Βιβλία ενηλίκων

Η Ιστορία του νερού – Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Μοιραστείτε το :

Μόλις διάβασα το βιβλίο «Η Ιστορία του νερού» -από τις νέες κυκλοφορίες των Εκδόσεων Κλειδάριθμoς– και συγκλονίστηκα!

Συγγραφέας είναι η Μάγια Λούντε, που έγραψε και το διεθνές Best Seller «Η ιστορία των μελισσών», κι η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές.

Σας έχω ξαναμιλήσει για εκείνη, όταν έκανα ανάρτηση το βιβλίο της «Πνεύμα του Χιονιού», που επίσης είχα λατρέψει!

«Η ιστορία του νερού», αποτελεί το δεύτερο αυτοτελές μυθιστόρημα της «Τετραλογίας του Περιβάλλοντος» και ανήκει στο νέο λογοτεχνικό είδος cli-fi (climate fiction), που έχει στον πυρήνα του το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις αυτής στις ζωές των ανθρώπων.

Όπως είπα και νωρίτερα, συγκλονίστηκα.

Πιστεύω ότι όλοι όσοι θα το διαβάσουν θα επηρεαστούν, ιδιαίτερα αν είναι γονείς. Αλλιώς είναι όταν έχεις να φροντίσεις και να προστατέψεις μόνο τον εαυτό σου και αλλιώς όταν υπάρχουν ένα ή και παραπάνω παιδιά που εξαρτώνται από σένα.

Από τότε που έγινα γονιός, ανά διαστήματα και με όλα αυτά τα δυσάρεστα που συμβαίνουν στον πλανήτη μας, με απασχολεί το θέμα αν θα είμαι ικανή να προστατέψω τα παιδιά μου από κάποια πιθανή καταστροφή, βλέπε, φωτιές, σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς, πολέμους.

Τι θα γίνει ότ-αν, ίσως κάποια στιγμή μελλοντικά, δεν είμαστε εμείς οι τυχεροί;

Θα μπορέσω να σώσω το παιδί μου τρέχοντας και κουβαλώντας το; Το δεύτερο παιδί μου; Θα το κουβαλάει ο άντρας μου, όπως ο ήρωας του βιβλίου; Θα τα καταφέρουμε; Κι αν χαθούμε μεταξύ μας μες την αναμπουμπούλα;

Κι αν ο άντρας μου για τον χ, ψ λόγο δεν είναι μαζί μας εκείνη τη στιγμή;

Θα μπορούσα να κουβαλήσω και τα δύο μου παιδιά και να τρέξουμε να σωθούμε; Κι αφού σωθούμε; Θα βρούμε κάπου να μείνουμε; Φαγητό; Νερό;

Σε κάποιο σημείο δε, μου θύμισε έντονα τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Όποιος το διαβάσει, θα καταλάβει.

Μακάρι να είμαστε τυχεροί και να μη χρειαστεί να ζήσουμε κάτι ανάλογο που έχουν ζήσει πολλοί συνάνθρωποί μας στην πραγματική ζωή ή ο ήρωας της μυθοπλασίας στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεν κρατάει για πάντα κι η φύση, αν μη τι άλλο, έχει στείλει προειδοποιητικά σημάδια. Αφυπνίστηκα, αν και με θεωρώ αρκετά αφυπνισμένη, στα θέματα του πλανήτη μας.

Στο μυθιστόρημα διαβάζουμε παράλληλα την ιστορία της Σίνε στο 2017 και του Νταβίντ στο -όχι τόσο μακρινό- 2041. Τις δύο ιστορίες τις χωρίζουν δύο δεκαετίες αλλά η μία είναι λογική αλληλουχία της άλλης. Οι πράξεις των ανθρώπων στο 2017 έχουν επιπτώσεις και συνέπειες στο 2041.

Εν έτη 2041 λοιπόν, η νότια Ευρώπη πλήττεται από ξηρασία, το νερό είναι σπάνιο και το διαθέτουν λίγες χώρες. Ο Νταβίντ φεύγει τρέχοντας από τη πόλη του, με την κόρη του αγκαλιά, ενώ πίσω του η φωτιά τρώει τα πάντα και τους πάντες.

Αναζητούν μέρος που να υπάρχει ακόμα νερό καθώς και τη γυναίκα του και το μωρό που τους χώρισε ο πανικός.

Αρχικά, μένουν σε έναν προσφυγικό καταυλισμό με μετρημένες μερίδες φαγητού και νερού, μέχρι που τελειώνουν κι αυτές.

Παίζοντας με την κόρη του, προσπαθώντας να την κάνει να ξεχαστεί,  βρίσκουν ένα μικρό ιστιοφόρο σκάφος σε έναν εγκαταλελειμμένο κήπο.

Αυτό ανήκε στην Νορβηγίδα ακτιβίστρια Σίνε, που είχε αντιληφθεί από μικρή τον αντίκτυπο της ανθρώπινης απληστίας εις βάρος της φύσης και εν έτη 2017 με το συγκεκριμένο σκάφος, προσπαθούσε να σώσει ό,τι μπορούσε, πληρώνοντας το τίμημα να χάσει τον έρωτα της ζωής της και μια «φυσιολογική» οικογενειακή ζωή.

Ίσως διαβάζοντάς το, ασχοληθούμε ακόμα πιο ενεργά με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο καθένας μας ξεχωριστά είναι υπεύθυνος για την προστασία του κι αν ο καθένας μας κάνει κάτι μικρό γι΄αυτό, στο τέλος σαν σύνολο ίσως μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα για τον πλανήτη, και να χουμε να παραδώσουμε κάτι στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Η Ιστορία του νερού μεταφράζεται σε 19 χώρες, ήταν υποψήφιο για το βραβείο Νορβηγών Βιβλιοπωλών και βρέθηκε στη 2η θέση της λίστας best seller του Der Spiegel για 16 βδομάδες.

Μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία αλλά και εδώ!

Από το οπισθόφυλλο:

Μια επική ιστορία για τις δυνάμεις της φύσης που δείχνει πώς οι επιλογές μας καθορίζουν τη ζωή μας

ΠΟΣΟ ΤΡΩΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ;

Νορβηγία, 2017 –Η εβδομηντάχρονη ακτιβίστρια Σίνε ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι: με ένα ιστιοφόρο και ένα πολύ ιδιαίτερο φορτίο προσπαθεί να φτάσει από τη δυτική Νορβηγία στις γαλλικές ακτές. Εκεί θα αντιμετωπίσει τον άντρα που ήταν κάποτε ο έρωτας της ζωής της.

Γαλλία, 2041–Η νότια Ευρώπη πλήττεται από ένα έντονο κύμα ξηρασίας που αναγκάζει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να μεταναστεύσει προς αναζήτηση πόσιμου νερού. Ανάμεσά τους είναι ο Νταβίντ με τη μικρή του κόρη που ξεκινούν ένα ταξίδι χωρίς ελπίδα. Όλα αλλάζουν τη μέρα που οι δυο τους ανακαλύπτουν ένα ιστιοφόρο σκάφος σ’ έναν εγκαταλελειμμένο κήπο, μακριά από τη θάλασσα –το σκάφος της Σίνε.

About Author

Μοιραστείτε το :