Γιουβαρλάκι, αγάπη μου!
Το αγαπημένο φαγητό των αντρών του φουντουκόσπιτου είναι τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο. Το φουντούκι όταν ήταν μικρό μου τα ζητούσε ως ριζόσουπα με κιμά, τώρα που μεγάλωσε, όταν τον ρωτάω τι θέλει να μαγειρέψω, η απάντηση είναι πάντα η ίδια: «γιουβαρλάκια».
Τα φτιάχνουμε ανελλιπώς μια φορά τη βδομάδα, χειμώνα- καλοκαίρι και ιδού η συνταγή που εκτελεί το ίδιο το φουντούκι:
Υλικά
- ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 φλιτζανάκι καφέ ρύζι γλασέ
- 1 μικρό κρεμμύδι (τριμμένο)
- 1 κουταλιά λεμόνι
- Αλάτι – πιπέρι
- Λίγο λάδι
- 1 πατάτα (προαιρετικά)
Για το αυγολέμονο
2 λεμόνια
2 αυγά
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ, τρίβουμε το κρεμμυδάκι και ρίχνουμε το ρύζι αφού το έχουμε πλύνει και στραγγίξει. Προσθέτουμε την κουταλιά με το λεμόνι, αλάτοπίπερο και το ασπράδι από ένα αυγό και ζυμώνουμε καλά να κάνουμε ενιαίο το μείγμα
Βήμα 2ο
Πλάθουμε μπαλάκια και τα αλευρώνουμε. Ταυτόχρονα έχουμε βάλει νερό στην κατσαρόλα μας να βράζει με λίγο λαδάκι και αλάτι. Ρίχνουμε τα μπαλάκια του ριζοκιμά μέσα στο καυτό νερό και τα αφήνουμε μισή ωρίτσα. Κανά 10’ πριν μαγειρευτεί το γιουβαρλάκι, ρίχνουμε στο νερό (μες την κατσαρόλα) λίγο ρύζι ακόμη και την πατάτα κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια
Βήμα 3ο
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τα δυο αυγά σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν λευκά, προσθέτοντας σιγά – σιγά το χυμό από τα δυο λεμόνια. Συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτοντας με την κουτάλα ζουμί απ’ την κατσαρόλα (ή ζουμί με ρύζι), για να έρθει το αυγολέμονο στην ίδια θερμοκρασία με το περιεχόμενο της κατσαρόλας και να μην αυγοκόψει. Ρίχνουμε μετά το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα και σερβίρουμε!
Καλή όρεξη!