Κυκλοφορώ και αρθρογραφώ

Tα «Παράθυρα κρασιού» (buchette del vino)!

Μοιραστείτε το :

Μου αρέσει πολύ το κρασί. Όχι το σαμπανιζέ κι όχι τόσο το λευκό, όσο το κόκκινο, ημίγλυκο ή και ξηρό.

Μεταξύ τυρού και αχλαδίου μου αρέσει να πίνω γουλίτσες και μαζί με τον άντρα μου γουλίτσα τη γουλίτσα, -ακόμα ένα ποτηράκι, ακόμα ένα τραγουδάκι- το ένα μπουκαλάκι “το χουμε” χαλαρά.

Βέβαια δεν το πίνουμε ξεροσφύρι, κρατάμε το τυρί που προανέφερα και το συνοδεύουμε και με κανά σαλαμάκι και κανά κριτσινάκι!

Καλα, τι σε έπιασε και μας λες τώρα για τα κρασιά;

Θα σου πω.

Καραντίνα και σόσιαλ ντίστανς έχουμε; Έχουμε!

Κρασί πίνουμε; Πίνουμε!

Η ευχή «καλά κρασά» είναι επίκαιρη; Είναι!

Ε, θες κι άλλους λόγους για το κείμενο που ακολουθεί; Ναι;

Ε, θα σου δώσω άλλον ένα, Ιταλία!

Κοίτα τώρα πώς θα ενώσω όλα τα κομματάκια του παζλ!

Διάβασα στη Μηχανή του Χρόνου ότι στην υπέροχη Τοσκάνη, παλιά, πολύ παλιά, την εποχή που είχαν καραντίνα, όχι λόγω κορονοϊού αλλά εξαιτίας πανώλης ( 1348 – 1353) είχαν βρει έναν τρόπο για να διατηρηθεί ακμαίο το ηθικό των πολιτών της.

Πως;

Με τα «Παράθυρα κρασιού» (buchette del vino)!

Τι ήταν αυτά τα παράθυρα;

Μικρά ανοίγματα με τοξωτό  σχήμα στους τοίχους των οινοποιείων και των καταστημάτων, μέσα από τα οποία οι ενδιαφερόμενοι παίρνανε το κρασί τους, κρατώντας απόσταση ασφαλείας από τους καταστηματάρχες.

Γιατί ως γνωστόν ένα ποτήρι κρασί την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, διώχνει την κατάθλιψη, δυναμώνει την καρδιά, τέλοςπάντων κάνει καλό στην υγεία, δεν το λέω εγώ, το λένε οι ερευνητές- επιστήμονες!

Για αιώνες, τα παράθυρα αυτά αποτελούσαν ιστορικό ενθύμιο εκείνης της περιόδου, κάποια χτίστηκαν ή μετατράπηκαν σε γραμματοκιβώτια και κουδούνια, αλλά τώρα με τον Κορονοϊό, η μεσαιωνική αυτή παράδοση της Τοσκάνης επανήλθε.

Ένα από τα διασημότερα καταστήματα παγωτού της Φλωρεντίας (η οποία είναι πρωτεύουσα της Τοσκάνης), η «Gelateria Vivoli«, επαναλειτούργησε το «παράθυρό» της εν μέσω της πανδημίας και το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλα μαγαζιά που άνοιξαν τα παράθυρά τους και δίνουν ποτήρια με κρασί, φλιτζάνια καφέ, ποτά, σάντουιτς και παγωτά….όχι τσάμπα έτσι; Ο τσάμπας πέθανε.

Μα δεν είναι ωραία ιδέα;

Το 2015 ιδρύθηκε ο πολιτιστικός οργανισμός «Buchette del Vino» για τον εντοπισμό, τη χαρτογράφηση και τη διατήρηση των παραθύρων κρασιού και κατέγραψαν περίπου 180 παράθυρα κρασιού στη Φλωρεντία, αν και πιστεύεται ότι υπήρξαν πολλά περισσότερα και έχουν εντοπιστεί φυσικά κι αλλού, σε άλλες πόλεις της Ιταλίας!

Μου κάνει πολύ κινηματογραφικό όλο αυτό, έχουν παίξει ήδη σκηνές στο κεφάλι μου!(Να το κοιτάξω, λέτε;)

Και μου θύμισε και το ταξίδι με τις κολλητές μου στη Βενετία, δύο μήνες πριν ξεσπάσει ο Κορονοιός!

Κοιτάχτε τι ωραία που είχαμε περάσει πριν έρθουν τα πάνω κάτω!

Άντε με το καλό να περάσει η πανδημία, να είμαστε καλά, να αντέξουμε καραντίνες και τα διάφορα και να ξαναταξιδέψουμε!

About Author

Μοιραστείτε το :