Βιβλία ενηλίκων

Το βιβλίο των ονείρων – Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Μοιραστείτε το :

Το ξεκίνησα χθες και δεν το άφησα από τα χέρια μου μέχρι να το τελειώσω. Έτσι κάνω κάθε φορά που πορώνομαι με ένα βιβλίο και το συγκεκριμένο, ω, ναι, σίγουρα με πόρωσε.
Μέχρι τις τρεις το ξημέρωμα το είχα τελειώσει! Ιδιαίτερο θέμα και εξαιρετική γραφή.
Καθόλου τυχαία αυτά αφού η συγγραφέας είναι η βραβευμένη Nina George που έχει γράψει και το best seller “Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο” και τo 2019 εκλέχτηκε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συγγραφέων.
Βαθιά συναισθηματικό βιβλίο, με άγγιξε προκαλώντας μου μια ποικιλία από…συναισθήματα: αγωνία, άγχος, ελπίδα, λαχτάρα, λύπη.
Είναι μια ιστορία που αφήνοντας σε να καταλάβεις ότι υπάρχουν πολλές πραγματικότητες κι όχι μόνο ό,τι βλέπουν τα μάτια σου και ακούνε τα αυτιά σου, σε καθηλώνει.
Επί της ουσίας, καταπιάνεται με το θέμα των σωστών και λάθος αποφάσεων, τις ευκαιρίες που δεν άρπαξες όταν πέρασαν από μπροστά σου, γιατί δείλιασες, αποφάσισες κάτι άλλο, δεν ήξερες τι να κανεις.
Αποφάσεις εύκολες ή δύσκολες που καλείσαι να πάρεις στην πορεία της ζωής σου και που -ακόμα και αν δεν το καταλαβαινεις εκείνη τη στιγμή- θα εξαρτηθεί το αν θα είσαι ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος.
Αποφάσεις ζωής. Ζωής και θανάτου, μεταφορικά ή κυριολεκτικά.
Και επειδή δυσκολεύομαι τόσο να πάρω αποφάσεις στα σταυροδρόμια, τόσο καταλαβαίνω τον Χένρι της ιστορίας και τα υπαρξιακά του διλήμματα.
Ο ήρωας του μυθιστορήματος, περπατώντας σε μια γέφυρα πηγαίνοντας να συναντήσει για πρώτη φορά στη ζωή του τον 13χρονο γιο του, πρόσεχει τυχαία ότι ένα κορίτσι πέφτει στον Τάμεση από το τουριστικό βαρκάκι που βρισκόταν χωρίς να το πάρει κανείς είδηση.
Παίρνει την απόφαση να βουτήξει στο ποτάμι να τη σώσει. Όταν τα καταφέρει και με το κορίτσι αγκαλιά ξαναβρεθεί στη γέφυρα, ένα αμάξι πέφτει πάνω του και τον αφήνει σε κώμα.
Έτσι ξεκινάει το βιβλίο.
Στις υπόλοιπες σελίδες, παρακολουθούμε κάθε μέρα -από τις σαραντα έξι μέρες που βρίσκεται στο κώμα- τη δική του πραγματικότητα.

Ζει/ ονειρεύεται τις εκδοχές της ζωής που θα ζούσε αν είχε πάρει διαφορετικές απόφάσεις, τις προσπάθειές του να πάρει πάλι μία απόφαση, να ξυπνήσει ή να αφεθεί και να κοιμηθεί για πάντα.
Γνωρίζουμε την Έντι, τη γυναίκα της ζωής του, αν και χωρισμένοι ήδη δύο χρόνια πριν το ατύχημα, από λάθος απόφαση της στιγμής, που τον αγαπάει “για πάντα, σε αυτή τη ζωή και σε όλες τις επόμενες”. Συμπάσχουμε μαζί της και νιώθουμε τη λαχτάρα της να ζήσει εκείνος, τον πόνο της που τον έχει και δεν τον έχει.
Γνωρίζουμε και τον συναισθητικό, εξαιρετικής ευφυίας (έχει υψηλότατο δείκτη νοημοσύνης 148) γιο του που έχει το χάρισμα να επικοινωνεί και αλλιώς, και εκείνος δεν έχει γνωρίσει, -πάλι εξαιτίας κάποιας απόφασης που πάρθηκε- όχι τουλάχιστον σε αυτήν τη ζωή, όχι στην παρούσα πραγματικότητα.
Όταν το τελείωσα μου άφησε μια γλυκοπικρη γεύση. Και με τη ματιά όχι του αναγνώστη αλλά της εμ, κάποιας που ασχολείται με τη γραφή, τελείωσε σε πλήρη αρμονία, όπως “έπρεπε”. Όταν το διαβάσεις, θα καταλάβεις.
Δε θα κάνω σπόιλερ, γιατί αφενός δεν κάνω ποτέ, ειδικά σε αυτό, θα σου χαλούσα τη μισή απόλαυση, καταστρέφοντας το σασπένς.
Μέχρι να φτάσεις στο τέλος, δεν ξέρεις ποιο θα είναι αυτό. Θα τη γλιτώσει ή όχι;
Διαβάζεις, τον βλέπεις να πλησιάζει στη ζωή, μετά να ξεγλιστράει, εκεί που λες, δόξα τω Θεω, Θα ανοίξει τα μάτια του, το χάος τον ρουφάει, απογοητεύσαι αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει εφόσον ο άνθρωπος ειναι ζωντανός.
Dum spiro, spero.
Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Είναι το κάτι διαφορετικό που έψαχνα να διαβάσω σε μυθιστόρημα.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Από το οπισθόφυλλο:
Μπορούν, άραγε, λάθος αποφάσεις να μας κάνουν ευτυχισμένους;
Η ζωή είναι ένα σύνολο από συνεχείς αποφάσεις. Αλλά, ποιες είναι οι σωστές; Ποιες οδηγούν στην ευτυχία, την αγάπη, τη φιλία και ποιες φέρνουν απόγνωση και μοναξιά; Με αυτό το υπαρξιακό ερώτημα παλεύουν ο πολεμικός ανταποκριτής Χένρι, η εκδότρια Έντι και ο υπερευαίσθητος έφηβος Σαμ, όταν μετά από ένα ατύχημα ο Χένρι πέφτει σε κώμα.
Η συγγραφέας του παγκόσμιου best seller “Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο” μας χαρίζει ένα απολαυστικό, ευχάριστο, γλυκόπικρο παραμύθι για την απόσταση που μπορεί να διανύσει κανείς για χάρη της αγάπης και της φιλίας.

About Author

Μοιραστείτε το :