Σκέφτομαι και γράφω

Πενθώ για το Μάτι…

Μοιραστείτε το :

Δεν μπορώ να γράψω κείμενο για την τραγωδία στο Μάτι. Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις, να τις βάλω σε σειρά… Γιατί τι να πεις.  Τι να πεις. Η πραγματικότητα ξεπέρασε οποιαδήποτε ταινία τρόμου. Όπως όλη η Ελλάδα, έτσι κι εγώ, είμαι μουδιασμένη, σοκαρισμένη, νιώθω θλίψη, απέραντη  θλίψη κι  οργή. Οργή που κάθε καλοκαίρι δολοφόνοι -εμπρηστές σκορπάνε τον θάνατο και ποτέ κανείς δεν τιμωρείται.

Το Μάτι το έχω στην καρδιά μου. Άνθρωποι που αγαπώ, άνθρωποι που έχουν μια θέση στη καρδιά μου ρεζερβέ για πάντα, είχαν σπίτια εκεί. Κι ευτυχώς που εκείνοι είναι καλά. Γιατί τα ντουβάρια ξαναχτίζονται, οι άνθρωποι δεν ξαναγίνονται.

Με πιάνουν τα κλάματα καθοδόν για τη δουλειά, μέσα στο τραίνο, στο γραφείο που το συζητάμε. Τόσο άδικο, τόσος πόνος, τόσος κόσμος βίωσε τέτοια φρίκη, στα καλά καθούμενα, εκεί που ξεκουραζόταν, έκανε μπάνιο στη θάλασσα, διακοπές, το γαμήλιο ταξίδι του, διασκέδαζε.

Κρατάω τα παιδιά μου σφιχτά στην αγκαλιά μου, όπως είπε κι αυτή η μάνα που μέσα σε λίγα λεπτά καταστράφηκε όλη της η ζωή. Να μιλάς στο παιδί σου που καίγεται εκείνη τη στιγμή και να είσαι ανήμπορος να βοηθήσεις, να το κρατάς αγκαλιά και να μην μπορείς να το σώσεις. Η αγκαλιά σου να μην μπορεί να το προστατεύσει από το κακό.

Σκέφτομαι τα παιδάκια που κάηκαν, τους ανθρώπους που κάναν εκκλήσεις για να βρεθεί ο αδερφός, ο γονιός, το παιδί τους, τον φόβο, τον τρόμο, τον πόνο τους και σκίζεται η καρδιά μου.

Κάνω εικόνα, μπαίνω στη θέση τους, να είμαι εκεί, γιατί θα μπορούσα να είμαι εκεί, και να τρέχω με τα δυο μικρά παιδιά μου αγκαλιά, ενώ η φωτιά ολόγυρά μου καίει τα πάντα.

Κάνω σενάρια τρομακτικά στο μυαλό  μου, αναρωτιέμαι αν θα έβρισκα την πρόσβαση στη θάλασσα, μια και το μέρος το γνωρίζω καλά. Λίγες μόνο μέρες πριν, ήμουν με την οικογένειά μου εκεί.

Για τη φωτιά είμαστε εντελώς ανενημέρωτοι και καθόλου προετοιμασμένοι τι να κάνουμε σε περίπτωση που ξεσπάσει δίπλα μας. Για τον σεισμό μαθαίνουμε στα σχολεία, για τη φωτιά που κάθε καλοκαίρι καίγεται ο τόπος δεν ξέρουμε το παραμικρό.

Έψαξα να δω τι οδηγίες δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση φωτιάς, και αντιγράφω από τη σελίδα της:

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος

 • Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
 • Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
 • Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
 • Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού.
 • Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
 • Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου.
 • Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
 • Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
 • Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
 • Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
 • Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
 • Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
 • Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
 • Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους. Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
 • Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

–   την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,

–   την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

–   το είδος της βλάστησης που καίγεται.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας

 • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
 • Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
 • Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
 • Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
 • Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
 • Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
 • Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
 • Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
 • Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά

Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν. Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας

Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες. Αν παραμείνετε στο σπίτι:

–  Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.

–  Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.

–  Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.

–  Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.

–  Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

–  Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.

–  Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.

–  Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι. Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

About Author

Μοιραστείτε το :