
Περί ορέξεως, Κολοκυθόπιτα
Είπα κι εγώ να κάνω τις κολοκύθες του Χάλλογουιν, κολοκυθόπιτα. Μου είπε και η γιαγιά μου ότι είναι εύκολη, ότι τα υλικά τα βάζεις στις ποσότητες που επιθυμείς, είδα και στο site του Άκη, που είναι εγγύηση, ότι προετοιμασία εκτέλεσης 15’ και λέω στο φουντούκι, “έλα, να την κάνουμε τσακ μπαμ”.
Εντάξει, αυτό που έζησα απλώς δεν υπήρχε. Να καθαρίζω τις σκληρές κολοκύθες με τις ώρες. Με τις ώρες. ΜΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ. Πληθυντικός αριθμός, δεν υπερβάλλω. Έκανα σαρανταδώδεκα ώρες προετοιμασία για να τη βάλω στον φούρνο. ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ που δεν άνοιξα και το φύλλο, αλλά το πήρα έτοιμο. Ακόμη την πίτα θα έφτιαχνα.
Δεν ήθελα να χάσω ψαχνό από κολοκύθα για να έχω τα κιλά (;) που μου είπε ο Άκης και έκοβα προσεχτικά τη φλούδα, χειρουργικά θα έλεγε κάποιος, την ξεκολλούσα από το ψαχνό, άδειαζα σπόρια, έκοβα τα (πολύ) σκληρά κομματάκια, τα βάζα στο μπλέντερ και μετά here we go again! Όλη η διαδικασία από την αρχή. Η κουζίνα είχε γίνει όλη πορτοκαλί, κολοκύθες υπήρχαν στα ντουλάπια, στα σκεύη, στους τοίχους, στο πάτωμα. Εγώ η ίδια είχα γίνει κολοκύθα από την κορφή στα νύχια!
Είχα αρχίσει να σκέφτομαι μήπως ο Άκης εννοούσε να τα βάλουμε στο μούλτι με τη φλούδα μέσα ή ξέρω γω την είχε πάρει τη δική του κολοκύθα έτοιμη καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια! Ή μήπως έχει κάνα γιγάντιο μπλέντερ και τα έβαλε όλα με τη μία και καθάρισε.
Ξεκίνησα νωρίς το βράδυ την κολοκυθόπιτα με τον γιο μου και την τελείωσα στις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Κατά τη 1 είχα καθαρίσει κουζίνα, βάλει στο πλυντήριο πιάτων όλα τα συμπράγκαλα και ετοιμάσει το ταψί να μπει στο φούρνο. Έπρεπε και να ψηθεί όμως το περιεχόμενο του ταψιού, ε;
Επειδή έγινε φανταστική, δε θα πω χαλάλι η ταλαιπωρία, γιατί πραγματικά μου ήρθε να τα πετάξω όλα κάτω από το μπαλκόνι, ΟΜΩΣ θα μοιραστώ τη συνταγή μαζί σας!
Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, μετά την τσαντίλα και μετά τα μεσάνυχτα άρχισα να το διασκεδάζω, γι αυτό δεν έστειλα μήνυμα στον Άκη, στη σελίδα του δηλ, να του πω τίποτα για το 15λεπτό του!
Έκανα μια μίξη συνταγών Άκη και γιαγιάς μου. Πολλά δε μου κόλλαγαν στου Άκη, πχ το ρύζι γλασσέ που ήθελε να βράσουμε ή το βράσιμο της ίδιας της κολοκύθας, πρώτη φορά τα άκουγα αυτά. Απ’ την άλλη, ήθελα να βάλω τα καρύδια της γιαγιάς μου, που ο Άκης δεν ανέφερε. Γαρίφαλο, λέγανε και οι δύο, δε μ’ αρέσει, δεν έβαλα. Αναρχία.
Λεπόν στο δια ταύτα:
Η συνταγή step by step, όου μπέιμπι!
Υλικά
- 2μισι κιλά κολοκύθα
- 150 γρ ρύζι γλασσέ
- 5 αυγά
- 500 γρ ζάχαρη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 βανίλια
- 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
- 3 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 60 γρ αλεύρι
- 1 συσκευασία φύλλο για πίτες
- Λάδι (για να λαδώσουμε τα φύλλα πίτας)
- Καρύδια
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ανοίγουμε στα δύο την κολοκύθα και την καθαρίζουμε όπως το πεπόνι, τουτέστιν, βγάζουμε τα σπόρια. Την κόβουμε σε κυβάκια, τα ρίχνουμε στο μούλτι – προσοχή, όχι να γίνει λιώμα, αλλά να πάρουν τη μορφή τρίμματος, σαν να την τρίβαμε στον τρίφτη με το χέρι. (Όταν κάποτε τελείωσα και είδα ότι γέμισα με ψαχνό κολοκύθας μια λεκάνη τεραστίων διαστάσεων, τύπου λεκάνη για τα ρούχα, σκέφτηκα ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ).
Βήμα 2ο
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό ως τη μέση και την ώρα που αρχίζει να βράζει, ρίχνουμε την κολοκύθα. Τα τρίμματα αυτής που αποκτήσαμε από τη χρήση του μούλτι το προηγούμενο δύωρο. Για 15’, ανά διαστήματα, ανακατεύουμε, προσοχή μη μας γίνει πουρές. Σουρώνουμε, πατάμε πάνω τους και με μια κουτάλα να φύγουν τα ζουμιά. Ταυτόχρονα βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι και το ρύζι.
Βήμα 3ο
Στην ίδια μεγάλη κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως, με σβηστό το μάτι ρίχνουμε το στυμμένο κολοκύθι και το ρύζι (εγώ έβαλα το 1/3 από την ποσότητα που έλεγε ο Άκης και πρόσθεσα και τα καρύδια που δεν έλεγε) και ανακατεύουμε. (Αυτό που έβλεπα με απογοήτευσε, σκέφτηκα ότι σίγουρα δε θα ‘πρεπε να είναι έτσι, σαν σούπα).
Βήμα 4ο
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι (δεν έλεγε πόσο, οπότε έβαλα μια τζούρα από αλατοπίπερο) και βανίλια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και μετά το αλεύρι.
Δεν έλεγε τι να κάνουμε μετά, μας πήγαινε στο βήμα «βάζουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί», οπότε έκανα μαντεψιά και έριξα το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα που περιείχε την κολοκύθα και το ρύζι και τα καρύδια. (Ειλικρινά, αυτό που έβλεπα ήταν απογοητευτικό. Πρόσθεσα λίγο αλεύρι ακόμη, μπας και σταματήσει να είναι τόσο ρευστό).
Βήμα 5ο
Σε ένα ταψί, βάζουμε τα 3 φύλλα κάτω. Κάθε ένα λαδωμένο με ένα πινελάκι. Ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας και μετά από πάνω τα άλλα τρία φύλλα του πακέτου, λαδωμένα το κάθε ένα, επίσης.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα κομμάτια (σε αυτό το σημείο, εμένα άρχισε να βγαίνει το περιεχόμενο πάνω από τα φύλλα, όποτε και σκέφτηκα ότι πραγματικά σίγουρα έχω κάνει μια τρύπα στο νερό) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Τουτέστιν, το έβαλα στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και έκλεισα το μάτι της κουζίνας και το δικό μου, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα.
Το κέρασα την επόμενη μέρα με ζάχαρη άχνη από πάνω και κανέλα. Προς ευχάριστη έκπληξη μου, ήταν πάρα πολύ νόστιμο! Σαν μπουγάτσα, που είπαν και οι φίλοι μου!
Καλή απόλαυση αν δοκιμάσετε να την κάνετε κι εσείς!
About Author

