βιβλία
Αγαπητό μου ημερολόγιο,  Βιβλία ενηλίκων,  Σκέφτομαι και γράφω

10 αγαπημένα μου βιβλία (Μέρος Α΄)

Μοιραστείτε το :

Από μικρή είχα τη συνήθεια να διαβάζω το βράδυ στο κρεβάτι πριν με πάρει ο ύπνος, συνήθεια που διατήρησα μέχρι και που απέκτησα το πρώτο μου παιδί. Είχα όλη τη σειρά των «Μυστικών 7» και των «5 λαγωνικών», αργότερα, διάβαζα εφηβικά λογοτεχνικά, τύπου “Τσιμεντένιο Δάσος”, είχα τα άπαντα της Άλκης Ζέη και Ζωρζ Σαρρή και συνέχισα με ό,τι βρισκόταν στο διάβα μου. Στο σπίτι μας υπήρχαν οι κλασσικοί, οπότε τους γνώρισα σε μικρή ηλικία κι έχω διαβάσει επίσης σ’ εκείνα τα νεαρά μου χρόνια, Νίτσε κι Έσσε, κάτι που ίσως θα έπρεπε να επαναλάβω κάποια στιγμή κι ως μεγάλη.

Τώρα διαβάζω πιο σπάνια και συνήθως επιλέγω πιο ανάλαφρα βιβλία, τύπου Λένα Μαντά, τα οποία απολαμβάνω χωρίς φόβο και πάθος. Ανάλογα με την ώρα και τη διάθεση κι η επιλογή του βιβλίου.

Έχω να γράψω για πολλές δεκάδες αγαπημένων μου βιβλίων. Θα ξεκινήσω με αυτή κι όπως πάντα η σειρά είναι τυχαία κι όχι μοιραία.

  1. Το σοφό παιδί – Χ. Χωμενίδης (Εκδόσεις Πατάκης)

Ένα βιβλίο με ασυνήθιστη πλοκή. Ο γνωστός συγγραφέας το έγραψε σε πολύ νεαρή ηλικία, είναι το πρώτο του, το πιο γνωστό του και το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι αγαπημένα βιβλία. Ίσως επειδή το διάβασα μικρή και μου έκανε τρελή εντύπωση. Σ’ αυτό το μυθιστόρημα που δε θα ‘λεγες ότι αφηγείται κάποια συνηθισμένη ιστορία, κάνουν παρέλαση ιδιαίτεροι, μυστήριοι, εξωπραγματικοί σχεδόν χαρακτήρες, που κάποιος μπορεί διαβάζοντάς το να πει πώς κατάφερε και τους συγκέντρωσε όλους αυτούς σε ένα βιβλίο και ν’ αναρωτιέται πού το πάει και πώς θα τελειώσει.

Το διάβασα με μια ανάσα, το βρήκα φοβερά ενδιαφέρον, παρόλο που κάποιες σελίδες του με είχαν σοκάρει ελαφρώς. Ένας αχταρμάς πολύ αριστοτεχνικά δεμένος, όλα αυτά τα περίεργα σκηνικά και χαρακτήρες συνυπάρχουν αρμονικά σ’ αυτό το βιβλίο από τον αναμφίβολα ταλαντούχο Χωμενίδη.

  1. Χίμαιρα – Μ. Καραγάτσης (Εκδόσεις Εστία)

Αριστούργημα. Πιστεύω ότι βρίσκεται στις λίστες αγαπημένων βιβλίων όλων των βιβλιοφάγων. Χίμαιρα σημαίνει κάτι που είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Το βιβλίο πραγματεύεται τον έρωτα που έρχεται ορμητικός και παρασέρνει τα πάντα μαζί του.

Διαβάζουμε την ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται τον Γιάννη κι αποφασίζει να τον ακολουθήσει στο νησί του και να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της. Τα πραγματικά πάνω κάτω έρχονται κατά τη διαμονή της στο νησί. Καταστροφικά πάθη, ανεξέλεγκτος έρωτας, έρωτας και θάνατος, το βιβλίο είναι από αυτά που όποιος δεν έχει διαβάσει ακόμα, πρέπει να σπεύσει.

  1. Λωξάνδρα  – Μαρία Ιορδανίδου (Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ)

Δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα, παρόλο που καταγράφει ιστορικά γεγονότα, ούτε ακριβώς βιογραφικό, παρόλο που περιγράφει τη ζωή της γιαγιάς της συγγραφέως. Είναι ένα συναρπαστικό καλογραμμένο βιβλίο με κεντρικό άξονα, την Λωξάνδρα, Μάνα με Μ κεφαλαίο, που μεγάλωσε τα ορφανά αδέρφια της, το ανίψι της,  τα τέσσερα παιδιά του χήρου άντρα της και κατόπιν τα δύο δικά της, μοιράζοντας απλόχερα και ισότιμα την αγάπη και την ανοιχτή αγκαλιά της σε όλους γύρω της. Παρακολουθούμε τη ζωή της, τον ξενιτεμό της στην Ελλάδα, την επιστροφή της πίσω στην Κων/πολη, κι ερχόμαστε σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα της της εποχής, τις σχέσεις των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων.

Ο αναγνώστης απολαμβάνει την ανάγνωση, τη γλαφυρή γλώσσα, τους ζωντανούς διαλόγους και το ενδιαφέρον λεξιλόγιο, με τις αρκετές τουρκικές λέξεις που τον βάζουν στο πνεύμα, βλέπει εικόνες να ξεπηδάνε σελίδα τη σελίδα, γεύσεις, αρώματα, να ξεχειλίζουν, σε κάποια σημεία πραγματικά νιώθει ότι γεύεται τα φαγητά της.

  1. Το κορίτσι με το τατουάζ – Στιγκ Λάρσον (Εκδόσεις Ψυχογιός)

 Ένα αστυνομικό βιβλίο περιπέτειας και μυστηρίου, εγκλήματος και τιμωρίας, μυστικών και σεξουαλικής διαστροφής με ολίγη από θρίλερ, που διαβάζεται απνευστί. Είναι το πρώτο μιας τριλογίας που εξιστορούν τις ιστορίες της Λίσμπετ, μιας κοπέλας διαφορετικής του μέσου όρου τόσο σε εμφάνιση όσο και σε ψυχοσύνθεση. Εκκεντρική, αντικοινωνική, παρείσακτη, με αλλεργία στα κοινωνικά «πρέπει», έχει ιδιαίτερα χαρίσματα ειδικά όσα αφορούν σε υπολογιστές, βλέπε χάκινγκ, πολλά piercing και σήμα κατατεθέν το τατουάζ δράκου στον ώμο της.

  1. Θείος Τάκης -Γ. Ξανθούλης (Εκδόσεις Διόπτρα)

Ερωτικό και τολμηρό, με δόσεις black houmor. Η φαινομενικά κλασσική -συνηθισμένη μικροαστική και καθώς πρέπει οικογένεια που κατοικεί σ ένα παλιό νεοκλασικό της Αθήνας, τινάζεται κυριολεκτικά στον αέρα όταν η κολώνα του σπιτιού, ο σύζυγος και πατέρας, σοβαρός καθηγητής, κατηγορείται ότι αποπλάνησε μαθητή του κι ότι αυτό δεν έγινε μία φορά. Οικογενειακά καλά κρυμμένα μυστικά βγαίνουν στο φως κατά την διάρκεια της πλοκής, μεταφυσικά και παραφυσικά γεγονότα συμβαίνουν, ωραίες περιγραφές αυτών κι όλα αυτά κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη που απολαμβάνει τον άμεσο τρόπο γραφής του  συγγραφέα.

  1. Μάγισσες της Σμύρνης – Μάρα Μεϊμαρίδη (Εκδόσεις Καστανιώτης)

Απολαυστικότατο μυθιστόρημα. Μπαούλα με ημερολόγια και σημειώσεις για ερωτικά φίλτρα, μαγικά ξόρκια, μαγεία γενικώς κι η περιγραφή της Σμύρνης του 1887.Η Κατίνα που ζει στους φτωχομαχαλάδες της Σμύρνης του 1887 γνωρίζει την Αττάρτη, μια Τουρκάλα, που τη μυεί στη μαγεία. Κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταματήσει πλέον μια μάγισσα, και ό,τι επιθυμεί πια η Κατίνα γίνεται πραγματικότητα. Χρησιμοποιώντας ό,τι έμαθε από την Αττάρτη, η ζωή της έχει ανοδική πορεία και φτάνει κορυφή, να διοικεί σχεδόν τη Σμύρνη. Παντρεύεται τέσσερις άντρες, τον ένα καλύτερο από τον άλλον, τον έναν πλουσιότερο από τον άλλον, μαθαίνει και ανακατεύεται στις δουλειές τους και στο τέλος ελέγχει μόνη της το εμπόριο, τις τράπεζες, τα καπνά.

  1. Ο Έρωτας στα χρόνια της χολέρας – Gabriel Garcia Marquez (Εκδόσεις Λιβάνης)

Βιβλίο – ύμνος στον έρωτα. Η ιστορία  διαδραματίζεται κάπου στο τέλος του 19ου αιώνα στην Κολομβία. Οι νεαροί Φλορεντίνο και Φερμίσα ερωτεύονται κι αρχίζουν την αλληλογραφία μεταξύ τους με τη βοήθεια της θείας της. Ο πατέρας της το μαθαίνει, μπαίνει εμπόδιο σ’ αυτόν τον έρωτα δίνοντας του ένα τέλος κι η Φερμίσα στο μέλλον παντρεύεται κάποιον άλλον με τον οποίο σχηματίζουν μια όμορφη οικογένεια.

Ο Φλορεντίνο αθεράπευτα πληγωμένος κι ερωτευμένος αποφασίζει να την περιμένει σ’ όλη του τη ζωή, έχοντας μόνο περιστασιακές σχέσεις. Το παντρεμένο ζεύγος περνάει μια ζωή μαζί έως ότου ο σύζυγος σκοτώνεται σε κάποιο ατύχημα. Τότε ο γερασμένος Φλορεντίνο βρίσκει την ευκαιρία, μετά από …51 χρόνια, 9 μήνες και 4 ημέρες που έχουν περάσει, να είναι με τη γυναίκα που αγαπάει.

  1. Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς- Χ. Μίσσιος (Εκδόσεις Γράμματα)

Το βιβλίο με συντάραξε όταν το διάβασα μαθήτρια και έμεινε χαραγμένο στη μνήμη μου. Καθηλωτικός ο τρόπος γραφής του Χρόνη Μίσσιου που αποτυπώνει τα συναισθήματα και τα βιώματα των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης στην εξορία και στις φυλακές. Ασυμβίβαστος κι επαναστάτης,  δεν υποτάχθηκε ποτέ, ούτε κατά τη διάρκεια του πολέμου ούτε μεταπολεμικά, αγάπησε με πάθος τους ανθρώπους και την ελευθερία τους και συμμετείχε ενεργά στα γεγονότα της εποχής του.

Το διήγημά του, γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και ύφος οικείο, σαν  να συζητάει με τον φίλο – συναγωνιστή του που δεν είναι πια στη ζωή, έχει την αμεσότητα του προφορικού λόγου. Διαβάζουμε τη δράση του στον αγώνα και τα βασανιστήρια μέσα στις φυλακές καθώς και την απογοήτευσή του για τις μετέπειτα εξελίξεις ιδίως αυτών με την αριστερή ιδεολογία. Αυτό το βιβλίο μου θυμίζει τον παππού μου.

  1. Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά -Ν. Καζαντζάκης

«Εύρον πράσινην πέτραν ωραιοτάτην, ελθέ αμέσως, Ζορμπάς». Ο πρόλογος του βιβλίου είναι το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό, όταν ακούω για τον Ζορμπά. Η υπόθεση είναι η εξής: Ο συγγραφέας κι ο Ζορμπάς προσπαθούν να εγκαταστήσουν ένα λιγνιτωρυχείο στην Κρήτη. Ο Ζορμπάς γέρος αλλά γεμάτος όρεξη για ζωή, απόλυτα ελεύθερος κι έτοιμος για κάθε παράτολμη πράξη, ο Καζαντζάκης «καλαμαράς», της σκέψης, πιο μαζεμένος και ήσυχος, ένα δίπολο σκέψης και δράσης.

10. Το σπίτι των πνευμάτων – Ιζαμπελ Αλιέντε (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Η Αλιέντε είναι από τις αγαπημένες μου, έχω σχεδόν όλα της τα βιβλία. Αυτό είναι το πρώτο της που διάβασα κι αφορά στην ιστορία μιας οικογένειας και ταυτόχρονα και στην ιστορία μιας ταραγμένης πολιτικά χώρας, που θα μπορούσε να είναι κι η Χιλή,  η χώρα της συγγραφέως.

Η ιστορία ξεκινά με τον θάνατο της ωραίας Ρόζας, μεγάλης αδελφής της Κλάρας και αρραβωνιαστικιάς του νεαρού Εστεμπάν Τρουέμπα. Ο νεαρός Εστεμπάν, σημαδεμένος από τον χαμό της Ρόζας επιστρέφει δέκα χρόνια αργότερα ως πάμπλουτος γαιοκτήμονας και δυνάστης αφεντικό να ζητήσει στην Κλάρα να τον παντρευτεί. Η Κλάρα που επικοινωνεί με πνεύματα, μετακινεί αντικείμενα κι έχει γενικά μεταφυσικές επαφές, δέχεται. Νόμιμα κι εξώγαμα παιδιά, αγάπη, έρωτας, τύχη, εξουσία, βία μαζί με το έντονο μεταφυσικό στοιχείο, αποτελούν το βιβλίο αυτό.

Μοιραστείτε το :