μάνα
Κυκλοφορώ και αρθρογραφώ,  Σκέφτομαι και γράφω

Μάνα είναι εκείνη που…

Μοιραστείτε το :

Μάνα είναι εκείνη που…

… φωνάζει το όνομα του παιδιού της όμορφα και γλυκά χίλιες φορές κι εκείνο την αγνοεί κανονικότατα, μέχρι να φωνάξει αυτή τη μία φορά υστερικά και να ανταποκριθεί.

… επαναλαμβάνει σαν ηχογραφημένη κασσέτα τα ίδια ακριβώς που άκουγε από τη δικιά της, όταν ήταν παιδί. All time classic /Σταθερή αξία, το «ζακέτα να πάρεις, θα κρυώσεις».

… έχει τσακωθεί με…  ανήλικο που στενοχώρησε το παιδί της.

… έχει αστείρευτα αποθέματα αγάπης. Για την υπομονή όμως το συζητάμε!

… τα κάνει όλα και συμφέρει. Κάθε μέρα.

… θα βρει στο πιτς φυτίλι αυτό που ψάχνεις. Παρεμπιπτόντως, αν εκείνη δεν το βρει, τότε αυτό απλώς δεν υπάρχει.

… το μόνο που ζητάει είναι καθίσει στον καναπέ και να απολαύσει λίγα λεπτά ησυχίας. Εκτός αν στο σπίτι βρίσκονται τα παιδιά της, οπότε η ησυχία μετατρέπεται σε ανησυχία.

… ανυπομονεί να έρθει το βράδυ και να κοιμηθούν τα παιδιά για να περάσει χρόνο με τον άντρα της /δει ταινία /κάνει οτιδήποτε, αλλά τελικά την παίρνει ο ύπνος κοιμίζοντας τα παιδιά της.

… χάνει επίτηδες πάντα στα επιτραπέζια από τα παιδιά της.

… θεωρεί βόλτα το σούπερ μάρκετ, χρόνο για τον εαυτό της το ντούζ που θα κάνει χωρίς να τη διακόψει κάποιος και ευτυχία το μαμ (όλο το πιάτο)– κακά (σωστή υφή και χρώμα) – νάνι (σερί) του παιδιού της.

… κάθεται και μαλώνει και διαπραγματεύεται πράγματα, όπως, το πλύσιμο των χεριών ή το πάτημα στο καζανάκι.

… όταν «βάζει τιμωρία» να παραμείνουν κλειστά η τηλεόραση και το τάμπλετ, γνωρίζει ότι η τιμωρία θα «τσούξει» πιο πολύ την ίδια παρά τα παιδιά της.

… θέλει να πάει μια εκδρομή χωρίς τα παιδιά, να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει και μόλις το καταφέρει, της λείπουν και θέλει να γυρίσει όσο γίνεται πιο γρήγορα πίσω.

… θέλει να φωνάξει «γιατί έτσι!» αλλά αντ’ αυτού εξηγεί με ήρεμη φωνή για χιλιοστή φορά στο δίλεπτο, το «γιατί ναι» ή «γιατί όχι» μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει κάτι το παιδί της.

… ξέρει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις.

… με μια ματιά καταλαβαίνει τι έχει το παιδί της και ποια είναι η επόμενή του κίνηση, πριν το ίδιο τη σκεφτεί.

… τα παιδικά μάτια την κοιτάζουν σαν σούπερ ήρωα που μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Και κάνει τα πάντα για να μη χαλάσει αυτή την ψευδαίσθηση.

…αν πειράξει κάποιος τα παιδιά της από γλυκιά κυρία μετατρέπεται σε πράσινο Hulk.

… σαν άλλος Λούκι Λουκ, έχει αντανακλαστικά πιο γρήγορα κι από τη σκιά της.

… θέλει πολύ να απαντήσει στην κυρία που την κοιτάζει υποτιμητικά, επειδή το παιδί της χτυπιέται στα πατώματα του σούπερ μάρκετ, ή επειδή κρατάει τάμπλετ αντί μαρκαδόρων, ή άλλων ήσυχων παιχνιδιών στο εστιατόριο, αλλά θα την αφήσει να τα ανακαλύψει όλα μόνη της. Όταν έρθει η ώρα.

… θα θέλει πάντα να σου κρατάει το χέρι και να σου δείχνει το σωστό δρόμο για να αποφύγεις τις κατατοπιές. Για πάντα.

… η αγκαλιά της θα μοσχοβολάει βανίλια και κανέλα, καλοκαίρια και ξεκούραση, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όQποια ηλικία κι αν έχουν τα παιδιά της.

… δίνει νόημα στη φράση «θα σ’ αγαπώ για πάντα».

Μα πάνω απ’ όλα, μάνα είναι εκείνη που μεγαλώνει ένα παιδί με όλη της την αγάπη, φροντίδα, σκέψη, ψυχή και το κάνει ισορροπημένο κι ευτυχισμένο ενήλικα, κι ας μην το έχει γεννήσει η ίδια!


Άρθρο μου στο lifesharing.gr

About Author

Μοιραστείτε το :