Αλμυρές νοστιμιές

Ρεβιθάδα φούρνου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, να γλείφεις και τα δάχτυλά σου!

Μοιραστείτε το :

Ένα θα σας πω! Η ρεβιθάδα φούρνου που κάναμε χθες με τον γιο μου, τα «σπάει»!

Ο φουντουκοπατέρας είπε ότι είναι το νοστιμότερο φαγητό που έχω φτιάξει! Νταξει, έχει ξανακάνει τέτοια δήλωση,  αλλά νομίζω έχω χρόνια να δω τόσο ενθουσιασμό!

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ε γ γ ύ η σ η!

Το έχω ξαναπει σε άλλη ανάρτηση, πάντα «παίζω» ανάμεσα στον Άκη Πετρετζίκη και την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Οι δύο τους είναι οι αγαπημένοι μου Σεφ! Αυτό φυσικά, όταν δε μαγειρεύω όπως η γιαγιά μου!

Αν σκεφτόσουν λοιπόν «τι μαγειρεύουμε πάλι σήμερα», για τσέκαρε τα ρεβίθια φούρνου και θα εκπλαγείς από την ωραία γεύση τους.

Προσοχή όμως, να χεις χρόνο μπροστά σου, μην το αποφασίσεις τελευταία στιγμή, γιατί θέλουν 4 ώρες ψήσιμο! Εμένα με πήραν τα μαύρα μεσάνυχτα!

Νοστιμότατα και θρεπτικότατα, τα ρεβύθια είναι ιδανική επιλογή για μεσημεριανό φαγητό. 

Διάβασα στη σελίδα της Σεφ ότι είναι πλούσια σε φολικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και τα καθιστούν ιδανικά για την υγεία της καρδιάς.

Επίσης, μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Και μετά το ιατρικό ανακοινωθέν, πάμε στη συνταγή!

Υλικά

  • 500 γρ ρεβίθια
  • 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρο
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 δαφνόφυλλα (δεν είχα, δεν έβαλα!)
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 /2 κ.σ. πιπέρι
  • νερό όσο πάρει

Εκτέλεση:

Βήμα 1ο και σημαντικότατο

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από την προηγούμενη μέρα, μέσα σε ένα μεγάλο μπολ (κάποιοι λένε να προσθέσουμε σόδα, δεν το έκανα)

Τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό (να εξέχει αρκετά από την επιφάνεια των ρεβιθιών. Θα φουσκώσουν και θα γίνουν διπλάσια σε όγκο.

Βήμα 2ο

Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά σε σουρωτήρι τα ρεβίθια. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στη γάστρα. Αν έχουμε δαφνόφυλλα τα βάζουμε με τα σκόρδα διάσπαρτα.

Κάνουμε μία στρώση τα κρεμμύδια και πάνω τους τοποθετούμε μία στρώση τις ντομάτες.

Βήμα 3ο

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια. Βάζουμε το καπάκι.

Βήμα 4ο

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3 ½-4 ώρες. Ναι, ναι τόσες και δεν ανοίγουμε το καπάκι από τη γάστρα στο ενδιάμεσο!

Θέλει πολύωρο ψήσιμο! Εκεί οφείλεται η τέλεια γεύση, το χρώμα, η υφή και το χείλωμα των ρεβιθιών.

Καλή σας όρεξη! Κάντε το, θα με θυμηθείτε!!

Μοιραστείτε το :