέει με Κάιρο, αλλά είναι πάνω από τις δυνάμεις της. Θα φωνάξει. Το πόσο θα φωνάξει εξαρτάται από το πόσες φορές είπε το ίδιο πράγμα με ήρεμο τόνο και δεν εισακούστηκε. Μετά βέβαια έχει τύψεις, στενοχωριέται και υπόσχεται στον εαυτό της ότι δε θα ξαναφωνάξει.

3.

Η cool μαμά 

Χαλαρή, μοντέρνα μαμά, το “δεν πειράζει” είναι η αγαπημένη της έκφραση. Δε θα αγχωθεί για τα άπλυτα στο νεροχύτη ή τα ασιδέρωτα που μαζεύτηκαν. Προτιμάει να πάει με τα παιδιά βόλτα ή να χαλαρώσει στον καναπέ της. Έχει ωραία, προσεγμένη εμφάνιση, δεν ξεχνά να φροντίζει και τον εαυτό της.

4. H αεικίνητη μαμά  

Έχει βουτήξει στο καζάνι που έπεσε ο Οβελιξ, με το μαγικό φίλτρο.Τσίτα τα γκάζια, γεμάτη  όρεξη κι ενέργεια, πάντα μέσα σ’ όλα! Δε θα αρνηθεί καμία πρόταση για το οπουδήποτε και οποτεδήποτε της προτείνει κάποια άλλη μαμά / φίλη. Αν δεν έχει πρόταση, θα οργανώσει κάποια εξόρμησε σε ένα πάρκο, μία κούνια, ένα παιδότοπο. Γνωρίζει όλες τις μαμάδες από το σχολείο και τις διάφορες δραστηριότητες των παιδιών της, είναι μέλος στο σύλλογο γονέων, το να κάτσει σπίτι ένα απόγευμα να χαλαρώσει is not an option.

5.

Η υπερπροστατευτική μαμά

Ανησυχεί υπερβολικά για το παιδάκι της. «Μη»,«όχι», «πρόσεχε», οι τρεις αγαπημένες της λέξεις. Φοβάται μηπως το παιδί της πέσει και χτυπήσει, μήπως στενοχωρηθεί, απογοητευτεί και προσπαθώντας να το προστατέψει το κλείνει σε γυάλα.

6.

Η συγκεντρωτική μαμά

Τα πάντα -όλα περνάνε όλα από τα χέρια της. Σίγουρα αυτό σημαίνει ότι όλα θα γίνουν άψογα, χωρί λάθη, όπως ακριβώς η ίδια τα επιθυμεί, ΩΣΤΟΣΟ, είναι ένα βήμα μακριά από την κατάρευση λόγω εξάντλησης. Παρόλ’ αυτά, της είναι εξαιρετικά δύσκολο να μοιράσει αρμοδιότητες ή να ζητήσει βοήθεια.

7.

Η «πιάνουν τα χέρια μου» μαμά

Θα κάνει με το παιδί της και για το παιδί της, χειροτεχνίες, κατασκευές παντός είδους. Ανοίγεις το λεξικό στη λέξη “crafting” και βλέπεις τη φωτογραφία της. Η δημιουργικότητα της δεν έχει όρια και το παιδί της έχει τα πιο πρωτότυπα παιχνίδια/ αντικείμενα/ επιπλα. Σε προχωρημένο επίπεδο, αλλάζει λάμπες, συναρμολογεί, βάφει, επιδιορθώνει διάφορα μες το σπίτι. Οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι κι άλλοι τεχνίτες, θα πεινούσαν αν περίμεναν να ζήσουν από εκείνη.

8.

Η παιχνιδιάρα μαμά

Δεν πα να σέρνεται, να ‘χει δουλέψει 12ωρο, να ‘χει να βαλει πλυντηρια, ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ με το παιδί και θα παίξει ενεργητικά. Θα τη δεις να τρέχει, να παίζει κυνηγητό, κρυφτό ή ποδόσφαιρο με το παιδί της, να κάνει το άλογο, τραμπάλα και να το χαίρεται σαν παιδί! (βλέπε και «αεικίνητη μαμά»)

9.

Η μαμά με τον κότσο

Κυκλοφορεί με τα μαλλιά πιασμένα σε ένα κότσο ψηλά στο κεφάλι. Αυτό το χτένισμα είναι κατάλληλο γιατί, γι’ ακόμη μία φορά, δεν πρόλαβε να λουστεί ή δε βολεύει η μαλλούρα κάτω έχοντας ένα μωρό αγκαλιά. Σε κάθε περίπτωση, βολεύει κι αρέσει!

 10.

Η “by the book” μαμά

Ξέρει τα πάντα που αφορούν στη σωστή διατροφή, συμπεριφορά, χρήση τηλεόρασης / τάμπλετ, τα στάδια ανάπτυξης, την εξήγηση για τις διάφορες ψυχολογικές και μη αντιδράσεις και θα τα κάνει όλα όπως πρέπει, βρέξει -χιονίσει. Ενίοτε μοιράζεται τις γνώσεις και τη γνώμη της μαζί σου, για το τι κάνεις σωστά και κυρίως τι δεν κάνεις.

11.

Η “demi-saison” μαμά

Ξέρει ποιο είναι το σωστό, έχει διαβάσει έρευνες, βιβλία κλπ και κατά βάση το κάνει, αλλά πολλές φορές συνειδητά παρεκκλίνει του σωστού. Γιατί είναι πολύ κουρασμένη, γιατί είναι άρρωστη, γιατί απλά  το να κάνει το σωστό, είναι πάνω από τις δυνάμεις της, γιατί δεν πειράζει και γιατί στην τελική, If you obey all the rules, you miss all the fun!

12

Η καριερίστα μαμα

Δουλεύει πάρα πολλές ώρες. Η εργασία της μπορεί να την καλύπτει απόλυτα, να δουλεύει στο ιδανικό αντικείμενό και περιβάλλον ή μπορεί να είναι απλώς θέμα επιβίωσης, η ουσία είναι ότι λείπει πολλές ώρες από το σπίτι. Παρά το εξοντωτικό ωράριο, περνάει ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά της που αντισταθμίζει την έλλειψη του ποσοτικού.

13.

Η μαμά που μένει σπίτι

Απολαμβάνει το μεγάλωμα των παιδιών της, δε χάνει κανένα στάδιο ανάπτυξης τους και νιώθει ευτυχία. Ωστόσο, καμιά φορά εύχεται να μπορούσε κι εκείνη να αλλάξει παραστάσεις, να ήταν εργαζόμενη εκτός σπιτιού και να μπορούσε να συναναστραφεί και με άτομα που είναι ενήλικα. Στενοχωριέται που πολλοί δεν αναγνωρίζουν την προσφορά της και δεν καταλαβαίνουν γιατί κουράζεται «αφού μένει σπίτι» .

14.

Η μαμά -αυτοκόλλητη με το παιδί της

Κολλητή με το παιδί της. Αυτοκόλλητη. Απ’ όταν έγινε μαμά, δεν την ενδιαφέρει να κάνει καμία δραστηριότητα που να μην περιλαμβάνει το παιδί της. Πάνε πακέτο σε εξόδους και βόλτες, όχι επειδή δεν έχει πού να το αφήσει, αλλά γιατί απολαμβάνει και προτιμάει την παρέα του.

15

Η νυσταγμένη μαμά

Η μάμα που νυστάζει. Νυστάζει πολύ, νυστάζει ασύστολα, λόγω νύστας κάνει κουλά. Π.χ., βγάζει τη νύχτα τους φακούς επαφής της και δεν τους βάζει υγρό και το επόμενο πρωί τους βρίσκει κοκαλωμένους, κυκλοφορεί με διαφορετικές κάλτσες, βάζει κονσίλερ και ξεχνάει να το απλώσει και κυκλοφορεί στο δρόμο σαν κλόουν, έχει πάει το παιδί της σχολείο φορώντας το παντελόνι της πιτζάμας και τέτοια.

και φυσικά, ποια άλλη; η γνωστή σε όλους:

Η κουκουβάγια μαμά

Σε αυτήν τη κατηγορία ανήκουν όλες οι μαμάδες που γνωρίζω, συμπεριλαμβανομένης κι εμού της ιδίας. Το παιδί της κουκουβάγιας είναι το πιο όμορφο, το πιο καλο, το πιο έξυπνο, το πιο ικανό, το πιο πιο πιο πιο πιο, απ’ όλα τα παιδιά του κόσμου. Συνήθως λέει τα κατορθώματά του με μεγάλη περηφάνεια στον περίγυρο και λίγο παραέξω, κι εννοείται ότι δείχνει το ένα βίντεο του μετά το άλλο και τη μία φωτογραφία του μετά την άλλη, με τον περίγυρο να λέει δυνατά “μπράβο, συγχαρητήρια, κούκλος /κούκλα” κι από μέσα του πιθανά να ζητάει “έλεος”.

About Author

Μοιραστείτε το :